Nieuws

Mag mijn energieleverancier mijn tariefplan zomaar van vast naar variabel omzetten?

27 september 2021
energiefactuur, vast, variabel, tariefplan

Een aantal energieleveranciers zet het vast tariefplan van zijn klanten bij afloop van het contract om naar een variabel tariefplan. Maar mag dat zomaar?

Door de sterk stijgende energieprijzen zet een aantal leveranciers het mes in zijn tariefaanbod. Zo bieden Mega en Vlaamse Energieleverancier tijdelijk geen vaste tariefplannen meer aan. Wil je klant bij hen worden, dan ben je dus aangewezen op hun variabel tariefaanbod, waarbij jouw prijs afhankelijk is van de evolutie op de groothandelsmarkten.

Wat als ik al klant ben en mijn contract met vaste prijs afloopt?

Ook dan kun je niet meer kiezen voor een nieuw vast tariefplan. Nochtans geven nog steeds veel consumenten de voorkeur aan de zekerheid van een vast contract. Volgens het consumentenakkoord moet jouw leverancier jou in geval van hernieuwing van je contract twee maanden voor afloop van je huidige overeenkomst het nieuwe voorstel doorsturen. 

Hij moet je ook duidelijk maken waarin de voorwaarden verschillen van je bestaand contract en je vragen om je akkoord. Reageer je niet op dit verzoek, dan moet je leverancier je verder beleveren aan het op dat moment goedkoopste equivalente product. Er wordt dan gekeken naar zaken als: online contract of niet, groene of grijze energie en ook: vaste of variabele prijs. 

Als consument voor een voldongen feit

In principe moet je in dat geval dus verder energie beleverd krijgen tegen een vaste prijs. In principe…

Want ten eerste hebben niet alle energieleveranciers het consumentenakkoord ondertekend. Welke het akkoord wel ondertekenden, lees je in ons dossier. De vraag is dus in welke mate de voorschriften voor hen bindend zijn. Ons inziens zou het consumentenakkoord verplicht moeten worden gemaakt voor élke leverancier.

Ten tweede zijn leveranciers vrij om hun commerciële strategie aan te passen en hun tariefaanbod te wijzigen. Ze zijn niet verplicht om zowel een vast als variabel product in het gamma te hebben. Beslist jouw leverancier om geen vaste tarieven meer aan te bieden, zoals Mega en Vlaamse Energieleverancier nu, dan word je als consument voor een voldongen feit gesteld. 

Wij vragen energieleveranciers in elk geval om hun informatieverplichtingen ten aanzien van hun klanten te respecteren. Zij moeten, als de contractuele voorwaarden wijzigen, de consument klaar en duidelijk hierover inlichten. Wij begrijpen dat de sterk stijgende prijzen ook de leveranciers veel hoofdbrekens bezorgen maar het kan niet de bedoeling zijn dat de consument hiervan de dupe is. Wij roepen de leveranciers dan ook op om zich op dit punt fair op te stellen. 

Toch een vast tarief? Vergelijk en switch

Wil je toch een vast tarief, dan zit er niets anders op dan over te stappen naar een andere energieleverancier.

Wees je er wel van bewust dat je in dat geval het best de evolutie van de prijzen op de voet blijft volgen zodat je snel naar een ander contract kunt switchen zodra de prijzen opnieuw dalen. Meer info over de keuze voor vast of variabel op het moment van hoge prijzen vind je in dit artikel.

VERGELIJK ENERGIETARIEVEN