Nieuws

Betalen voor je eigen geld ? Nee! Teken de petitie!

07 februari 2020
Petitie stop bankkosten

Wie zijn eigen zichtrekening wil gebruiken, moet daar steeds vaker voor betalen. De druk van de banken richting een cashloze en digitale maatschappij wordt alsmaar groter. Wij willen een bevriezing van de banktarieven en een uitbreiding van een basis bankdienst.

Sinds februari 2019 berichten wij in de publieke opinie en interpelleren we de autoriteiten over de problematiek van een cashloze maatschappij, de digitalisering van de bankdiensten en de verhoging van de tarieven, vooral voor de zogenaamde manuele verrichtingen. 

Alsmaar duurder, alsmaar meer kosten… 

Parallel aan de vermindering van het aantal filialen en bankautomaten, is er een nieuwe vorm van discriminatie ontstaan in verband met de digitalisering van de bankdiensten. Alle middelen worden gebruikt om klanten ervan te weerhouden zogenaamde manuele handelingen uit te voeren of te laten uitvoeren.

Zo wordt het afdrukken van rekeningafschriften bemoeilijkt of zelfs onmogelijk gemaakt, wordt een prijsverhoging toegepast om ze te versturen naar de klant thuis, worden geldopnames duurder gemaakt, worden papieren overschrijvingen steeds duurder enzovoort.

Deze situatie stelt klanten voor een voldongen feit, vooral degenen die minder ervaring hebben met computer- of mobiel bankieren of die niet over de nodige apparatuur beschikken. Er zijn er een groot aantal. Voor hen lijken de banken slechts één project te hebben: het opleggen van ongebreidelde en steeds hogere kosten. 

We binden de strijd aan

Daarom zijn wij tegen deze praktijken ten strijde getrokken. In februari 2019 lanceerden we een petitie (zie hieronder) die al bijna 23 000 mensen heeft verzameld die ontevreden zijn over de neiging om bepaalde klanten te ontmoedigen of zelfs uit te sluiten. 

De problematiek is al geruime tijd aan de gang en nu kondigt Belfius aan dat ze op 1 april de kosten van de meeste van zijn rekeningen en de geldopnames met geldautomaten (bijna al zijn klanten, al dan niet digitaal, zullen worden getroffen) zullen verhogen, evenals van de prijs van papieren overschrijvingen, die zal stijgen van 1,25 tot 2 euro.

Dat is des te schokkender omdat de bank een publiek profiel heeft en aanzienlijke dividenden blijft uitkeren aan haar hoofdaandeelhouder, de Belgische Staat. Wij dringen aan bij minister Muylle om de maatregel in te trekken.

Niet zonder draagvlak

We kunnen niet aanvaarden dat de consument de dupe wordt van deze evolutie die te snel en te agressief is opgelegd door de eenzijdige maatregelen van de bankensector. Daarom hebben wij deze zes eisen opgesteld in een petitie die je hieronder kunt ondertekenen:

  • Intrekking van de verdere geplande verhoging bij Belfius en een bevriezing van de bankkosten tot een nieuwe basisbankdienst wordt toegepast (zie laatste puntje).
  • Gratis afhalingen van cash bij de automaten van de eigen bank en vijf gratis afhalingen per maand bij de automaten van de concurrerende banken.
  • Een gratis rekening bij elke bank voor de consument die alles online wenst te doen.
  • Het 10 jaar bijhouden van rekeningafschriften bij elke bank (wettelijke verjaringstermijn).
  • De oprichting van een denkplatform onder toezicht van de Nationale Bank waarbinnen consumenten en vertegenwoordigers uit de financiële sector kunnen reflecteren over de toekomst van financiële dienstverlening.
  • En vooral de aanpassing en uitbreiding van de basisbankdienstverlening om de eenzijdige en te abrupte evolutie van de digitalisering op te vangen.

Teken de petitie

Stop bankkosten

24913 handtekeningen
Geef een correcte voornaam op
Geef een correcte naam op
Geef een correct telefoonnummer op
Geef een geldig e-mailadres op

Als je niet aangemeld bent op onze site, zul je een e-mail ontvangen om je handtekening te bevestigen.

Ben je abonnee of geregistreerde gebruiker? Meld je dan aan.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

31 reacties

User name
10/09/2019
JEROOM SCHEEPERS

Ik kreeg enige tijd geleden een schrijven van KBC dat ze in de toekomst 6 euro zouden aanrekenen indien er bij een domiciliëringsopdracht te weinig geld op de rekening staat.
Kunnen zij eenzijdig dergelijke initiatieven lanceren? Is daar geen verantwoording naar overheid of waakhond verplicht?

User name
11/03/2020
JURGEN , Gereageerd:

Ik ben nu zo wel iemand die een rekening opzij durft te leggen om dan vervolgens te vergeten. Heb ik toch maar beslist om veel zaken te domiliceren om onnodige aanmaningskosten te vermijden. Maar wat ik niet wist en toevallig vernam dat er een domilicering niet doorging ongeveer gelijkaardige kosten werden aangerekend. Deze kosten zou je dan weer kunnen uitschakelen als je een premium pack gebruikt dat je 2x zoveel kost als een zichtrekening. Waar je dan ook weer kosten kunt verminderen door bepaalde diensten maandelijks uit te voeren. Geloof me deze zijn niet de spelregels van een nieuw Monopoly spel of dergelijke.

User name
11/11/2019
EVI BEERNAERT GIOVANNI DEVOS

Onlangs vroeg ik in mijn plaatselijk KBC kantoor meer info over belegging ze zeiden
Me je moet maar eerst alles eens online lezen en dan een nieuwe afspraak maken nog iemand zoiets tegengekomen

User name
21/02/2020
MICHEL VAN LIMBERGEN

Positief is wel de ARGENTA bank, gratis internet bankieren en gratis geld afhalen.

User name
16/03/2020
RIK DUIKER , Gereageerd:

Volledig 't akkoord , en alles ZONDER kosten van : overschrijvingen, betalingen rekeningen ; bankkaarten enz .Ik begrijp totaal niet dat de mensen daar niet van genieten , al die grotere banken met allure en zoveel directeurs ... opgelet WIE betaald hen ? ? ? Vlaanderen schiet wakker en denkt aan uw geldbeugel .

User name
31/03/2020
GUY MIJTEN , Gereageerd:

Daarom ben ik ook 15 jaar geleden van BNP Fortis Paribas naar Argenta overgestapt. Dat had ik veel vroeger moeten doen. De service bij Argenta is ook veel persoonlijker en vriendelijker.

User name
04/06/2020
RIA STANS , Gereageerd:

Ik ben al een leven lang bij Argenta en heb altijd gratis bankkaarten en vriendelijke kantoormedewerkers gekregen hiervoor. Gek om bij grote banken nog te betalen hiervoor,maar ja hun kantoren zijn dan ook onpersoonlijk en heel groot en te duur nietwaar? Wie betaalt dit allemaal,jawel de klant!!

User name
21/02/2020
WILLY VERBEEK

de arrogantie van financiele instellingen zoals banken gaat toch werkelijk buiten proporties.Eerst moeten ze gered met belastingsgeld van de burger,dan wordt diezelfde burger zo snel en efficient mogelijk op allerlei manieren zijn centen uit de zakken gehaald om vervolgens een aantal basisdiensten af te bouwen of te schrappen. 'T is gewoon onfatsoenlijk en misschien moeten we met zen allen eens overwegen om het "basisingredient" van deze graaihonger(geld) te blokkeren...

User name
21/02/2020
WILFRIED PRENEN

No problemo! Er zijn (kleinere) banken waar alles! Gratis is. Bvb Argenta, tijdje geleden daar al preventief gratis zicht- en spaarrekening genomen, dus overstap nu poepsimpel.

User name
21/02/2020
PEGGY GEUDENS

Ik wou weg bij Crelan.
Maar ik mag niet vertrekken omdat ik daar voor een 250 euro aan aandelen heb.
Daarom mag ik nog gedurende 1.5 jaar blijven betalen voor mijn rekening.
Jammer, had ik dat geweten had ik nooit ingetekend voor die Crelan-aandelen.
En gelukkig is dat bedrag niet hoger want je kunt er niet zo dadelijk meer aan geraken.
Allemaal addertjes onder het gras!

User name
24/02/2020
JOHAN DECLERCK

OUDERE MENSEN ZIJN VOORAL HET SLACHTOFFER VAN DEZE SCHANDELIJKE PRAKTIJKEN; VELEN HEBBEN GEEN INTERNET EN GEEN SMARTPHONE; WAAR GAAN WE NAAR TOE; EERST DE MENSEN LOKKEN MET HUN GELD EN DAN HEN DOEN BETALEN VOOR ALLES EN NOG WAT; BNPPARIBAS VRAAGT NU 2 EURO VOOR EEN PAPIEREN OVERSCHRIJVING; EN ZO VOORT....
ZOUDEN WE BETER NIET ZELF EISEN OM EEN VASTE RENTE TE BETALEN VOOR AL HET GELD DAT OP HUN BANK GEPARKEERD STAAT ?

User name
12/04/2020
THIERRY WARGEE , Gereageerd:

Mijn vader is 88 én kreeg een tijdje geleden de mededeling dat papieren overschrijvingen voortaan te betalen zijn. Hij is alleen dan 40 jaar klant (zichtrekening én spaarrekeningen) bij KBC. Wat kan hij best doen?

User name
26/02/2020
LOUIS MEULEMAN

Louis Meuleman
Ik ben ook van bank verandert bij BNP Fortis moet ik vanaf 1 maart voor alles betalen niet meer mogelijk om overschrijvingen te doen of uittreksels aan de automaat te bekomen en dit bovenop de 7 euro per maand nu bij Argenta alles gratis bank en kredietkaart overschrijvingen en uittreksels en betere openings uren

User name
26/02/2020
LOUIS MEULEMAN

ik ben ook verandert van bank daar ik bij bnp fortis vanaf 1 maart voor alles moest bij betalen geen mogelijkheid meer om overschrijvingen te doen of uittreksels af te drukken aan de automaat en dit ondanks de 7 euro kosten per maand nu bij argenta alles gratis bank en kredietkaart en onbeperkt overschrijvingen en uittreksels en betere openingsuren

User name
10/03/2020
RITA SMETS , Gereageerd:

Het is wel cru van de banken om geen rente meer te betalen op de basis behoefte van de gewone burger die moeten altijd opdraaien voor de fouten van de grote geldbeleggers. De regering helpt de banken er financieel nog door en die durven hun kosten nog doorrekenen. Wij hebben gen geld om te belegen en sparen kan ook niet meer. Je verliest je geld. De gewone burger is weer kop van jut. Het strafte vind ik nog dat je alles zelf moet doen en daar ook nog voor moet betalen. Tegek voor woorden. Wat moeten wij nog doen om te vragen waar we recht op hebben. Je spaargeld veilig en goed te beheren.

User name
10/03/2020
MICHELLE SNOEKX

Was bij de recordbank.> die sluit en gaat over naar INGbank die minder interessant is . Hoeveel geld men wil storten, geen probleem , maar het afhalen is overal beperkt ; indien de bankbediende een code gebruikt om toelating te geven voor afhaling van uw eigen geld>:extra betaling van 5€. Eerst banken in elk dorp geopend ( en geen kleine gebouwen) > nu sluiten .Beveiliging van de kantoren> vermindering van de kantoren > risico 0?. Vroeger kon men nog naar de post, maar dat is ook een bank geworden!

User name
10/03/2020
MICHELLE SNOEKX

Was bij de recordbank.> die sluit en gaat over naar INGbank die minder interessant is . Hoeveel geld men wil storten, geen probleem , maar het afhalen is overal beperkt ; indien de bankbediende een code gebruikt om toelating te geven voor afhaling van uw eigen geld>:extra betaling van 5€. Eerst banken in elk dorp geopend ( en geen kleine gebouwen) > nu sluiten .Beveiliging van de kantoren> vermindering van de kantoren > risico 0?. Vroeger kon men nog naar de post, maar dat is ook een bank geworden!

User name
16/03/2020
RIK DUIKER

Ik heb het zo juist gedaan

User name
16/03/2020
RIK DUIKER

Alle betalingen , geldopnames , Bancontact - visa kaarten enz . allemaal GRATIS .
U mag ze hebben al die grotere banken met allures en chique en dure directeurs en wie betaald daar voor U mijnheer client en als je geluk heb ook nog een flauwe glimlacht .

User name
16/03/2020
RIK DUIKER , Gereageerd:

Leve ARGENTA was ik vergeten in mijn euforie

User name
04/06/2020
RIA STANS , Gereageerd:

Kleine bank maar eentje dat niet gokt met uw centen,altijd gratis geweest. Je geld overal beschikbaar in elk werelddeel mocht je twijfelen! Dank u Argenta we zitten veilig bij jullie! Elk jaar flinke besparing nergens valt er nog iets te krijgen voor je spaarboekje,dus is deze besparing leuk meegenomen.

User name
17/04/2020
CHANTAL NAESSENS

Na meer dan 30 jaar klant te zijn bij dezelfde bank wordt me alles geweigerd omdat ik startende zelfstandige ben .
Ondertussen al verschillende rekeningen geopend bij andere banken , maar die ga ik ook terug afsluiten , allemaal machtsspelletjes die met kleine burgers wordt er gespeeld .
Als iemand me kan vertellen welke bank ik nog kan vertrouwen , geef me gerust een seintje !

User name
28/04/2020
SYLVIA SOMERS , Gereageerd:

Ik vrees ervoor

User name
04/06/2020
RIA STANS , Gereageerd:

In deze tijd nog betalen voor je kredietkaarten lijkt me eerder onwetendheid? Jammer er bestaan nog gratis diensten bij enkele banken. Testaankoop kent ze!

User name Moderator
29/04/2020
An | Moderator , Gereageerd:

In 2019 peilde Test Aankoop bij 8100 personen naar de mate van algemene tevredenheid over hun bank. Het verschil qua tevredenheid is vooral opvallend als het gaat over de kosten.  BNP Paribas Fortis scoort slechts 43/100, ING 46/100, Belfius 47/100 en KBC 53/100, en dit in tegenstelling tot Argenta en Keytrade, die met respectievelijk 89 en 87/100 hoge scores laten optekenen. We nodigen dan ook iedereen uit om onze petitie tegen hoge bankkosten, die al meer dan 17.000 handtekeningen telt, te ondertekenen.

Wat betreft een zichtrekening is het meest aangehaalde probleem de kost van deze noodzakelijke dienst. Het is dan ook logisch dat de hoogst gerangschikte rekeningen diegene zijn die door Test Aankoop werden verkozen tot Beste Koop, namelijk die van Argenta en Keytrade Bank.  Ze zijn gratis en omvatten ook een kredietkaart. Consumenten kunnen trouwens op de koopwijzer de zichtrekening kiezen die het beste bij hun profiel past.

User name
04/06/2020
RIA STANS , Gereageerd:

ARGENTA

User name
28/04/2020
SYLVIA SOMERS

Bij ING rekenen ze al 7 euro aan als er een rekening afgaat en er staat niet genoeg geld op echt schandalig vind en wij dit en het zal niet stoppen ze vinden wel altijd iets de dieven

User name
19/06/2020
ANN STUCKENS

Ik ben sinds enkele jaren overgestapt van Dexia (vroeger Gemeentekrediet en nu Belfius) naar ING. In het begin was alles ok en zolang je spaarcentjes hebt ben je graag gezien. Elk jaar betaal ik bijna € 49 aan kosten waaronder € 23 voor manuele verrichtingen terwijl ik alles zelf doe via HomeBank doe. Schandalig vind ik dat. Ze maken echt misbruik van ons zuurverdiende centjes. Spijtig dat ik daar een beetje aandelen heb, maar ik denk dat ik volgend jaar toch zal overstappen naar Argenta. Ann.

User name
21/06/2020
MIA GLADINEZ

samenvatting BNP: betalen: 7 euro per maand, zelf thuis uittreksels uitprinten, alles zelf opvolgen, betekent ook papier en inkt, is dus zelf bank spelen. Gesloten deuren, automaten die weg gaan, betalen voor alles en nog wat. Zorg er voor dat uw PC blijft werken, uw printer niet stuk gaat, de telenet niet uitvalt, zelf overschrijvingen doen.... simpenweg alles zelf beheren terwijl zij zelf geld vragen " om te beheren" Indien je geen beleggingen doet dan ben je " een gewone simpele" klant en ze zien je wel graag komen voor beleggingen enz... ik noem dit standenverschil. Weggaan ja, maar hoe ??? Sinds onheuglijke tijd klant bij de bank van de "goede huisvader": ASLK - Fortis - BNP Paribas-Fortis ???? Hoe doe je dat met al je rekeningen, overschrijvingen die gecomputiseerd zijn; vaste opdrachten, domi's, pensioenen. Ik weet het wel : uw nieuwe bank regelt dat vlotjes. Vlotjes ???

User name
27/06/2020
JEAN-PIERRE DEBACKER/AMEEL

neen radicaal tegen!! betalen voor iets waar ikzelf voor gespaard heb en waar zij gebruik van maken,dat geeft de bevolking een vorm van onmacht.Mij in elk geval toch :(

User name
28/06/2020
MIA GLADINEZ , Gereageerd:

werk op de plank voor o.a. testaankoop !!