Persbericht

Testaankoop adviseert niet overhaast te kiezen voor de vaste contracten van Luminus

02 januari 2023

Energieleverancier Luminus heeft enkele dagen geleden bevestigd dat het in Vlaanderen en Wallonië opnieuw vaste contracten wil aanbieden aan consumenten, drie maanden nadat het met de verkoop ervan is gestopt. Testaankoop, dat al enkele maanden pleit voor de terugkeer van vaste contracten op de markt, juicht de aankondiging toe, maar waarschuwt de consument om niet overhaast te werk te gaan en altijd te blijven vergelijken.

De consumentenorganisatie analyseerde de nieuwe tariefkaarten die Luminus vandaag heeft gepubliceerd, waaronder die voor de nieuwe vaste contracten. Uit de resultaten blijkt dat voor elektriciteit de vaste prijzen per kWh zijn gestegen met 13 tot 19% ten opzichte van januari 2022.  Voor gas is er eerder een stagnatie of zelfs een daling ten opzichte van januari 2022. Ondertussen is wel de BTW verlaagd van 21% tot 6%, maar dit is duidelijk niet voldoende geweest om de prijzen te doen dalen.

Het vaste contract Optifix bijvoorbeeld komt neer op 3.441,63 euro voor een gemiddeld jaarverbruik (3.500 kWh voor elektriciteit en 17.000 kWh voor gas), voor het energiegedeelte alleszins. Het Basis variabel contract kost bijna 4.000 euro per jaar voor een gemiddeld verbruik, gebaseerd op de tarieven van december. Waarschijnlijk zullen de tarieven van volgend kwartaal wel lager zijn, aangezien de prijzen sinds de zomer gestaag zijn gedaald, maar die zijn nog niet gepubliceerd.

"Gezien de huidige context met dalende energieprijzen raden wij niet aan om overhaast in te gaan op de vaste contracten van Luminus. Uit onze analyse blijkt dat de huidige vaste prijzen nog steeds 5 keer (tot zelfs 6 keer voor elektriciteit) hoger liggen dan in januari 2021. Daar komen nog de jaarlijkse kosten bij, die variëren van 17 tot meer dan 60 euro en die je kwijt bent als je besluit te veranderen van contract in het eerste jaar", legt Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop, uit.

De consumentenorganisatie raadt aan geduldig te zijn en te wachten tot ook de tariefkaarten van andere aanbieders worden gepubliceerd, zodat je de prijzen voor een heel jaar kunt vergelijken op een prijsvergelijker zoals die van Testaankoop. "Na een prijsvergelijking kun je beslissen om iets meer te betalen voor de gemoedsrust die een vast contract met zich meebrengt, maar dat moet je pas doen als je alle informatie in handen hebt", adviseert Laura Clays.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.