Nieuws

Korter douchen bespaart je honderden euro’s

13 september 2022
douche

Het is alle hens aan dek om ons energieverbruik te temperen. En ook ons warmwaterverbruik als we het hebben over het nemen van een bad of douche. Een douche verbruikt minder water dan een bad. Maar door systematisch een kortere douche te nemen kun je jaarlijks honderden euro’s besparen. Een gezin van 4 personen kan zo meer dan 1000 euro per jaar besparen.

’s Morgens de douche in om fris en monter aan de dag te beginnen. Het is voor de meesten onder ons een dagelijkse routine. En we hebben wel vaker de neiging om langer te blijven staan dan strikt nodig. Intussen loopt de watermeter en tikken de energiekosten aan.

Wat kost 3 minuten douchen in plaats van 10 minuten?

Je staat er misschien niet bij stil, maar er stroomt uit een klassieke douchekop wel degelijk 10 liter per minuut. Dit waterverbruik stemt overeen met een volle emmer. Per minuut.

Dit water heeft een dubbele prijs:

  • de prijs van het water zelf, waarbij je mag uitgaan van zo’n € 5 per m³;
  • de prijs om het water op te warmen, afhankelijk van het warmwatertoestel en het soort energie (gas, elektriciteit, …) dat daarvoor wordt gebruikt.

Korter douchen bespaart energie en geld

Als je bijvoorbeeld slechts 3 minuten onder de douche zou staan in plaats van 10 minuten, doe je de kosten dalen met 70 %.

Per douchebeurt lijkt de besparing maar gering te zijn. Maar als je elke dag een douche neemt, loopt de besparing op tot... honderden euro's per jaar. 

Voor een gezin van 4 personen zou dat een jaarlijkse besparing van € 1 000 en meer betekenen.

Het voorbeeld hierboven geeft ook meteen aan dat een klassieke elektrische boiler een zeer duur systeem is om warm water aan te maken.

Hoe kun je nog meer besparen op warm water?

Er zijn nog mogelijkheden om op warm water te besparen.
  • Installeer een waterbesparende douchekop. Een goede spaardouchekop vermindert het debiet van het water tot 6 à 7 liter per minuut, in plaats van 10 à 15 liter per minuut bij een gewone douchekop, zonder dat je aan comfort moet inboeten.
  • Laat het water niet lopen terwijl je shampoo of zeep opbrengt.
  • Dankzij een thermostatische mengkraan of eengreepsmengkraan moet je minder lang naar de juiste mix van warm en koud water zoeken en gaat intussen niet nodeloos water verloren.
  • Weet tot slot dat een vol bad 150 tot 200 liter warm water vergt. Zelfs als je 10 minuten onder de douche zou staan, verbruik je niet meer dan 100 liter. Als je geregeld een douche neemt in plaats van een bad, kun je dus fors besparen op je water- en energieverbruik.

Op ons energieplatform vind je nog meer tips om je energiefactuur onder controle te krijgen.

Naar ons energieplatform