Nieuws

Belgische elektriciteitsfactuur opnieuw bij de duurste in Europa

23 mei 2019

De prijs steeg vorig jaar met 2,1 %. Enkel in Denemarken en Duitsland betaalt men nog meer voor elektriciteit. De energiecomponent zelf is goed voor slechts een kwart van de factuur.

Vorig jaar steeg de Belgische elektriciteitsprijs opnieuw met 2,1%, zo blijkt uit de halfjaarlijkse update van Eurostat, het Europees bureau voor statistiek. Dat is licht minder dan het Europese gemiddelde (+ 3,5%), maar de Belgische elektriciteitsfactuur blijft de op twee na duurste van Europa.

In de tweede helft van 2018 betaalde een gezin 29,4 eurocent per kWh. Enkel Denemarken (31,2 c€) en Duitsland (30,0 c€) doen nog iets slechter. Bij onze noorder- en zuiderburen oogt de situatie een pak rooskleuriger: een Nederlands gezin betaalt 17,1 c€ per kWh en een Frans gezin 18,0 c€ per kWh.

Duurste nettarieven van Europa

De hoge tarieven zijn niet zozeer te wijten aan de prijs van de energiecomponent zelf. Die is op dit moment nog goed voor zo’n kwart van de factuur wanneer we de BTW niet meerekenen. Het zijn vooral de nettarieven en de heffingen die de prijs doen oplopen. Bekijken we deze componenten in detail, dan blijken we de duurste van Europa voor nettarieven (€ 375 voor een gemiddeld jaarverbruik) en de op twee na duurste voor heffingen en toeslagen (€ 305). Wat de elektronen zelf betreft, eindigen we met € 294 op de 7e plaats.
Toch tekenen er zich ook binnen onze landsgrenzen grote verschillen af. De nationale energieregulator CREG berekende onlangs dat de jaarfactuur in 2018 in Brussel steeg tot € 777 (+ 34 % t.o.v. 2007), in Wallonië tot € 920 (+ 53 %) en in Vlaanderen zelfs tot € 1 018 (+ 104 %).

Herleid factuur terug tot de essentie

Het is jammer genoeg al even geen verrassing meer: onze stroomfactuur is de afgelopen jaren fors duurder geworden en bevindt zich steevast in de kop van het Europese peloton. In vergelijking met onze buurlanden steeg de elektriciteitsfactuur in ons land veel sneller. Nochtans beloofde de regering begin 2014 om ervoor te zorgen dat de energiefactuur niet hoger zou liggen dan in onze buurlanden om zo de koopkracht van de gezinnen te beschermen. Die doelstelling is voor elektriciteit grandioos mislukt.

De oplossing is evenwel eenvoudig: haal overbodige posten uit de elektriciteitsfactuur en herleid ze terug tot de essentie, met name elektronen en het transport ervan. Kosten zoals de financiering van subsidiemechanismen hebben volgens ons geen plaats in de elektriciteitsfactuur en dienen op andere manier te worden gefinancierd, bijvoorbeeld via de algemene middelen. Kortom, er ligt werk op de plank voor de volgende regering.

Onze tools en diensten

Lees meer over onze eisen voor een betaalbare elektriciteitsfactuur in ons verkiezingsmemorandum.

Naar het memorandum

Onze koopwijzer gas en elektriciteit geeft je een volledig beeld van de markt met voortdurend bijgewerkte prijzen. Je kunt zo gemakkelijk zien wat momenteel het beste contract is op basis van je verbruiksprofiel.

Naar de koopwijzer

Gaele houdt de groothandelsprijzen voor je in de gaten en onderhandelt met de leveranciers wanneer de prijzen op hun laagste niveau zijn. Je hoeft alleen maar ja te zeggen wanneer je het voorstel krijgt om te switchen. Als een onafhankelijke makelaar zorgt zij voor alle stappen.

Naar Gaele