Nieuws

Nieuwkomer Energie.be biedt energietarief zonder toeters en bellen

22 juni 2021
Energie.be, Luminus, nieuwe energieleverancier

Sinds gisteren kun je terecht bij een nieuwe speler op de energiemarkt: Energie.be. De leverancier wil zich onderscheiden met een focus op eenvoud en transparantie. Voordelig voor jou? Wij namen de proef op de som.

Amper een paar maand nadat de Colruyt-groep aankondigde voortaan stroom en gas aan te bieden, stort alweer een nieuwe speler zich op de energiemarkt: Energie.be. Voorlopig kun je er enkel terecht als je in Vlaanderen woont, later dit jaar zouden ook Wallonië en Brussel aan de beurt komen.

De nieuwe speler is opgericht met de steun van Luminus, de nummer twee op de Belgische energiemarkt. Daarmee is het al de tweede kleine speler die Luminus mee de markt op helpt, nadat het in 2019 ook al Bolt in de steigers plaatste. En eerder dit jaar nam Luminus ook al zo’n 520 000 klanten van Essent over

Eén tariefplan

Energie.be richt zich naar eigen zeggen op een publiek dat verlangt naar eenvoud. Concreet biedt de nieuwkomer één tariefplan aan voor elektriciteit en één voor aardgas. Een keuze waar wij achter staan: een veelvoud aan tariefplannen maakt het voor de consument alleen maar lastiger vergelijken. In dat opzicht zou Luminus, dat zelf een 10-tal actieve tariefplannen in petto heeft, een voorbeeld kunnen nemen aan zijn dochterbedrijf.

Het tariefplan van Energie.be is een variabel tariefplan. Voor elektriciteit blijft de prijs ook dezelfde, ongeacht over welk type meter je beschikt. De geleverde stroom is 100% Belgisch groen en facturen worden enkel elektronisch verstuurd. Energie.be biedt ook een variabele terugleververgoeding voor prosumenten met een digitale meter die overtollige stroom op het net plaatsen.

Minpunt is dat deze leverancier de vaste vergoeding integraal aanrekent tijdens het eerste jaar dat je klant bent, een praktijk die we jammer genoeg bij meer en meer leveranciers vaststellen. Die vaste vergoeding is met 25 euro per energie wel lager dan gemiddeld.

Scherpe prijs?

Energie.be engageert zich om jaar na jaar de scherpst mogelijke prijs aan te bieden. Wij namen de proef op de som en vergeleken met de rest van het marktaanbod. 

Voor elektriciteit positioneert Energie.be zich vrij goed tussen de andere variabele contracten. Voor een gemiddeld verbruik betaal je bij hen in Gent bijvoorbeeld 926 euro per jaar. Dat is zo’n 60 euro méér dan bij Groen Variabel van Vlaamse Energieleverancier (865 euro) – de goedkoopste van het pak - al moet je bij die laatste wel verplicht via domiciliëring betalen. 

Voor aardgas zijn er verschillende goedkopere variabele tariefplannen te vinden. Bij het goedkoopste van Vlaamse Energieleverancier, het product ‘gas variabel’, betaal je voor een gemiddeld aardgasverbruik 975 euro. Daartegenover betaal je bij Energie.be toch al 1 189 euro.

Neem je welkomstkortingen van andere leveranciers in de vergelijking mee, dan zijn er nog voordeligere tariefplannen te vinden. Energie.be mikt echter op transparantie en wil bewust geen klanten lokken door tijdelijke welkomstpromoties waar vaak voorwaarden aan zijn verbonden en waarbij men na een jaar dikwijls een duurder tarief betaalt.

Conclusie: transparant maar geen vast tariefplan

Een nieuwkomer op de energiemarkt is uiteraard positief nieuws voor de consument. Zeker als hij de klemtoon legt op eenvoud en transparantie in een complexe energiemarkt. Al is het ondertussen niet meer de eerste speler die zich met zo’n verhaal wil onderscheiden.

Bovendien zijn er goedkopere tariefplannen te vinden op de markt. Ook wie een voorkeur heeft voor een vast tariefplan, en dat is nog altijd de meerderheid van de consumenten, kan beter bij een andere leverancier terecht.

Vergelijken kun je nog steeds doen via onze koopwijzer, waar het tariefplan van de nieuwe leverancier voortaan ook in opgenomen is.

NAAR ONZE KOOPWIJZER