hondenvoer

Hoe kies je het beste hondenvoer?

Koopgids hondenvoer

Snoepjes, kauwbenen, allerhande natte voeding ... en niet te vergeten alle restjes uit de keuken. Dagelijks schotelen we onze viervoeters heel wat eten voor. Maar voor een goed evenwicht volstaan water en brokken. Wij leggen je uit hoe je de beste brokken kiest.

Stap-voor-stap gids

Welke voedingsstoffen mogen niet ontbreken?

Hondenbrokken moeten eerst en vooral voldoende eiwitten bevatten, minimaal 20 %. Bijna de helft van de weefsels in het lichaam van je hond bestaat immers uit eiwitten. Ze zijn ook belangrijk voor het onderhoud van de huid en vacht. Niet alle eiwitten zijn echter even nuttig. Collageen bijvoorbeeld – een minderwaardig eiwit dat vooral voorkomt in beenderen en huid – wordt slecht verteerd door honden. Aan brokken met een hoog collageengehalte zal je hond dus maar weinig hebben.

Vetten zijn de belangrijkste energieleveranciers. Zij maken dat je hond voldoende energie heeft om de hele dag door te spelen, te wandelen ... Ligt het vetgehalte beneden 14 % dan zal je hond sneller geneigd zijn meer brokken naar binnen te werken dan goed voor hem is. Anderzijds kan het ook dat deze brokken door het lage vetgehalte wat minder lek­ker smaken, waardoor je hond een afkeer krijgt van de brokken en er daardoor net te weinig van gaat eten.

Verder moeten hondenbrokken ook voldoende vitaminen en mineralen bevatten.
Terug naar boven

Speelt de kleur van de hondenbrokken een rol?

De kleur van de brokken doet er voor je hond helemaal niet toe. Brok­ken krijgen enkel en alleen leuke kleurtjes om jou te overtuigen om ze te kopen. Laat je hierdoor dus niet beïnvloeden.
Terug naar boven

Is de vorm van hondenbrokken van belang?

Niet echt. Let er enkel op dat je brokken koopt zonder hoeken, zodat je hond er zich geen pijn aan kan doen tijdens het eten. Ook brokken in de vorm van bolletjes zijn door­gaans niet erg geliefd bij honden, aangezien die geregeld verderrollen tijdens het eten.
Terug naar boven

Mogen hondenbrokken eender welke grootte hebben?

Grote honden, zoals een collie of een labrador, kunnen makkelijk overweg met grote brokken, maar voor iets kleinere rassen, zoals een beagle of een terriër, kan dat in sommige gevallen een probleem vormen. Je hond zal immers meestal niet de moeite nemen om zijn brokken vooraf te kauwen. Merk je dus dat je hond moeite heeft met het verorberen van zijn brokken, probeer dan eens een kleinere variant uit.
Terug naar boven

Grote of kleine verpakking?

Hondenbrokken worden geregeld in erg grote zakken verkocht, maar vooraleer je die koopt, bereken je toch best eens hoeveel kilogram brokken je hond per maand nodig heeft. Een zak hondenvoer bewaar je het best immers niet langer dan een maand eens hij is geopend. Hoe langer hij geopend is, hoe meer het aroma, de tex­tuur en de smaak van de brokken kunnen worden aangetast. Hoe meer kans ook dat er zich schimmels ontwikkelen die je doorgaans niet met het blote oog kunt zien. Temeer daar hondenvoer vaak op een vochtige plek wordt bewaard, zoals de garage of onder de gootsteen. Hoeveel hondenbrokken je hond nodig heeft, kun je nagaan op de verpakking.
Terug naar boven