Nieuws

Duurdere elektriciteit in Vlaanderen: impact op uw budget

30 oktober 2015
duurdere elektriciteit

De btw-verhoging, de stijgende nettarieven en heffingen, de afschaffing van de gratis hoeveelheid stroom... Door een hele rist maatregelen van de Vlaamse en federale regering zult u dit jaar en volgend jaar fors meer betalen voor elektriciteit. Met onze berekening tonen we hoe groot de impact is op uw budget.

U kunt aanzienlijk besparen op uw energiefactuur door een gepaste energieleverancier te kiezen.

De elektriciteitsfactuur blijft explosief stijgen. Onlangs maakte Vlaams minister van Energie Turtelboom nog een bijkomende heffing bekend van € 100 per jaar voor verbruikers met een gemiddeld verbruik. Deze heffing, om de historische schuldenput door groenestroom-certificaten te vullen, komt bovenop de reeds ingevoerde en andere aangekondigde maatregelen van de Vlaamse en federale regering. De talrijke verhogingen zijn nefast voor de koopkracht en zorgen ervoor dat België opnieuw tot de duurste van de buurlanden behoort.

Stijging van 50 % van elektriciteitsfactuur voor gemiddeld Vlaams gezin 2014-2016

In de grafiek hieronder kunt u onze berekening zien van de impact voor een gemiddeld Vlaams gezin (3 personen) dat jaarlijks 3 500 kWh verbruikt. 

(Simulatie op basis van postcode met Gaselwest als DNB, voor een contract "Electrabel Easy variabel". Voor 2016 wordt met de energiekost van 10/2015 gewerkt, exclusief de gratis kWh.)

** Verhoging Vlaamse bijdrage energiefonds pas vanaf maart 2016.

We stellen dit jaar reeds een stijging vast van € 193 ten opzichte van oktober 2014:

  • + € 65 nettarieven (stijging begin 2015 + stijging in augustus 2015)
  • + € 123 omwille van de btw-verhoging naar 21% (september 2015) 
  • + € 5 stijging heffingen (o.a. introductie Vlaamse bijdrage energiefonds vanaf 1/1/2015)
Deze stijgingen zorgen ervoor dat de huidige elektriciteitsrekening nog slechts voor één derde bestaat uit werkelijke energiekosten, terwijl twee derde gaat naar nettarieven en heffingen. 

Bovenop de huidige getroffen maatregelen komt er voor een gemiddeld gezin in 2016 nog het volgende bij:

  • + € 100 vanaf 1 maart 2016 (voor consumenten die minder dan 5 MWh afnemen per jaar, ter afbouw van de historische schuld van de groenestroomcertificaten)
  • + € 80 door de afschaffing van de gratis hoeveelheid stroom 
  • + € 35 voor een nieuwe verhoging van de distributietarieven (ter afbouw van de historische kosten van de netbeheerders)

Globaal genomen, met inbegrip van de gekende maatregelen voor 2016, kunnen we voor onze simulatie spreken van een stijging van ongeveer € 410 ten opzichte van oktober 2014.

Rekening houdend met stabiele prijzen zal een gemiddeld gezin volgend jaar dus maar liefst € 1 200 betalen voor eenzelfde elektriciteitsverbruik. In vergelijking met de €  791 die datzelfde gezin in oktober 2014 betaalde, is dat een stijging van meer dan 50%...

Wat doet Test-Aankoop?

Wij veroordeelden eerder al het feit dat de elektriciteitsfactuur door de huidige regeringen als een belastingformulier wordt beschouwd. We hebben aan minister van Energie Marghem ook een petitie overhandigd tegen de verhoging van de btw op elektriciteit naar 21 %, die maar liefst door 118 000 mensen werd ondertekend. 

Daarnaast moedigen we iedereen aan om te bekijken of het voor hen interessant kan zijn om over te schakelen naar een andere energieleverancier. Vorige week hebben we daarom op www.verlaaguwfactuur.be trouwens een nieuwe groepsaankoop gas & elektriciteit gelanceerd, waarmee we de laagste prijzen van de markt kunnen bieden.