Nieuws

Colruyt wordt energieleverancier: interessant voor jou?

06 april 2021
Colruyt DATS24 energieleverancier

De Belgische Colruyt groep zet zijn expansie op energiegebied verder en stort zich vanaf vandaag op de energiemarkt voor particulieren. Via hun brandstofleverancier DATS 24 bieden ze voortaan groene stroom en aardgas aan.

Colruyt is niet onbeslagen als het aankomt op vlak van energieproductie. In 2019 werd zo’n 270 % van zijn jaarlijks verbruik geleverd via onder meer zijn windturbines in Halle, enkele windparken in de Noordzee en zonne-installaties op zijn distributiecentra en winkels. Naar eigen zeggen is DATS 24, de brandstofleverancier van de groep die vandaag vooral bekend is van zijn tankstations, nu klaar voor de levering van aardgas en 100 % groene, Belgische stroom aan gezinnen in Wallonië en Vlaanderen. 

Eenvoudig aanbod: één formule

De elektriciteit die wordt aangeboden is uitsluitend afkomstig uit lokale en volledig hernieuwbare energiebronnen. Klanten kunnen zelf de oorsprong van hun stroom kiezen: het windmolenpark van Colruyt Group in Halle, de 4 windmolenparken van de groep in de Noordzee of de biogasinstallatie in Quévy, waar jaarlijks zo’n 25.000 ton voedingsafval wordt omgezet in groene elektriciteit.

DATS 24 zegt zelf het verschil te willen maken door de focus op groene stroom, een eenvoudig en transparant aanbod en aantrekkelijke prijzen. De leverancier biedt één formule aan: een variabel energiecontract voor zowel elektriciteit als aardgas. 

Wij juichen deze keuze voor eenvoud en transparantie in elk geval toe. Verschillende traditionele leveranciers bieden een veelvoud aan tariefplannen aan, wat de duidelijkheid voor de consument niet ten goede komt.

Lage prijs?

Dit variabel contract volgt de prijsnoteringen op de kortetermijnmarkten, waar energie wordt verhandeld die bv. de dag nadien wordt geleverd. Volgens DATS 24 is deze formule voor Colruyt zelf altijd de meest voordelige gebleken en ze geloven dat dit ook voor de klant de beste formule is. Het klopt dat de consument zijn voordeel kan doen met zo’n contract maar spotmarkten zijn over het algemeen wel gevoeliger voor prijsschommelingen als gevolg van abrupte wijzigingen in vraag en aanbod.

We maakten de vergelijking voor het energieverbruik van een doorsnee gezin (3.500 kWh elektriciteit). Voor elektriciteit is het aanbod van Colruyt vrij competitief maar niet het goedkoopste. In vergelijking met het product ‘groen variabel’ van Vlaamse Energieleverancier, is het zo’n 45 euro per jaar duurder. Houden we ook rekening met welkomstkortingen die sommige leveranciers aan nieuwe klanten bieden, dan loopt het verschil op tot zo’n 150 euro.

Voor een gemiddeld aardgasverbruik (23.260 kWh) gelden dezelfde vaststellingen: in vergelijking met het aanbod van de goedkoopste - opnieuw Vlaamse Energieleverancier - betaal je zo’n 45 euro extra. Maken we de vergelijking met het goedkoopste aanbod inclusief welkomstpromotie, dan loopt het verschil op tot zo’n 250 euro.

Ons oordeel

Na de recente overname van Essent door Luminus is de energiemarkt  meer dan ooit in Franse handen. Wij verwelkomen dan ook graag de komst van een nieuwe Belgische speler die zich wil onderscheiden via een eenvoudig en overzichtelijk aanbod, al blijven Brusselse gezinnen hiervan verstoken. Bovendien is het positief dat de klemtoon wordt gelegd op lokaal opgewekte groene stroom. 

Wie dit belangrijk acht en niet opziet tegen een variabel energiecontract, waarvan de prijzen kunnen schommelen en waarbij het moeilijker is de jaarafrekening te controleren, kan dan ook bij dit aanbod terecht. Wie absoluut het goedkoopste aanbod van de markt wenst of de zekerheid van een vast contract verkiest, kan beter bij een andere leverancier terecht. Vergelijken kun je makkelijk via onze koopwijzer, waar het nieuwe aanbod van DATS 24 is in opgenomen.

NAAR ONZE KOOPWIJZER