Nieuws

Hoe pak je je renovatie het best aan?

20 maart 2023
koppel bespreekt bouwplannen

Als je gaat renoveren, is een goede planning essentieel, zodat de werken elkaar logisch opvolgen. Doe dringende werken eerst, werk van boven naar onder, doe eerst verbouwingen die energie besparen ... Met deze tips wordt jouw renovatie een succes.

Zes tips voor een doordachte renovatie

De renovatie van je huis is vaak een heel project, dat tijd, energie en (veel) geld vraagt. Daarom is het belangrijk dat je het meteen goed aanpakt en goed plant. Door de volgende tips in het achterhoofd te houden bij je verbouwing vermijd je problemen tijdens of na de werken.

1. Doe de dringende werken eerst

Heb je schade aan de woning en zijn bepaalde werken dringend, dan moet je die eerst uitvoeren. Zo vermijd je vervolgschade.

2. Doe het meteen goed

Vermijd dubbel werk. Stel, de dakbedekking van een plat dak lekt en is aan vervanging toe. De meerprijs om hier meteen voldoende dikke isolatie te laten plaatsen, is vaak beperkt ten opzichte van de totale kosten. Als je het dak pas later zou isoleren en er dan een nieuwe dakbedekking bovenop zou aanbrengen, zouden de kosten sterker oplopen.

3. Pak eerst de gebouwschil aan

Als je het gebouw beter isoleert en luchtdichter maakt, verminder je de behoefte aan energie voor verwarming. Op die manier beperk je het te installeren vermogen voor de verwarming en betaal je niet te veel. Dat geldt des te meer als je overweegt om een warmtepomp te plaatsen.

4. Werk van boven naar onder

Door van het dak naar de kelder toe te werken, kunnen afgewerkte bouwdelen niet meer beschadigd raken bij latere werken. Zo zou een vernieuwing van het dak in een tweede fase tot schade kunnen leiden aan een gerenoveerde zoldervloer of onderliggende verdieping.

5. Geef voorrang aan de meest energie-efficiënte maatregelen

Door eerst de ingrepen uit te voeren die de meeste energie besparen, spaar je ook geld uit. Met dat geld kun je andere stappen in de renovatie zetten. Al zal het uitgespaarde bedrag meestal niet volstaan om de volgende werken volledig te bekostigen.

6. Begin de werken waar het effect op de verwarmde ruimtes het grootst is

Denk goed na over welke ruimtes je wanneer verwarmt en waar je de meeste energie verbruikt. Misschien wil je eerst koterijen afbreken en een nieuwe achterbouw plaatsen met een keuken waar je heel vaak zult vertoeven. Isoleer die dan meteen net zo grondig als een nieuwbouw en bespaar op verwarming, veeleer dan het dak te isoleren als de slaapkamers op de verdieping eronder weinig of niet worden verwarmd.

Heb je vragen over bouwen of verbouwen?

Op onze website vind je heel wat informatie over bouwen en verbouwen. Tijdens Batibouw hebben we die gebundeld in een speciale rubriek.

Naar de speciale rubriek Batibouw

Heb je vragen over de premies waarvoor je in aanmerking komt als je gaat bouwen of verbouwen? Bel ons dan voor meer informatie.

Bel ons op 0800 50 020