Dossier

Belgische en Luxemburgse wijnen

09 oktober 2017
belgische wijnen

België en Luxemburg zijn relatief kleine wijnlanden. Door het koelere klimaat worden er vooral witte wijnen en schuimwijnen geproduceerd. Hoewel de wijnboeren hun wijn vooral op het wijndomein zelf verkopen en leven van het wijntoerisme, kunnen enkele wijnen online besteld worden of zijn ze te vinden bij bepaalde wijnhandelaars.

Inleiding

In onze Koopwijzer wijn vind je de gedetailleerde resultaten van onze degustatie en analyse voor 10 Belgische en 10 Luxemburgse wijnen.

België als wijnproducerend land

In tien jaar tijd is de wijnproductie in ons land vervijfvoudigd en de totale wijnbouwoppervlakte verdrievoudigd. In totaal werd er voor het eerst meer dan een miljoen liter wijn geproduceerd in het recordjaar 2015. Ons koel klimaat is ideaal voor witte wijn en schuimwijn. Witte wijn is goed voor 37% van de totale productie, tegenover 12% voor rode wijn. Roséwijn vertegenwoordigt maar een klein deel van de productie (5%), terwijl schuimwijn goed is voor 46% van de totale productie.

De reden waarom Belgische wijnen de laatste jaren een opmars maken, is onder andere te danken aan de gunstige klimatologische omstandigheden, de permanente toename van de wijnbouwoppervlakte (ongeveer 250 ha), nieuwe gecultiveerde en beter bestande druivenrassen, en aan de kennis en inzet van het stijgend aantal Belgische wijnbouwers (meer dan 100).

Behalve de professionele en semi-professionele wijnbouwers telt ons land ook nog een heel aantal gepassioneerde amateurwijnbouwers. De Belgische wijnbouwers verkopen hun wijnen vooral ter plaatse en leven van het wijntoerisme. Niettemin kun je sommige wijnen ook online bestellen.

Ons land is door de Europese Unie officieel als wijnproducerend land erkend. In België kent men de wijnclassificatie VQPRD (« Vin de Qualité Produit dans une Région Déterminée »). Deze verdeelt de Belgische wijnbouwgebieden in kwaliteitsgebieden volgens de Europese regels in gebieden met een Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en een Gecontroleerde OorsprongsBenaming (GOB). Dit heeft eenzelfde doel als het Franse AOC (Appellation d'Origine Contrôlée).Onze wijn verkreeg de eerste Belgische GOB in 1997. Nadien werden er nog drie GOB’s erkend:

  • Hageland (in 1997): rond Aarschot, Tienen en Leuven.
  • Haspengouw (in 2000): tussen Hasselt, Sint-Truiden, Herk-de-Stad, Herstappe en de Nederlandse grens (het Limburgse Haspengouw).
  • Côtes de Sambre et Meuse (in 2004): enkele voorbeelden zijn Huy, Mellemont (Thorembais-St-Trond), Chockier (Flémalle), Amay, Thuin.
  • Heuvelland (in 2005): in de streek rond Ieper (Kemmelberg, Monteberg), langs de Franse grens.

Voor Belgische mousserende wijnen bestaan er ook twee GOB’s:

  • Vlaamse mousserende kwaliteitswijn (sinds 2005).
  • Crémant de Wallonie en Vin mousseux de qualité d’appellation contrôlée (sinds 2008).

Er bestaan ook Beschermde Geografische Aanduidingen voor de Belgische landwijnen: "Vin de Pays des Jardins de Wallonie" (bv. Villers-la-Ville, Emines) en "Vlaamse landwijn", voor wijnen uit wijnstreken zonder kwaliteitslabel, zoals Brabant, de Kempen, de streek van Virton enz.

wijn belgische belge

Luxemburgse wijnen

De export van Luxemburgse wijn is gering, de Luxemburgers drinken hun wijn graag zelf. Het totale Luxemburgse wijnbouwgebied (ongeveer 1 300 ha) is één van de meest noordelijk gelegen wijnstreken en ligt in een lange strook langs de flanken van de Moezel.

Door haar geografische ligging, de geologische samenstelling van haar bodem en haar getemperd subatlantisch klimaat, is de Moezelvallei bijna voorbeschikt voor wijnbouw. De belangrijkste wijnsteden zijn Remich en Grevenmacher.

In 1985 werd het kwaliteitslabel Moselle Luxembourgeoise - Appellation Contrôlée ingevoerd. Bijna alle wijngaarden hebben dit kwaliteitslabel. Ondanks hun geringe wijngaardareaal hebben de Luxemburgers een volwaardig classificatiesysteem gebaseerd op punten om de consument te informeren over de wijnkwaliteit.

De kwaliteitstrappen volgend op de Appelation Controlée zijn de Vin Classé, de Premier Cru en de Grand Premier Cru. Gelijkaardige regels werden later opgesteld om de kwaliteit (Marque Nationale) bij de productie van mousserende wijnen hoog te houden.

Wijnen Luxemburg Luxemburg