Nieuws

Btw op elektriciteit: de strijd duurt voort

01 september 2015
btw op elektriciteit

De btw van 21 % op elektriciteit is een ware aanslag op de koopkracht ... en voor enkele leveranciers is het ook een kans om reclame te maken! Met de steun van 115 000 deelnemers aan onze petitie zullen we aan de verantwoordelijke politici oplossingen voorstellen om de energiefactuur binnen redelijke limieten te houden.

Intussen hebben we deze btw-verhoging al vaak veroordeeld. Voor een gemiddeld verbruik betekent ze immers een rechtstreekse verhoging van enkele honderden euro’s per jaar. Deze verhoging is trouwens niet de enige, want er is bijvoorbeeld ook de verhoging van de vennootschapsbelasting voor intercommunales, die ook een direct gevolg heeft op de rekening van de consument.
Vandaag hebben meer dan 115 000 consumenten onze petitie getekend! Een bewijs dat de energiefactuur, voortaan een aanslagbiljet, meer dan ooit de grootste zorg blijft van de huishoudens!

We laten de stem horen van de consument

We vragen een overleg met de eerste minister en de minister van Energie om de eisen die jullie massaal steunen opnieuw duidelijk te maken. We wijzen er nogmaals op dat Test-Aankoop een alternatief biedt voor de eenduidige btw-verhoging. Zo moet een eerste schijf van energieverbruik (bijvoorbeeld 1500 kwh) onderworpen worden aan een btw van 6 % en verder energieverbuik aan 21 %. Wij blijven vasthouden aan deze eis die we, samen met onze andere eisen, zullen voorleggen tijdens het overleg met de ministers. 

Let op voor publicitaire boodschappen

Enkele energieleveranciers zullen bovendien meesurfen op deze golf (sommige doen het al!) door aan de consumenten een promotie voor te stellen die gebaseerd is op de btw: “Bij ons is er geen btw-verhoging!”. Dit bericht moet u echter met een korrel zout nemen! 

U moet goed weten dat elektriciteit op zich slechts 50 % uitmaakt van uw energiefactuur. De andere helft gaat naar de distributie, het transport en de diverse bijdragen en heffingen, die buiten de verantwoordelijkheid van de leverancier vallen. De leverancier stelt dus een voordeel voor dat niet van toepassing is op de volledige energiefactuur, maar slechts op ongeveer 50 %! Bovendien zijn dergelijke promoties enkel geldig tijdens het eerste jaar van het contract.

Vergelijken blijft het sleutelwoord

Laat u dus niet zomaar verleiden door de aanlokkelijke promoties, maar vergelijk op basis van objectieve elementen. Door goed te kiezen voor een gepaste leverancier kunt u aanzienlijk besparen!