Nieuws

Ontdek de evolutie van de waterprijs per gewest

15 juni 2023
Een meisje neemt drinkwater van de kraan

Ontdek de waterprijzen in België per gewest in 2023, evenals de prijsevolutie en verschillen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel. We geven onze berekeningen om je waterfactuur in 2023 te schatten, afhankelijk van waar je woont. Vergelijk de prijzen en ontdek waarom leidingwater goedkoper is dan flessenwater.

Waterprijzen in België, een regionale bevoegdheid

De verschillende formules voor de berekening van waterprijzen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel

Net als stedenbouw, energie en openbare werken is waterbeleid een regionale bevoegdheid in België. Met andere woorden, het is aan het Vlaamse Gewest, het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest om de waterprijzen te bepalen. Elke regio heeft zijn eigen formule bepaald, die rekening houdt met de hoeveelheid water die je verbruikt en het afvoeren van afvalwater, en die gebaseerd is op de tarieven die de leverancier in je gemeente aanrekent.

De prijzen variëren afhankelijk van de leverancier

België telt voor Wallonië (AIEC, AIEM, CIESAC, CILE, IDEN, in BW, IEG, INASEP, SWDE en 38 gemeenten), Brussel (Vivaqua) en Vlaanderen (AGSO Knokke-Heist, De Watergroep, FARYS/TMVW, IWVA, pidpa, water-Link en Brabant Water) samen meer dan vijftig waterleveranciers.

Waarom je niet van drinkwaterleverancier kunt veranderen

Elk van deze leveranciers is actief in een specifiek gebied. Het is dus niet mogelijk om zoals bij gas of elektriciteit van waterleverancier te veranderen: de keuze is niet aan de consument.

Berekening van de waterfactuur in België

Vlaanderen neemt ook het aantal gedomicilieerden in rekening

Vlaanderen neemt bij de berekening van de waterfactuur een variabele mee die Wallonië en Brussel niet meerekenen: het aantal personen in het huishouden. Per gedomicilieerde krijg je een korting van 20% op de vaste kosten (voor drinkwater, waterzuivering en afvoer).

Gemiddelde drinkwaterprijzen in België in 2023

Prijzen per gewest

Voor het jaar 2023 hebben we de gemiddelde prijs van een drinkwaterfactuur berekend volgens het gewest waarin je woont, maar ook volgens de grootte van je huishouden. De berekening is gebaseerd op een jaarlijks verbruik van 40 m³ voor een alleenstaande, 100 m³ voor een huishouden van drie personen en 150 m³ voor een huishouden van vijf personen.

* Rekening houdend met een inflatie van 8%

 

Een alleenstaande betaalt het minst in Brussel (€210), gevolgd door Wallonië (€234) en dan Vlaanderen (€294). De gemiddelde prijs in heel België is €266.

Voor een huishouden van drie personen blijft het Brusselse Gewest ook het aantrekkelijkst (€475), gevolgd door Wallonië (€562) en Vlaanderen (€566). De gemiddelde prijs in heel België is €558.

En ook voor een huishouden van vijf personen blijft het Brusselse Gewest het goedkoopst (€696), gevolgd door Vlaanderen (€786) en Wallonië (€835). De gemiddelde factuur in België bedraagt €796.

Zoveel water verbruikt een zwembad

 

De prijs van leidingwater in vergelijking met flessenwater

Deze prijzen herinneren ons er ook aan dat water uit de kraan drinken nog steeds veel goedkoper is dan water in flessen kopen in de supermarkt. Een gezin van drie personen spendeert gemiddeld €558 per jaar, of €0,0056 per liter. De goedkoopste fles water die je in de supermarkt kunt vinden, kost echter €0,2 per liter. Met andere woorden, je kunt 35 liter kraanwater drinken voor de prijs van de goedkoopste fles.

Stijgende en veranderende waterprijzen in België

Prijsvergelijking in Vlaanderen, Wallonië en Brussel

In vergelijking met 2022 (en door 8% inflatie toe te passen op deze prijzen om een realistische vergelijkingsbasis te hebben voor 2023) zijn de drinkwaterprijzen in België met een zeer kleine 0,2% gestegen. Achter dit cijfer gaan echter duidelijke regionale verschillen schuil. Terwijl de prijzen in Brussel met gemiddeld 6% zijn gestegen, zijn ze in Wallonië met 4,5% gedaald. Vlaanderen zit in het midden, met een resultaat van +2,4%. Brussel past sinds vorig jaar wel een nieuwe tariefstructuur toe en is op vlak van de waterprijs een inhaalbeweging aan het maken.