Dossier

Biowijnen

13 januari 2022

Biologische wijnen zijn niet langer uitzonderlijk. Steeds meer wijndomeinen schakelen over op biologische of biodynamische wijnbouw, supermarkten en wijnhandels bieden biowijnen aan, en zelfs toprestaurants pakken uit met zogenaamde natuurwijnen. Er heerst echter nogal wat verwarring rond de terminologie. Wij klaren het voor je uit.

Klassieke versus alternatieve wijnbouw

Op zoek naar een lekkere biowijn? Neem dan zeker een kijkje in onze koopwijzer.

72 Goede
kwaliteit
Referentieprijs  4,39
77 Topkwaliteit
Referentieprijs  4,69
83 Topkwaliteit
Referentieprijs  4,99

Klassieke wijnbouw

Het idyllische beeld van wijnboeren die met paard en kar door hun wijngaarden trekken, gaat voor de conventionele wijnbouw al enige tijd niet meer op. Rond de 18de eeuw startte een technologische revolutie, die sinds de Tweede Wereldoorlog nog verder werd uitgebouwd. Wijnbouw werd, door de modernisering van de wijngaarden en een betere kennis van chemie, een echte industrie en dus big business. Oenologen (wijnbouwtechnische wetenschappers) deden hun intrede en standaardiseerden het volledige proces op een industriële manier, zodat de productie en het rendement hoger, beter en constanter werd.

Bij de conventionele wijnbouw wordt zowel in de wijngaard zelf als in de wijnkelder gebruik gemaakt van artificiële producten. Zo worden er bijvoorbeeld pesticiden gespoten in de wijngaard om de stokken te beschermen tegen allerlei ziektes, kunstgisten toegevoegd aan de most die voor een typisch aroma zorgen (bv. passievrucht, truffel, cacao, enz.), houtsnippers die rijping op vat imiteren, suiker om body te geven, en hoge concentraties sulfiet om te stabiliseren en de bewaring te verbeteren.

Soms heeft de klassieke wijnindustrie er zelfs baat bij om te voldoen aan de typiciteit van een regio en de opgelegde regels rond productieproces en smaak om de gegeerde herkomstbenaming (bv. AOP in Frankrijk, DOC in Italië, enz.) op haar etiket te kunnen plaatsen. De consument is zich daar niet altijd van bewust, aangezien er voor de wijnsector geen verplichting geldt om de toegevoegde ingrediënten, met uitzondering van het algemene “bevat sulfieten” (vanaf 10 mg per liter), op het etiket te vermelden.

Alternatieve wijnbouw

De laatste decennia groeit echter het bewustzijn dat de wijn maar zo goed kan zijn als haar druiven. Eindeloos chemisch sproeien en bemesten beïnvloedt de terroir en de kwaliteit. Niet alleen de organismen die schadelijk zijn voor de wijnbouw hebben last van bestrijdingsmiddelen, ook planten en dieren die een positieve invloed hebben op het microklimaat van het gebied hebben er onder te lijden. Op de lange termijn betekent dit een bodem die steeds vervuilder raakt en zodoende onvruchtbaar dreigt te worden. Ook bestaat het risico dat residuen van pesticiden in de wijn achterblijven.

Als tegenbeweging deed de alternatieve wijnbouw haar intrede, en ontstond de trend om druiven te telen zonder synthetische middelen en wijn te maken waaraan geen enkel additief werd toegevoegd. De wijnbusiness wordt op die manier steeds “groener” en natuurvriendelijker. Bij biologische wijnbouw wordt er immers meer aandacht besteed aan een “natuurlijk” productieproces. Echter, talloze termen vliegen ons rond de oren: biologisch, biodynamisch, natuurwijn, organische wijn, enz.