Nieuws

Vlaamse Energieleverancier: voordelige tarieven

22 maart 2019

Nadat vorig jaar een aantal spelers op de energiemarkt er de brui aan gaven, komt er voor het eerst opnieuw een leverancier bij in Vlaanderen. De nieuwe speler, “Vlaamse Energieleverancier”, profileert zich als een lokale leverancier van stroom uit 100 % hernieuwbare bronnen die eerlijke, lage energieprijzen hanteert. Die belofte wordt grotendeels ingelost.

Vorig jaar zagen we een aantal energieleveranciers van de markt verdwijnen. Het is dan ook enigszins verrassend als er een nieuwe opduikt. Vlaamse Energieleverancier, zo luidt de naam van de nieuwkomer, mikt op online communicatie zonder franjes. Ook de facturen zijn standaard elektronisch. Wil je die toch per post ontvangen, dan betaal je een toeslag (€ 2 zonder btw, per factuur). De tarieven staan overzichtelijk verzameld.

Vlaamse Energieleverancier biedt 3 contracten aan voor zowel elektriciteit als aardgas:

  • voor elektriciteit gaat het om ‘groen Vlaams variabel’, ‘groen vast’ en ‘groen variabel’;
  • bij aardgas gaat het om “gas Vlaams”, “gas vast” en “gas variabel”.

Volg de markt in beweging

Wij hebben Vlaamse Energieleverancier toegevoegd in onze Koopwijzer gas en elektriciteit. Je kunt er meteen een simulatie uitvoeren op basis van jouw persoonlijk verbruik, nagaan welke leverancier voor jou het voordeligst is. Tegelijk kun je een eigen profiel aanmaken en instellen dat je een melding krijgt als wij voor jou een nieuw interessant aanbod op de markt hebben ontdekt.

 Alle energieleveranciers vergelijken

Interessante tarieven

Als we voor elektriciteit de vergelijking maken voor bv. een gemiddeld verbruik (3 500 kWh)  met een tweevoudig uurtarief (1 600 kWh verbruik in de dag en 1 900 kWh in de daluren), liggen de drie tarieven dicht bij elkaar. In vergelijking met de overige leveranciers zijn de tarieven van Vlaamse Energieleverancier 6 à 8 % duurder dan het goedkoopste aanbod (Mega Group variabel) als we ook rekening houden met welkomstpromoties. Doen we dat niet, dan behoren de tarieven tot de goedkoopste op de markt (amper 1 à 2 % duurder dan de goedkoopste leverancier).

Voor grote verbruikers met exclusief nachttarief (3 600 kWh in de dag, 3 900 in de nacht en 12 500 exclusief nacht) zijn de prijzen ook vrij voordelig. Dat is te danken aan het feit dat Vlaamse Energieleverancier een prijs per kWh hanteert die dezelfde is voor elk type meter, anders dan de meeste andere leveranciers. Als we in dit scenario rekening houden met tijdelijke promoties, zijn de tarieven 4 % (groen variabel) à 9 % (groen vast) duurder; zonder promoties zakt dit naar 3 % à 8 %.

De tarieven voor aardgas zijn eveneens aan de lage kant. Houden we rekening met de welkomstpromoties van andere leveranciers, dan is het aanbod van Vlaamse Energieleverancier 3 % (gas variabel) tot 9 % (gas vast) duurder; zonder promoties wordt dit 2 à 8 %.

Minpunt: vaste vergoeding voor eerste jaar

De tarieven van Vlaamse Energieleverancier vallen dus vrij voordelig uit, zeker de variabele. Deze leverancier lijkt zijn belofte te kunnen waarmaken. Enig minpunt is dat de vaste vergoeding (€ 20 of € 40, afhankelijk van het contract) het eerste jaar integraal wordt aangerekend. Vanaf het tweede jaar gebeurt dit dan pro rata. Ook sommige andere leveranciers hanteren die aanpak. Wij betreuren dit en pleiten ervoor dat alle leveranciers de vaste vergoeding vanaf het eerste jaar pro rata aanrekenen om geen rem te zetten op de mogelijkheid tot switchen.

Community

Woning & energie

Gerelateerde discussies