Nieuws

Lage elektriciteits- en gasprijzen: bespaar nu honderden euro’s!

08 april 2020
lage elektriciteit en gas prijzen

De vraag naar olie, aardgas en elektriciteit is mede door de coronacrisis de afgelopen periode fors afgenomen. Dat zorgt voor uitzonderlijk lage consumentenprijzen. Als je nu een voordelig energiecontract kiest, kun je honderden euro’s besparen. Vergelijken loont meer dan ooit!

De daling van de globale energiebehoefte door de sluiting van onder meer bedrijven, restaurants en hotels, zorgt ervoor dat het aanbod aan elektriciteit en aardgas groter is dan de vraag. Leveranciers zien zich genoodzaakt om hun overtollige energievolumes van de hand te doen aan bodemprijzen op de groothandelsmarkten. Dat vertaalt zich in mooie koopjes voor de consument.

Forse prijsdalingen

Aan het begin van elke maand publiceren energieleveranciers hun nieuwe tariefkaarten. Wij analyseerden de tarieven van april en gingen na hoeveel je kunt besparen door nu te switchen.

We vergeleken de huidige energieprijzen met die in april 2019 en gaan ook nog even verder in de tijd terug, tot november 2018. Op dat moment rezen de energieprijzen nog de pan uit omwille van het dreigende stroomtekort naar aanleiding van problemen met een aantal kerncentrales.

We spitsen ons hier toe op louter de energieprijzen, dus wat je effectief aan elektriciteit of gas verbruikt, los van de nettarieven en heffingen; de bedragen die we hierna vermelden, komen dus niet overeen met de totale jaarfactuur.

Welnu, wie in het najaar van 2018, een vast contract voor elektriciteit sloot, betaalde gemiddeld € 412 per jaar. Wie vandaag een vast contract sluit, betaalt € 271 per jaar voor zijn stroom, of € 141 minder.Voor aardgas loopt de besparing nog hoger op. Sloot je in november 2018 een vast contract, dan betaalde je gemiddeld € 953 per jaar voor jouw energie. In april 2019 was dat bedrag al gezakt naar € 789. Met de tarieven van deze maand betaal je nog slechts € 575. Zo loopt het verschil op tot € 378.

Gemoedsrust? Kies voor vast

De tarieven van de variabele contracten lijken stelselmatig lager te liggen dan die van de vaste contracten. Is een variabel contract dan niet interessanter? Ja en neen. De prijzen van de variabele contracten zijn over het algemeen inderdaad lager, maar ze bieden je geen zekerheid over de prijs die je binnen een jaar zult betalen.

Variabele contracten volgen immers de groothandelsmarkten en wanneer de prijzen daar stijgen, zul jij ook méér betalen. Jij neemt hier dus het risico, terwijl het risico bij een vast contract op de schouders van de leverancier rust.

Het is aannemelijk dat de prijzen na de coronacrisis eerder zullen stijgen dan dalen. Van dat risico moet je je bewust zijn als je een variabel contract zou verkiezen. Opteren voor de gemoedsrust van een vast contract is nu gezien de huidige lage tarieven geen slecht idee.

Ben je zelfs liever voor meerdere jaren gerust, dan kun je bij verschillende leveranciers een vast contract van 3 jaar nemen. Mega biedt als enige zelfs een contract met een looptijd van 5 jaar aan.

Grote prijsverschillen tussen tariefplannen

De verschillen met de tarieven uit het verleden zijn soms dus groot. Maar ook tussen de huidige contracten zijn er grote prijsverschillen.

Bij de vaste contracten loopt het maximale besparingspotentieel, dat is het verschil tussen het duurste en het goedkoopste contract op de markt, voor elektriciteit op tot € 150 à € 170. Voor aardgas gaat het om € 300 tot € 400.

Een concreet voorbeeld: Vlaamse Energieleverancier rekent 1,50 c€/kWh aan voor zijn gascontract ‘Groen vast’, terwijl je bij het tariefplan ‘Aardgas Plus’ van Eneco 3,05 c€/kWh of dus het dubbele betaalt. Reken je daar ook de vaste vergoeding bij, dan betekent dat voor een gemiddeld verbruik een verschil van € 391 per jaar!

En dat is dan nog buiten de welkomstpromoties van sommige leveranciers gerekend, die je een bijkomende besparing kunnen opleveren.

Overigens neemt onze koopwijzer voor gas en elektriciteit altijd ook de welkomstpromoties van de energieleveranciers in rekening. Een reden te meer om nu via onze koopwijzer te vergelijken en er je voordeel uit te puren.

Naar onze koopwijzer