Nieuws

Isoleren: voor een lagere energiefactuur en meer comfort

05 maart 2020
isolatie hoogrendementsglas

Ze zijn op Batibouw misschien wat minder prominent aanwezig dan de stands die de modernste verwarmings- en ventilatietechnieken aanprijzen. Maar de plaatsing van isolatie en hoogrendementsglas blijft de basis voor een energiezuinige woning. Ook bij renovatie kun je met enkele gerichte, betaalbare ingrepen energieverlies tegengaan en je wooncomfort opkrikken.

Inzetten op een isolatiemantel die het liefst een doorlopend geheel rond de gebouwschil vormt. Dat blijft het vertrekpunt bij de uitwerking van een energiezuinige woning. Op Batibouw pikten we er toch drie ingrepen uit die je zelfs met een beperkt budget snel een mooie besparing op je factuur kunnen opleveren. En de verbetering van het leefcomfort en het ervaren van een aangename temperatuur in de woning zijn mooi meegenomen.

Dakisolatie: de prioriteit

In Vlaanderen geldt er een verplichting om het dak te isoleren in elke woning, zij het met een beperkte dikte. Maar zelfs als er geen verplichting zou zijn, is het dak isoleren een uiting van gezond verstand. Langs het dak gaat dan ook het meest warmte verloren.

Zorg ervoor dat er steeds een onderdak aanwezig is alvorens je begint te isoleren. Zo hou je de isolatie droog terwijl het vocht van in de woning toch kan ontsnappen.

Als de zolder al volledig is afgewerkt, is het soms minder evident om de isolatieklus te (laten) klaren. Als de zolder toch niet wordt bewoond en alleen dient om spullen op te bergen, kun je ook overwegen om de isolatie in de zoldervloer aan te brengen.

Nu is een schuin dak isoleren een klus die binnen de mogelijkheden van de doe-het-zelver ligt. In ons dossier “Zelf jouw dak isoleren” leggen we stapsgewijs uit hoe je daarbij het best te werk gaat. Het is daarbij cruciaal om een luchtdicht scherm op te trekken aan de warme kant van de isolatie. Wie dat zelf doet, kan er alvast de nodige tijd voor uittrekken en er alle vereiste zorg aan besteden.

Naar ons dossier Zelf jouw dak isoleren

Laat je het isoleren toch liever aan vaklui over, dan kun je via Test Aankoop een gratis en vrijblijvende offerte aanvragen van een vakman uit jouw streek. Daarbij zien Test Aankoop toe op een goede opvolging van de werken, zodat je je verder geen zorgen hoeft te maken.

Naar onze actie Bespaar Energie

Spouwmuurisolatie: een beproefde techniek

Als jouw woning over een spouwmuur beschikt, en als die aan enkele voorwaarden voldoet (die je door je aannemer op voorhand laat checken), dan is de spouw vullen met isolatie een intussen beproefde techniek. De kosten ervan zijn al bij al beperkt. En bovendien heb je weinig last van de werken: er worden gaten in de buitengevel geboord waarlangs het isolatiemateriaal in de spouw wordt gespoten.

In principe wordt er minstens 5 cm isolatie in de spouw gespoten. Wel, daarmee deel je de warmteverliezen langs die muren minstens door 3. Tegelijk zullen die muren warmer aanvoelen, zodat je minder zult moeten stoken om toch een aangename temperatuur te ervaren. Dat wordt nog maar eens bevestigd door een recente Vlaamse enquête, waaruit een hoge mate van tevredenheid werd vastgesteld bij mensen die hun spouw hadden laten navullen met isolatie.

Hoogrendementsglas plaatsen zonder het schrijnwerk te vervangen

Nieuw schrijnwerk plaatsen met hoogrendementsglas vergt een zware investering. Maar soms is er een goedkoper alternatief als je schrijnwerk nog in goede staat is: gewoon het enkel glas of het oude dubbel glas vervangen door hoogrendementsglas. In een eigen enquête van vorig jaar bleek dat een interessant alternatief waarbij de prijs gemiddeld half zo hoog was als wanneer je ook het schrijnwerk vervangt. En dat levert ook interessante terugverdientijden op.

Meer informatie over hoogrendementsglas en de impact ervan op je verwarmingsfactuur en je comfort lees je in ons dossier “Glas en schrijnwerk”.

Naar ons dossier Glas en schrijnwerk

Weet trouwens dat je veelal aanspraak kunt maken op premies of andere financiële ruggensteuntjes in de rug als je je de woning beter wilt isoleren of hoogrendementsglas wilt plaatsen. Je doet er wel goed aan om er steeds alle voorwaarden op na te slaan. Ons dossier “Energiepremies in 10 vragen” zet je op weg en verwijst je ook door naar de websites van je eigen Gewest.

Naar ons dossier Energiepremies in 10 vragen