Nieuws

Betalen voor je eigen geld ? Nee! Teken de petitie!

11 februari 2019
Petitie stop bankkosten

11 februari 2019
Wie zijn eigen geld wil opvragen in een bank, zal er voortaan voor moeten betalen. De druk van de banken richting een cashloze en digitale maatschappij wordt op die manier alsmaar groter. Dit is ten koste van de consument en de financiële basisdienstverlening!

Eind 2018 voerde ING voor de houders van de ING Lion Account een toeslag van 50 eurocent in voor afhalingen bij de bankautomaten van andere banken. Ook bpost bank kwam vorige week in  het nieuws omdat ze nog een stapje verder ging: klanten met een b.compact-rekening zouden voortaan, op één gratis afhaling per maand na, een halve euro moeten betalen voor afhalingen van cash geld, zowel aan de automaten van andere banken als de eigen bank. Dankzij onze kritiek en na massaal protest van klanten paste de bank haar beleid echter aan, waardoor de toeslag van 50 cent enkel zal gelden voor afhalingen bij andere banken. 

Alsmaar duurder, alsmaar meer kosten… 

In werkelijkheid voeren heel wat banken stelselmatig kostenverhogingen in. Sinds begin dit jaar betreffen de tariefverhogingen – soms zelfs met 50 % - de kostprijs van bepaalde bankkaarten (voornamelijk kredietkaarten), van jaarlijkse forfaits, geldopvragingen en elke handeling die de tussenkomst van bankpersoneel veronderstelt. Het valt niet te rijmen met het feit dat de toegang tot diensten afgebouwd wordt.

Naar een cashless-maatschappij

Het opzet van de banken is duidelijk: mensen duwen richting een cashloze samenleving waar ze alles elektronisch en zelfstandig moeten doen. Het is misschien handiger en gemakkelijker, maar vooral ook minder duur voor banken zonder echt rendement voor de klanten. Dit staat in schril contrast met de kosten en de uitbetaling van hun geld! 

Niet zonder draagvlak

We kunnen niet aanvaarden dat de consument de dupe wordt van deze evolutie die te snel en te agressief is opgelegd door de eenzijdige maatregelen van de bankensector. Uit een recente peiling bleek immers dat 1 consument op 3 cash wil blijven gebruiken. Daarom stellen wij vier voorstellen voor via onze petitie:

  • Gratis afhalingen van cash bij de automaten van de eigen bank en vijf gratis afhalingen per maand bij de automaten van de concurrerende banken
  • Een gratis rekening bij elke bank voor de consument die alles online wenst te doen
  • Het 10 jaar bijhouden van rekeningafschriften bij elke bank
  • De oprichting van een denkplatform onder toezicht van de Nationale Bank waarbinnen consumenten en vertegenwoordigers uit de financiële sector kunnen reflecteren over de toekomst van financiële dienstverlening.

Teken de petitie

Stop bankkosten

18964 handtekeningen
Geef een correcte voornaam op
Geef een correcte naam op
Geef een correct telefoonnummer op
Geef een geldig e-mailadres op

Als je niet aangemeld bent op onze site, zul je een e-mail ontvangen om je handtekening te bevestigen.

Ben je abonnee of geregistreerde gebruiker? Meld je dan aan.