Persbericht

Onleesbare variabele contracten: Testaankoop lanceert een petitie voor duidelijkheid

23 februari 2023

Er zijn niet veel vaste contracten op de markt, iets wat Testaankoop al langer betreurt. Want vaste contracten hebben het voordeel van de duidelijkheid. Gezinnen kunnen gemakkelijk nagaan of er een fout is geslopen in hun eindfactuur. Maar voorlopig biedt maar één leverancier ze aan, verder zijn er enkel variabele contracten. En wie weet op welke manier de elektriciteitsprijs wordt berekend bij een variabel contract? Wie controleert of zijn eindfactuur correct is? Voor Testaankoop moet het anders: de organisatie lanceert een petitie voor de terugkeer van betaalbare vaste contracten en eenvoudigere variabele contracten.

Onleesbare variabele contracten

Er zijn vandaag bijna alleen maar variabele energiecontracten op de markt. Nochtans zijn die variabele contracten voor consumenten erg moeilijk te begrijpen. Want hoeveel betaal je nu juist voor je energie? En klopt die eindfactuur dan wel?

Want wie weet welke parameter zijn contract volgt? EMarketCWE, HUB3-0-3, BelPex, Endex, ZTP, TTF, of nog een andere? En wordt die maandelijks geïndexeerd of pas om de drie maanden? Zelfs professor wiskunde en logica Jean-Paul Van Bendeghem raakt er niet aan uit.

 

 

Terugkeer vaste contracten, alstublieft!

Belgen zijn fan van vaste contracten, omdat het zekerheid biedt: je weet op voorhand welk tarief van toepassing is en kan dus gemakkelijk je eindfactuur controleren. Maar veel leveranciers bieden dit soort contracten al maanden niet meer aan, ondanks de constante prijsdaling sinds vorige zomer.

 

Teken de petitie

Testaankoop vraagt om een drastische vereenvoudiging van de formules op de energieprijzen van variabele contracten te berekenen, en dat elke consument op elk moment kan nagaan hoeveel hij aan het betalen is voor zijn energie. Dat kan bijvoorbeeld via een tool die de energieleveranciers zelf ter beschikking kunnen stellen.

De consumentenorganisatie eist ook dat alle leveranciers opnieuw minstens één vast contract in hun aanbod opnemen, en tegen een betaalbare prijs!

"We vragen eigenlijk niets meer of minder dan dat de consument weer controle krijgt over zijn energiefactuur, wat ons gezien de huidige situatie essentieel lijkt", besluit Laura Clays, woordvoerder van Testaankoop. De consumentenorganisatie roept iedereen die ook duidelijkere energiefacturen wilt op om haar petitie te ondertekenen.