Dossier

Lagerugpijn

06 februari 2023
lagerugpijn

Bij lagerugpijn staat de oorzaak in slechts 1 op 10 gevallen vast. Er bestaan tal van remedies, maar geen daarvan garandeert dat de pijn voorgoed verdwijnt. Eén goede raad: blijven bewegen!

Aandoening

Lagerugpijn is pijn of stijfheid onder in de rug, tussen de onderste ribben en de billen. Hoeveel mensen daarmee kampen, staat niet vast. Alleszins zijn het er heel wat. Volgens een Belgische enquête uit 2008 had ruim 14% van de mannen en ruim 18% van de vrouwen daar in de loop van de 12 maanden voorafgaand aan de enquête last van gehad.

In 9 op 10 gevallen is het quasi onmogelijk om met zekerheid te zeggen wat precies de klachten veroorzaakt. Men spreekt dan van aspecifieke lagerugpijn. In slechts 1 op 10 gevallen heeft de lagerugpijn wel een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld  een compressiefractuur of ingezakte wervel (vaak een gevolg van osteoporose), een verschoven wervel (bijvoorbeeld door veroudering en slijtage of door een trauma, zoals een sportblessure), druk op een zenuwwortel, een vernauwing van het wervelkanaal of "lumbale kanaalstenose”, kanker ...

Lagerugpijn is acuut wanneer die binnen zes weken na het ontstaan verdwijnt. Hebt u er langer dan zes weken maar minder dan drie maanden last van, dan spreekt men van subacute rugpijn. Duurt ze langer dan drie maanden, dan is de aandoening chronisch. Als de pijn langdurig is of vaak terugkeert, kan ze zwaar wegen op uw levenskwaliteit. Helaas bestaan er geen gemakkelijke oplossingen voor frequente of chronische rugpijn.