Dossier

Schuimwijnen

22 november 2018
Champagne

22 november 2018

Hoe wordt champagne gemaakt? En wat is het verschil met andere schuimwijnen zoals prosecco, cava en crémant? Eens je dit weet, kun je in onze koopwijzer "Champagnes en schuimwijnen" de lekkerste bubbels uitkiezen!

Wat is schuimwijn?

Schuimwijnen of mousserende wijnen zijn wijnen met bubbels. De druk van deze wijnen bedraagt minstens 3 bar. Ze worden vaak als aperitief geserveerd omdat het koolzuurgas de maag stimuleert. De meeste schuimwijnen die wij testten, zijn geproduceerd volgens de "méthode traditionnelle", ook wel "méthode champenoise" genoemd. 

Doordat de champagne-producenten hun positie enigszins wilden beschermen tegen de almaar verbeterende schuimwijnen, kwam er een nieuwe wet welke verbiedt "méthode champenoise" nog op het etiket van een niet-champagne te vermelden. Nu vind je in plaats daarvan "méthode traditionnelle" op schuimwijn gemaakt volgens dezelfde methode als champagne, maar in een andere streek. 

Verder bestaan er ook nog de "méthode rurale" met slechts één gisting, de "méthode cuve close" (of méthode Charmat) met een tweede gisting in een gesloten tank, de "carbonisatie" waarbij extra koolzuurgas onder hoge druk wordt toegevoegd enz.

Onze experts hebben 25 champagnes en schuimwijnen geproefd!

Ontdek de resultaten van onze degustatie in onze Koopwijzer champagnes en schuimwijnen.

Vinya Sant Manel Brut
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 4,58
Gran Palas Brut
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 5,99
Allini Conegliano Valdobbiadene Extra Dry 2017
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 6,99