Minstens 1 vast contract per energieleverancier? 3 op 4 consumenten wil dat verplichten

De meeste consumenten verkiezen de zekerheid van een vast energietarief, maar vandaag heeft slechts een minderheid er nog eentje. Nu de energieprijzen ietwat zijn genormaliseerd, lanceert Testaankoop een petitie waarin de organisatie leveranciers onder meer oproept om de vaste tarieven terug op de markt te brengen. Drie op vier consumenten is zelfs van mening dat de overheid leveranciers hiertoe zou moeten verplichten, zo blijkt uit een nieuwe studie.
Vaste tarieven zijn dezer dagen een zeldzaamheid geworden op de energiemarkt. Luminus heeft er vandaag als enige leverancier nog verschillende in het aanbod, al let je beter goed op welk je kiest. Bij andere leveranciers is de consument aangewezen op variabele tarieven waarbij het risico op nieuwe prijsstijgingen op de energiemarkt volledig op zijn schouders rust.
Meerderheid verkiest vast tarief
Volgens cijfers van de energieregulator CREG schommelde het aandeel vaste contracten in het verleden tussen 65% en 70%. Dat stemt overeen met de cijfers uit een enquête die wij in februari uitvoerden bij zo’n 1.200 consumenten met een goede verdeling over België. Daarvan geeft 65% namelijk aan een vast tarief te verkiezen boven een variabel, omdat dit hen beschermt tegen eventuele prijsstijgingen en omdat dit stabieler is dan een variabel tarief. Dat is natuurlijk des te belangrijker in tijden van sterk schommelende energieprijzen zoals we die vorig jaar hebben gezien.
Maar ondanks dat beschikt nog maar 1 op de 3 consumenten vandaag over een vast energietarief. Van de meerderheid met een variabel tarief geeft slechts 1 op 4 aan dat dit hun eigen keuze was, terwijl 3 op 4 gedwongen waren om naar variabel over te stappen bij hun leverancier omdat deze geen vaste tarieven meer aanbood.
Zij die nog wel een vast contract hebben, willen dat ook liefst zo houden. Wanneer hun vaste contract afloopt en hun leverancier geen vast meer zou aanbieden, geeft 1 op 2 duidelijk aan van leverancier te willen wisselen.
Tot slot vindt maar liefst 76% van de consumenten dat de overheid energieleveranciers zou moeten verplichten om op zijn minst één vast tariefplan in het aanbod op te nemen.
Petitie voor meer controle over de eindfactuur
Ook Testaankoop strijdt resoluut voor de terugkeer van vaste energiecontracten op de markt; zowel bij de leveranciers als bij de regering en de regulator. De consumentenorganisatie merkt dat heel wat consumenten het noorden verliezen op het moment dat ze hun energiefactuur in de bus krijgen. Met een variabel tarief is het namelijk onbegonnen werk om de berekening van de prijs te controleren.
“Vaste tarieven zijn heel wat transparanter: what you see is what you get. Geen ingewikkelde tariefformules, geen addertjes onder het gras. De prijs per kWh blijft dezelfde gedurende 1 jaar of langer. Nu de energieprijzen zich min of meer stabiliseren, eisen we dan ook dat leveranciers opnieuw vaste contracten in hun aanbod opnemen”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop.
Consumenten die het ermee eens zijn, kunnen de petitie hier tekenen.
Toegang pers