Dossier

Wat je nog niet wist over wijn

05 juni 2020

Wordt wijn altijd beter met de jaren? Hoe bewaar ik mijn wijnen dan het best? Hoe belangrijk is de jaargang eigenlijk? Kies ik het best een wijn met kurk of schroefdop? Serveer je witte wijn koel en rode wijn op kamertemperatuur? En is een glaasje wijn per dag écht gezond? Wij beantwoorden deze en heel wat andere vragen.

Wijnfles

Vanwaar de holte onderin de wijnfles?

De holle bodem van een wijnfles (ook wel “ziel” genoemd) stamt uit de tijd dat flessen met de mond werden geblazen. Om te voorkomen dat de fles aan de onderkant bol werd en niet zou blijven staan op de grond, werd de bolle onderkant naar binnen geduwd.

Bovendien is de onderrand rondom de holte een verzamelplek voor eventueel bezinksel. Tijdens het schenken zal de wijn zo minder kolken en komt het residu minder snel in het glas terecht. Bijkomend voordeel is dat je er mooi je duim in kan leggen, wat het uitschenken vergemakkelijkt. Door de hals van de ene fles in de ziel van de volgende te leggen, kun je ook steviger stapelen in je wijnkelder.

Tegenwoordig komt de holle onderkant vooral bij schuimwijnen goed van pas. Dankzij de holte kan de druk van het gevormde koolzuurgas (tot zes bar) tijdens de rijping  beter verdeeld worden. Bij schuimwijnen is de ziel vaak zwakker dan de rest van de fles zodat bij te hoge druk alleen de onderkant eruit schiet en niet de hele fles kapot gaat. Zo raken de andere flessen rondom niet beschadigd.

Waarom is een wijnfles meestal donker?

Wijnflessen komen in tal van kleuren, maar de meest voorkomende kleur is groen of bruin. Donkere flessen beschermen tegen de zon, net als een zonnebril. Zonlicht kan er immers voor zorgen dat de antioxidanten die van nature in wijn aanwezig zijn en beschermen tegen oxidatie van de wijn, worden afgebroken. Getint glas blokkeert het zonlicht, waardoor oxidatie voorkomen kan worden en de smaak van de wijn dus behouden blijft.

Toch worden er ook wijnen in kleurloze flessen op de markt gebracht, voornamelijk bij witte en roséwijnen, zodat je de kleur van de wijn kunt evalueren. Dit zijn vaak gefilterde wijnen (om zichtbaar bezinksel onderin de fles te voorkomen), die bedoeld zijn om jong te drinken. Voor zulke flessen is een lange bewaring dus minder van belang.

Ongeacht de kleur van de fles wordt een wijn wel het best op een donkere en koele plek bewaard.

Kurk of schroefdop?

Steeds meer wijnflessen worden afgesloten met een schroefdop. Volgens sommigen een grote vooruitgang, voor anderen heiligschennis. Wie heeft gelijk?

Kurk

De traditionele kurk werd uitgevonden in de 17e eeuw. Dankzij zijn elasticiteit en microporiën laat een kurk een beetje zuurstof door, waardoor je wijnen kunt laten rijpen op fles (bewaarwijnen).

Er zijn echter ook nadelen. Elke wijnliefhebber kent het belangrijkste probleem van kurk: een wijn die “kurk” heeft of “bouchonné” is. De muffe geur en smaak maakt zo'n wijn ondrinkbaar. Het proces zou te wijten zijn aan trichlooranisol (of kortweg TCA), een molecule die door de kurk wordt gevormd in de wijnfles. Hoe je dit kunt vermijden, blijft echter onduidelijk. Daarnaast kunnen er met kurk onzuiverheden in de wijn terechtkomen, waardoor deze bederft.

Tot slot is er ook het probleem van beschikbaarheid. De wijnindustrie is explosief gegroeid, en de traag groeiende kurkbomen kunnen niet volgen. Het duurt immers negen jaar voor de schors terug is aangegroeid. Door die schaarste is kurk niet alleen duur geworden, maar is er ook veel minderwaardige kurk op de markt. Logischerwijze werd er daardoor gezocht naar een alternatief, zoals de synthetische kurk en de schroefdop.

Bij een synthetische kurk is er minder kans op een kurksmaak, maar zo'n nepkurk is stroever en minder geschikt om de fles luchtdicht af te sluiten.

Schroefdop

Een schroefdop wordt nog vaak (ten onrechte) geassocieerd met goedkopere wijnen. Nochtans biedt hij tal van voordelen. Naast het feit dat de wijn alvast geen “kurk” meer kan hebben, zijn schroefdoppen bovendien hygiënischer, waardoor de kans op bederf kleiner is, en ook duurzamer dan kurk. De flessen laten zich vlotter openen en hersluiten, en kunnen rechtop worden vervoerd en bewaard (een fles met kurk moet liggen om de kurk vochtig te houden, zodat hij zich opspant en de fles voldoende afsluit van de lucht).

Doordat een schroefdop nauwelijks zuurstof doorlaat (al zijn er tegenwoordig schroefdoppen die beter luchtdoorlatend zijn) is hij eerder geschikt voor jonge, frisse wijnen. Vooral bij delicate druivenrassen zoals pinot noir en riesling kan dit van pas komen.

Minpunt is dan weer dat een wijn minder zal rijpen en “evolueren”. Voor industriële wijnen uit de supermarkt, die meestal worden gekocht om snel te drinken, maakt dat eigenlijk weinig verschil. De romantiek rond het ontkurken van een fles wijn gaat natuurlijk wel verloren, maar een schroefdop is handig als je geen kurkentrekker bij de hand hebt.

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

29 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/09/2021

Ik deel volledig deze mening!
Zelf ben ik geabonneerd op 3 magazines van Test-Aankoop, maar krijg geen toegang tot de resultaten van de wijntesten.... zeer spijtig....

Test Aankoop is de laatste jaren spijtig genoeg te commercieel geworden.
Als je maandelijks 26,50 EUR aan Test-Aankoop uitgeeft, dus een kleine 320 EUR per jaar, en je krijgt geen toegang tot deze wijnresultaten, is dit inderdaad om eens ernstig over na te denken....

Meld je aan om toegang te krijgen.

29/09/2021
, Gereageerd:

vind ik ook

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/09/2021
, Gereageerd:

Hallo Eric, Joris en Sam, alle begrip voor het ongenoegen. Toch willen we aanstippen dat, gezien wij als onafhankelijke consumentenvereniging geen steun of subsidies ontvangen (we willen er ook geen omdat we onze onafhankelijkheid willen bewaren), we aangewezen zijn op onze abonnees om onze onderzoeken en acties te financieren. Bijgevolg is de toegang tot de artikels, koopwijzers en rekenbladen op onze website gelinkt aan het abonnement dat je bij ons hebt. Als er een koopwijzer gelinkt kan worden aan een lopende campagne,
kan het inderdaad gebeuren dat we deze tijdelijk openstellen voor alle consumenten. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

09/09/2021

Dag Allemaal, vind ik ook een perverse trek van Test Aankoop dat we alle resultaten van testen mogen kennen, maar niet die van de wijnen . .. Binnenkort geven ze misschien een autogids uit, en krijgen we de resultaten van auto-testen niet meer te zien !?!
Een abonnee van de Wijngids heeft echter de moed gehad de cirkel te doorbreken en een drietal wijnen aan te geven met hun evaluatie uit de test:
85 L'âme du terroir 2020 - Tavel-France 9.77€ - Cora / Match
84 Pinot grigo 2020 -Venezie-Italie 4.29€ - Lidl
81 Montinho sao Miguel 2020-Alentejano- Portugal 4.99€ - Delhaize
Groetjes!

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021

Zoveelste TA kafka verhaal.

Meld je aan om toegang te krijgen.

26/07/2021

eigenlijk is het toch jammer dat je als lid van TA op "exclusieve inhoud" kunt vastlopen.... toen ik gebeld werd om lid te worden van TA, zou ik meteen toegang krijgen. Ja.... een beetje toegang.... aan de telefoon ben ik dus niet belogen maar eigenlijk wel bedrogen. Praktijken waar TA toch tegen strijdt ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Dit ondervind ik ook.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

De toegang tot onze website is gelinkt aan de magazines waarop je bij ons een abonnement hebt. als je bijvoorbeeld een abonnement hebt op de magazines Test Aankoop, Budget & Recht en Test Gezond zal je hierdoor geen toegang tot de artikels en koopwijzers gelinkt aan Test Connect, Wijngids, Multitax en Test Aankoop Invest. Als je wil kan je ons je abonneenummer doorsturen via https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=admin zodat we jouw inschrijving en registratie voor de website kunnen nakijken.  ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/08/2021
, Gereageerd:

Het is inderdaad spijtig dat ge een fortuin aan abonnementen moet uitgeven om van alles op de hoogte te mogen zijn.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/08/2021
, Gereageerd:

Hallo, met de abonnementsgelden worden oa onze onderzoeken en publicaties gefinancierd en kunnen we onze abonnees steeds toegang geven tot de meest actuele info en hen ook bijstaan met pasklare antwoorden en advies op hun vragen. Hiervoor zijn we elke abonnee dan ook zeer dankbaar. Je kan ons gerust je vragen stellen over allerhande onderwerpen via het contactformulier op onze site en dan bekijken we hoe we je kunnen verder helpen: https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai We gaan geen enkele vraag uit de weg, mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Waarom stuur je mij een E-mail over een Wittewijntest als ik de test niet mag inzien??

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

TA gebruikt al dezelfde marketingtruuks als deze die ze durft aanlagen bij grote merken!

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Beste Bruno, Wim en Manu, we houden onze abonnees graag op de hoogte via mail van onze meest recente onderwerpen en uiteraard ook de meest recente publicaties zoals de witte wijn test. 

Test-Aankoop is een consumentenvereniging die werkt met een eigen budget. We kunnen onze zelfstandigheid behouden omdat we geen subsidies aanvaarden en alleen werken met financiering vanuit ons ledenbestand.

Geen enkele reclameboodschap, behalve die voor ons zelf, verschijnt in onze publicaties. Als je nu bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in deze witte wijn test, kan je ons gerust contacteren op het nummer van de abonnementendienst: 02 542 32 00 (elke werkdag tot 17u, vrijdag tot 16u). 

Zoals jullie weten, werken wij namelijk in volledige onafhankelijkheid, zowel op financieel, politiek of ideologisch vlak. Kenneth Hacquaert Wij zijn een vzw, winst maken is niet ons doel. Wij zijn er om de consument te informeren, te verdedigen en te vertegenwoordigen. Wij nemen geen subsidies aan en we willen er ook geen zodat de onafhankelijkheid niet in het gedrang komt. Daarom aanvaarden wij ook geen geld of gratis producten van bedrijven en doen wij geen onderzoeken op bestelling.

Door gebruik te maken van onze diensten, zal je merken dat je veel geld kan uitsparen.Je kan je bij ons informeren, advies inwinnen en bijstand vragen aan onze advocaten.

Onze drukkingsgroep; die het respect geniet van alle autoriteiten, politieke instellingen en (wereld)ondernemingen; is er zelfs meermaals in geslaagd om er wetsvoorstellen door te duwen.

En dat kunnen wij allemaal doen, dankzij onze abonnees. En om ons ledenbestand te kunnen vernieuwen en behouden, moeten wij ook gebruik maken van marketing. ^An 

 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Heb ik ook al gemerkt

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

U antwoordt niet op mijn vraag U ontwijkt de kwestie

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2021
, Gereageerd:

Dag Bruno, ik wil graag even herhalen dat we onze abonnees uiteraard op de hoogte willen houden van onze publicaties, ook via email, dat de links die in de mails zitten toegang geven tot de informatie die verbonden is aan je abonnement, en dat wanneer je op een link klikt die je geen toegang geeft, je, als het onderwerp je toch zou interesseren, met ons contact kan opnemen voor een aanpassing van je abonnement. 

Het is geen verplichting, het is een uitnodiging ...  en tevens een manier om onze schat aan informatie extra in de verf te zetten en aan te prijzen bij onze abonnees. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2021
, Gereageerd:

Nagel op de kop! Zoiets heet reklame...

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021

Franse materie wijn 2019 ipv schotelwater, awel de Cotes du Roussilon Villages 2019 aangeboden Colruyt 5,20Eu zomeractie ipv 5,95Eu vind ik nu wel is best verukkelijk!

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/10/2020

Even ernstig blijven. Alle aspecten van druiventeelt, productie, botteling, transport, BTW, invoerrechten, marketing, distributie en winst(marge) voor de verdeler in acht genomen, kunnen nogal wat vragen gesteld worden, bedenkingen gemaakt worden bij de aanbevelingen en de verkoop van wijn beneden een prijs van 8,50€. Is daar een markt voor : jawel. Kan de wijn "goed" smaken : jawel. Wijn kopen tegen (dumping)prijzen doet de wijnboer pijn of krijg je hoofdpijn, of wordt soms de overproductie (kwaliteit?) "aan de man gebracht".

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/07/2020

Zeer goede wijnapp is vivino. Vertelt je veel over de wijn en de meest courante prijzen

Meld je aan om toegang te krijgen.

17/02/2021
, Gereageerd:

Vivino is niets meer dan de zoveelste commerciële benadering van de potentiële kopers. Vivino is een site die zijn eigen wijnen op een subtiele manier verbloemt teneinde deze aan de man te brengen. Niets meer, niets minder.

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Nee hoor, op Vivino staan heel veel verkeerde prijzen, o.a. van/door prijsopnames in restaurants. En eerst hebben ze jaren iedereen de app gratis laten gebruiken om dan nu de 'abonnees' bijna dagelijks te bestoken met 'promoties' waar heel veel prijzen 'opgetrokken' zijn!

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/02/2021
, Gereageerd:

Ook mijn ervaringen met Vivino zijn helemaal niet positief.

Meld je aan om toegang te krijgen.

19/02/2021
, Gereageerd:

Vivino is een app die ook wij bij Test Aankoop niet erg vertrouwen. De informatie, of het nu gaat om commentaar over degustatie of prijzen, is niet geverifieerd en is volgens ons dus niet betrouwbaar. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

23/04/2021
, Gereageerd:

Ik gebruik Vivino als app om mijn kelder te beheren en wijnen (oa door testaankoop getest) op mijn verlanglijst te zetten. Je kan dan filteren op verkooppunt terwijl je winkelt. Echt heel erg handig zeker om dan te zien of ze in promotie staan.

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2020
, Gereageerd:

Bordeaux wijnen ter plaatse gekocht = 7€
Bourgogne = 10 €
de Gigondas en Chateau neuf 8.50 €
Goedkoper is meer dan een koopje ! Het wijnjaar en de houdbaarheid vertellen veel
Wijnen van 2019 op fles is schotelwater !

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

2019 = schotelwater. Is er een reden voor zo'n radicale beoordeling?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2020
, Gereageerd:

Waar koop je een Gigondas voor 8.50 € ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/07/2021
, Gereageerd:

De Cotes du Roussilon 2019, Colruyt 5,20Eu nu promotieaanbod -15% ipv 5,95Eu is nochthans een volwaardige wijn met immens veel materie ipv schotelwater