Persbericht

Testaankoop vraagt Luminus om niet langer onevenredig veel reclame te maken voor het dure Comfy-contract

13 januari 2023

Wie naar de website van Luminus surft, kan er niet naast kijken: de publiciteit voor het vaste contract Comfy. Luminus is nu nog de enige energieleverancier die vaste contracten aanbiedt aan consumenten, maar spoort toch vooral aan om te kiezen voor het duurdere Comfy-contract en niet voor het opvallend goedkopere Optifix. Testaankoop heeft de energieleverancier hierover aangeschreven en vraagt Luminus om correct en volledig te communiceren over beide contracten, zodat de consument geïnformeerd kan kiezen.

Testaankoop raadde eerder deze maand al aan om niet overhaast te kiezen voor de vaste contracten van Luminus. Een vergelijking met de variabele tarieven toont aan dat de tarieven van de vaste contracten een pak hoger liggen. Dat is de prijs die je als consument betaalt voor zekerheid. Hoeveel meer je betaalt voor die zekerheid, hangt af van het contract. En Luminus duwt de consument toch opvallend in de richting van haar contract Comfy, ten nadele van het goedkopere vaste contract Optifix.

Zo vind je op de homepagina van Luminus meteen veel informatie over het Comfy-contract, terwijl het voor de consument zoeken is naar dat goedkopere Optifix-contract. En wie naar de tarieven surft, krijgt Comfy voorgesteld onder de titel “onze meest voordelige prijzen voor gas & elektriciteit”.

De consumentenorganisatie maakte de vergelijking tussen beide contracten voor een gemiddeld gezin in Gent op de website van de energieleverancier zelf. Uit die berekening blijkt duidelijk het prijsverschil tussen beide contracten: Optifix komt neer op 369,19 euro per maand, Comfy op 400,81 euro.


 

Optifix is dus meer dan 30 euro per maand goedkoper. Bovendien vermeldt Luminus bij haar Comfy-contract ‘gratis energie als welkomstcadeau’, terwijl er deze maand helemaal geen zo’n promotie is.

Testaankoop heeft de energieleverancier aangeschreven om te vragen de onevenredige publiciteit recht te trekken. De consument moet geïnformeerd kunnen beslissen over zijn of haar energiecontract, zeker in deze onzekere tijden. Daarom herinnert Testaankoop eraan om regelmatig alle contracten te vergelijken en te controleren of je energiecontract nog het voordeligste op de markt is. Dat kan via de energievergelijker op haar website.


 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.