laatst gewijzigd op: 07/09/2020

Digitalisering en privacy (Approved by Tomorrow)

Digitale toestellen en intelligente apparaten blijken vaak onveilig te zijn voor de consument, met name voor zijn persoonlijke gegevens. Dat is een verontrustende vaststelling. Test Aankoop heeft onder meer een enquête uitgevoerd om te peilen naar het standpunt van consumenten over een mogelijke traceringsapplicatie die de overheid wil invoeren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De resultaten tonen aan dat Belgen het nut van een dergelijke applicatie inzien, maar bezorgd zijn over hun privacy. Test Aankoop wenst dat er voor dit thema een meer transparante en pedagogische benadering komt ten opzichte van de consument.  

Bovendien neemt de druk van de banken richting een cashloze en volledig digitale samenleving voortdurend toe. Test Aankoop heeft in februari 2020 een petitie gelanceerd om te pleiten voor een bevriezing van de banktarieven en een uitbreiding van een basis bankdienst. 

In het kader van Approved by Tomorrow , vragen wij jouw mening! 

Je mening telt: Hoe kunnen we een juist evenwicht vinden tussen de verschillende belangen die vandaag op het spel staan? Onder welke voorwaarden kunnen persoonsgegevens worden verwerkt in het kader van de Covid-19-epidemie? Hoe kan het verzamelen, opslaan en gebruiken van deze gegevens worden geregeld en beveiligd? 

En ben jij bezorgd dat de Covid-19-crisis gevolgen zal hebben voor jouw privacyrechten? 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

28 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

01/09/2020

Dit is wat mij betreft een surrealistische en van de pot gerukte discussie.
De essentie: een dodelijk virus reist ongenadig de wereld rond, er is nog steeds geen geruststellende remedie en iedereen kan iedereen besmetten.
Als een app kan helpen dit in te dijken of af te remmen dan moet er toch niet getwijfeld worden. Iedereen deelt van alles en nog wat op allerhande sociale media. Smartphones houden onze locaties etc. bij. En dat vindt iedereen OK. Maar een app die ons zou helpen te vermijden dat besmettingen (en overlijdens) toenemen zou een aanslag op de privacy zijn? Komaan!
Ik denk dat mensen die de corona lijdensweg jammer genoeg hebben moeten ondergaan en ziekhuisopname en lange revalidatie hebben moeten beleven op al die moeilijke momenten niet bezig waren met hun privacy maar blij waren dat ze konden rekenen op de best mogelijke verzorging.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/08/2020

Als iedereen vrij is om de app te installeren, dan zou iedereen ook vrij moeten zijn om te zien wat er met de gegevens wordt gedaan - als er dan al iets mee wordt gedaan in verband met deze ernstige griep. Iedereen zou dan ook moeten kunnen te weten komen wie inzage krijgt in die gegevens en voor hoelang.
Zouden er echt mensenlevens kunnen worden gered door die tracering????

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020

covid of niet,ze blijven met hun fikken van mijn prive,de overheid is een veel te onbetrouwbare partner voor privegegevens.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020

We hebben geen privacy meer, we worden op alle mogelijke manieren gevolgd zonder dat we het zelf weten. En niet alleen via smartphones, maar ook door technologie in onze auto’s, gps, .......... Voor mij hoeft die app niet. Vroeger bestond dit allemaal niet. We hebben nog heel wat pandemieën gehad in het verleden.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

we hebben geen privacy omdat we het toestaan

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/08/2020

Goh mensen, maak je geen illusies over jullie privacy, je wordt nu al door techgiganten gevolgd in wat jullie doen enz. Deze app kan nuttig zijn in het bestrijden van het Coronavirus. En je privacy ben je allang kwijt als je een smartphone gebruikt los van het feit of deze app er nu bijkomt of niet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

ter uwer info,niet iedereen is smartfone verslaafd,dat ze maar proberen me te volgen,ik zit in antwerpen mijn smartfone in geel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/08/2020

Neen aan alle digitale meldingen en delen van persoonlijke gegevens, ook aan de overheid, niemand kan 100% de privacy beloven en waarmaken. Niemand hoeft zich te moeien met je persoonlijk leven, dat is respect hebben voor je medemens, leef en laat leven, al deze deling van gegevens beperken onze vrijheid, je wordt in de gaten gehouden, en iedereen denkt zeggenschap te hebben over je levens stijl, dus .... NEEN aan alle controles en meldingen !!! Die schenden onze privacy !!!!!!!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/08/2020

Een app kan aan alle kanten technisch dichtgetimmerd worden, dus daar kunnen we de privacy in ieder geval *proberen* te beschermen (hoewel hackers zeer inventief zijn). Zeker als de app vrijwillig blijft (al hoop ik dan wel dat minstens 60% van de bevolking vrijwillig meedoet, anders is het nog schijnveiligheid). Ondertussen zijn we verplicht om contactgegevens achter te laten in elke horecagelegenheid die we bezoeken. Zonder enige duidelijkheid over wat er met die gegevens wordt gedaan, waar die opgeslagen worden, hoe lang, en door wie. Europese AVG, iemand? Sinds dit verplicht is, heb ik de *** naar het e-mailadres dat ik achterlaat zien vertienvoudigen. En dan zijn er ook restaurants die aan alle personen aan tafel vragen om gegevens achter te laten (terwijl dat er maar één hoeft te zijn), en/of om zowel een e-maiadres als een telefoonummer op te geven (terwijl één van beide voldoende zou moeten zijn). Er zijn duidelijk al handige Harries die hierin een perfect direct marketing instrument zien. Privacy iemand?

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

dat ze mijn achtergelaten gegevens maar uitproberen,ver gaan ze niet geraken

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/08/2020
, Gereageerd:

Het Engelse woord voor ongewenste e-mail wordt door *** vervangen in mijn reactie???

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Dat een applicatie of app ons kan helpen de zaak te traceren is mij een vraag gezien de zeer gebrekkige reactie op de tracering. Waarom? Als je kijkt wat een zooitje de verantwoordelijke instanties en politici er van gemaakt hebben is dit niet ongewoon. De bevolking gelooft niet meer in het beleid. Tel hierbij de drukkingsgroepen van diverse belangengroepen die zorgen dat geldgewin belangrijker is dan de volksgezondheid het hek is van de dam. Een tweede piek kondigde zich sneller aan dan voorspeld door de ondoordachte maatregelen. Dan nog Vlaamse experten die zich blijven focussen op de cijfers zonder de zaken in relatie tot elkaar zoals de Waalse
visie op de zaak wat leidt tot een verhoogde verwarring alom. Ook is een corona-moeheid opgetreden iets waar men te weinig rekening mee heeft gehouden. Gevolg een afname van de medewerking op alle gebied. Nu komt men met tracering via app, Dit zou de zaak moeten helpen oplossen??? Allemaal vijgen na Pasen, veel te laat. Het aspect privacy hoeft geen verdediging omdat dit nu eenmaal niet bestaat in de digitale wereld. Vraag dit Angela Merkel maar eens toen de NSA haar smartphone hackte!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2020
, Gereageerd:

en dat is nu net de perfekte reden om wantrouwig te staan en de app niet te installeren.
we hoeven het niet nog makkelijker te maken dan het al is om iemand te volgen,controleren bedriegen,bestelen.
dat de it fans hun speeltjes maar zelf instaleren

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

De app kan nuttig zijn bij het opsporen van geïnfecteerden,maar wat de privacy betreft ben ik er zeker niet gerust in.De privacywetgeving is niet geloofwaardig omdat er gehacked wordt dat het een lieve lust is,dus ik sta weigerachtig om de app te downloaden.Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Ik persoonlijk zal die app. niet installeren.Ze respecteren nu al onze privacy niet.En wie zegt dat het 100% zal werken en juist is.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Indien ik de sterftecijfers volg (vandaag 25/8 opgezocht) is er NIETS aan de hand: er werden alleen etiketten verwisseld en verplaatst. Het gemiddelde sterftecijfer is niet veranderd: de "gewone griep-en hartaanvaldoden " blijken plotseling Corona-doden geworden: indien dit virus werkelijk zó dodelijk zou zijn dan zou het sterftecijfer nu moeten boomen en dat is niet zo, dus manipulatie. Indien er om de sterftecijfers te bepalen al sprake is van manipulatie: wat kunnen we dan van een applicatie verwachten? Juist...

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Een minimum aan gegevens in de app aangeven, net genoeg om de tracing efficiënt te maken. Privacy? Dat hebben we bitter weinig in dit electronisch tijdperk, toch? Mensen delen al jaren veel van hun gegevens op bv facebook en daar ligt bijna niemand van. We moeten vooral niet te moeilijk doen voor een app die levens kan redden denk ik dan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

ik deel nooit gegevens op fb of wat dan ook,blijkbaar hebben velen het moeilijk met het feit dat NIET niet iedereen soc media verslaafd is of niet iedereen zijn prive te grabbel gooit

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Is er dan iets dat ze nog niet weten? Ik heb er geen probleem mee om de app te installeren. Het kan ons en anderen helpen maar waarom duurt dat allemaal zolang vooraleer zoiets erdoor komt...

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Er bestaan allerklei kanalen om gegevens over personen op te vragen. Ik werkte in een firma. Een persoon startte een nieuwe firma. Wij vroegen informatie op. Hij had een lening aangegaan om een auto te kopen, zijn schoonmoeder hielp in de garage van de firma om onderdelen te sorteren, enz. ....... Privacy ??
Wat betreft corona. Ik stel voor om ieder burger gratis 100 zeer lekkere snoepen te geven met de vermelding dat er 2 vergiftigde bijzitten die de dood tot gevolg kunnen hebben.
Wie zal ze opeten?? De personen zonder mondmasker. De overlijdens worden in de dagbladen gepublisseerd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2020
, Gereageerd:

gegevens opvragen kunnen ze alleen wanneer je ooit gegevens hebt meegedeeld.
ik deel bv mijn gsm nummer NOOIT met commerciele bedrijven of personen.
onbekende nummers die me opbellen worden NOOIT aanvaard.
we delen allemaal veel te makkelijk zonder er over na te denken.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

in het kader van de opsporings app vind ik dat slechts een minimum aan gegevens moeten worden doorgegeven waardoor misbruik toch een beetje beperkt kan blijven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

binnen een redelijke termijn komt er zo-wie-zo een vaccin. Dan is al dat graven in onze privé gegevens niet nodig.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Gezondheid is nu prioriteit.
En solidariteit met anderen kan daarin helpen. Daarom: tracking-app onmiddellijk installeren. Wat kunnen ze van je weten dat niet geweten mag worden?
Trouwens, die app zal ook niet eeuwig nodig blijven.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Wat weten ze momenteel van ons? Ik weet het niet? Kan ik dat weten?
Op zich is die tracking-app hetzelfde als waneer ze je opbellen en allerlei indiscrete vragen beginnen te stellen.
Wanneer deze data gebruikt wordt voor het juiste doel is er geen probleem.
Gaan ze de deze data gebruiken met andere data om bijvoorbeeld je politieke overtuiging te bepalen en met deze gegevens je gaan beïnvloeden dan pas ik.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

De app schijnt me nuttiger (als hij correct functionneert), dan het amateuristische tracking and tracing. De overheid had met een app moeten beginnen. De vraag is of men in ons land bekwaam is om zo'n app ter beschikking te stellen, en welke lobbygroepen er eerst bediend moeten worden. Het getalm is hemeltergend. Ter vergelijking, de Franse app Covidalert werkt buitengewoon goed. Een voorbeeld.

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/08/2020
, Gereageerd:

ze kunnen de pot op met hun app,de overheid is niet te vertrouwen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/08/2020

Het idee is goed,maar ben van mening : hoe minder ze van ons weten, hoe beter.