Nieuws

Belgische energiemarkt nog steviger in Franse handen door overname Essent

08 februari 2021
Overname Essent Luminus

Energieleverancier Essent, die sinds kort in de etalage stond, is nu overgenomen door Luminus, de nummer twee op de Belgische energiemarkt. Hierdoor verdwijnt opnieuw een belangrijke speler en komt onze energiemarkt nog steviger in Franse handen.

Luminus, dat deelt uitmaakt van de Franse groep EDF, ondertekende met Essent afgelopen vrijdag een overeenkomst. De overname zou in het tweede kwartaal van 2021 worden afgerond. Tot dan blijven beide leveranciers onafhankelijk opereren.

Energiemarkt steeds meer in Franse handen

Door de overname van Essent, dat zo’n 520 000 klanten telt in ons land, verstevigt Luminus zijn positie als tweede op de markt en groeit zijn marktaandeel tot zo’n 24 procent. Op de Belgische energiemarkt is alleen Engie nog groter, met een aandeel dat boven 40 %.

Door deze overname komt de Belgische energiemarkt meer dan ooit in Franse handen: naast Engie en Luminus (en nu dus ook Essent) maakt ook Lampiris sinds zijn overname in 2016 deel uit van een Franse groep, met name Total. Al bij al is 70 à 90 procent (afhankelijk van het gewest) van de markt in Franse handen. De grootste “Belgische” speler blijft Mega, met een marktaandeel van 4 à 7 procent, afhankelijk van het gewest.

Test Aankoop stelt sinds een aantal jaar een steeds verregaandere consolidatie vast op de energiemarkt waarbij leveranciers hun activiteiten stopzetten of zich laten overnemen. Wij vrezen dat deze evolutie op termijn geen goede zaak is voor de consument: minder spelers betekent namelijk ook minder concurrentie, met mogelijk stijgende prijzen als gevolg.

Wat verandert er voor jou als klant?

Voorlopig verandert er niets voor de klanten van Essent en Luminus: de voorwaarden van hun contracten en de contactpersonen zouden ongewijzigd blijven. Bij eventuele eenzijdige wijzigingen van de algemene of bijzondere voorwaarden moet een leverancier jou overigens minstens twee maand op voorhand informeren én heb je het recht de overeenkomst kosteloos te beëindigen. Sowieso kun je in principe steeds gratis switchen naar een andere leverancier.

Op langere termijn is de kans groot dat de merknaam Essent zal verdwijnen en dat deze klanten zullen overschakelen naar een tariefplan van Luminus. Het aanbod van Luminus is vandaag trouwens zeer uitgebreid met meer dan 10 tariefplannen. Wij vinden dat zo’n uitgebreid tariefaanbod de duidelijkheid voor de consument echter allerminst bevordert.

NAAR ONS ENERGIEPLATFORM

Wie wil nagaan of zijn energiecontract nog steeds voordelig is, kan daarvoor steeds terecht op ons energieplatform voor een snelle en makkelijke vergelijking of in onze koopwijzer voor een meer uitgebreide vergelijking.