Dossier

Ontdek de wereld van schuimwijnen

13 december 2023
Champagne

13 december 2023

Schuimwijnen, ook bekend als mousserende wijnen, brengen sprankeling in elke gelegenheid. Met een minimale druk van 3 bar bieden ze een verfrissende ervaring, ideaal als aperitief. Ontdek de 'méthode traditionnelle' en andere productiemethoden.

  • Schuimwijnen of mousserende wijnen zijn wijnen met bubbels.
  • De druk van deze wijnen bedraagt minstens 3 bar.
  • Ze worden vaak als aperitief geserveerd omdat het koolzuurgas de maag stimuleert.

De meeste mousserende wijnen die wij testten, zijn geproduceerd volgens de "méthode traditionnelle", ook wel "méthode champenoise" genoemd. 

Productiemethoden van schuimwijn

Doordat de champagne-producenten hun positie enigszins wilden beschermen tegen de almaar verbeterende schuimwijnen, kwam er een nieuwe wet welke verbiedt "méthode champenoise" nog op het etiket van een niet-champagne te vermelden. Nu vind je in plaats daarvan "méthode traditionnelle" op mousserende wijn gemaakt volgens dezelfde methode als champagne, maar in een andere streek. 

Verder bestaan er ook nog de "méthode rurale" met slechts één gisting, de "méthode cuve close" (of méthode Charmat) met een tweede gisting in een gesloten tank, de "carbonisatie" waarbij extra koolzuurgas onder hoge druk wordt toegevoegd, enz.

Resultaten van onze jaarlijkse degustatie

Onze experts proeven jaarlijks een selectie van schuimwijnen. Ontdek de resultaten van onze degustatie in onze Koopwijzer schuimwijnen

Meer weten over schuimwijn?

Wil je nog meer weten over schuimwijn? In dit dossier kom je er alles over te weten:

Aanbevolen voor jou