Nieuws

Bespaar tot € 92 per jaar door af te wassen met het ecoprogramma

14 februari 2022
besparen met ecoprogramma vaatwasser

Door het ecoprogramma van je vaatwasser te gebruiken kun je de stijgende energiefactuur een beetje verzachten. Op voorwaarde dat je een zuinige machine hebt, want veel toestellen van een lagere energieklasse verbruiken verrassend genoeg juist méér in ecostand. De wereld op zijn kop!

Nu de energieprijzen door het dak gaan, zoeken we allerlei manieren om het zuiniger aan te doen. Bijvoorbeeld door consequent af te wassen met het ecoprogramma. Maar hoeveel bespaar je daar eigenlijk mee?

Maximale besparing van € 92

We maten we het energieverbruik van 76 afwasmachines in het ecoprogramma en berekenden welke besparing dat oplevert in vergelijking met het standaardprogramma, en dat zowel met een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh als aan het huidige tarief van € 0,50 per kWh.

maximale besparing afwassen met ecoprogramma 

Doe je 280 wasbeurten per jaar, dan bespaar je op jaarbasis gemiddeld € 30 tot € 41 naargelang van welk energietarief van toepassing is. Maar de verschillen tussen de machines onderling zijn erg groot. Met het allerbeste ecoprogramma spaar je tot € 67 uit bij een elektriciteitsprijs van € 0,35 per kWh, en tot € 92 als je uitgaat van het hogere energietarief van € 0,50 per kWh.

Eco in de lagere energieklassen vaak duurder

Verrassende vaststelling aan het andere eind van het spectrum echter, waar het ecoprogramma van sommige toestellen in de energieklassen D en E meer verbruikt dan het hoofdprogramma. In het slechtste geval betaal je op jaarbasis tot € 11 of € 14 méér! Echt besparen lukt dus enkel met een energiezuinige vaatwasser uit de hogere energieklassen.

Wil je weten met welke vaatwasautomaat je het voordeligst af bent? Vind de zuinigste toestellen in onze koopwijzer vaatwassers en lees alles over het energieverbruik in ons dossier over de energielabels.

Bereken hier het verbruik van je vaatwasser