Nieuws

Test Aankoop pleit voor actie tegen te dure slapende energieproducten

02 juli 2020
slapende contracten energie

Wij kaarten het probleem van de stilzwijgende verlenging van oudere en dure slapende energieproducten al jaren aan. Na ons pleidooi in de Kamer hopen we dat de overheid eindelijk doorzet om een einde te maken aan deze voor de consument nadelige praktijk.

Gisteren was Test Aankoop te gast tijdens een hoorzitting van de commissie voor Energie van de Kamer die een nieuw wetsvoorstel besprak om slapende energieproducten van de markt te halen. Met “ slapende producten” bedoelen we oude tariefformules die energieleveranciers niet meer actief aanbieden aan nieuwe klanten en waarvan de prijzen niet meer zijn aangepast aan het huidige marktaanbod.

Een grote groep consumenten zit al jaren met een dergelijk product opgescheept. Enkele leveranciers verlengen steevast stilzwijgend hun contract, wat tot nu toe ook is toegelaten. Een nieuw wetsvoorstel wil daar komaf mee maken.

Weinig transparant voor consument

Vandaag gaat het om meer dan 500 000 contracten met tarieven die vaak nadelig zijn voor de consument. Cijfers van energieregulator CREG tonen aan dat die gezinnen tot € 240 à € 265 voor elektriciteit en € 335 en € 375 voor aardgas kunnen besparen. Het verschil tussen het duurste en het goedkoopste contract loopt zelfs op tot meer dan € 400 voor elektriciteit en bijna € 1 000 voor aardgas.

Voor een consument met een slapend product is het heel moeilijk om wat hij betaalt, te vergelijken met het huidige marktaanbod. Vaak wordt van die oude producten geen tariefkaart meer gepubliceerd op de websites van de energieleveranciers. Ze zijn ook niet meer opgenomen in online prijsvergelijkers, zoals onze koopwijzer, die enkel de tarieven van de lopende maand opnemen. Daardoor dreig je niet bewust te zijn dat je contract veel minder gunstig is en dat een stilzwijgende verlenging ervan absoluut niet meer interessant is.

Tijd voor een ban

Het probleem van dure verlengingscontracten is een oud zeer. Test Aankoop ijvert al jaren voor een verbod op de stilzwijgende verlenging van een overeenkomst als die minder gunstig is dan wat de leverancier aan nieuwe klanten aanbiedt. In een context waarbij de Belgische elektriciteitsfactuur tot de hoogste van Europa hoort, is het ongehoord dat consumenten door bepaalde energieleveranciers al jaren als melkkoe worden beschouwd. Wij pleiten ervoor dat slapende producten geleidelijk en op korte termijn van de markt verdwijnen en dat leveranciers verplicht zijn om de consument bij het aflopen van een oud contract over te zetten naar een voordeliger actief product.

We zijn optimistisch over het voorliggende wetsvoorstel dat slapende producten op termijn wil bannen. We zullen echter pas tevreden zijn als dat effectief in wetgeving is omgezet. In het verleden werden al soortgelijke voorstellen gelanceerd maar op heden betalen honderdduizenden gezinnen met een slapend product nog steeds te veel voor hun elektriciteit of aardgas.

Neem ook zelf initiatief

In afwachting van een eventuele aanpassing en goedkeuring van het wetsvoorstel kun je zelf al het initiatief nemen en jouw energiecontract onder de loep nemen. Wij bieden je twee handige tools aan om vaarwel te zeggen tegen een te duur energiecontract:

Via onze koopwijzer krijg je een volledig beeld van alle huidige energietarieven en kun je snel berekenen wat voor jouw verbruiksprofiel en wensen het meest voordelige product is.

Naar onze koopwijzer

Geen zin om zelf te vergelijken? Via ons ontzorgingsplatform Gaele houden we de energieprijzen voor jou in de gaten. Op het juiste moment onderhandelen wij met de leveranciers en doen jou een nieuw voorstel. Gaele zet vervolgens alle nodige stappen voor jou.

Naar Gaele