Dossier

Calorieën in wijn: geen kleinigheidje

12 januari 2021
calorieën in wijn

Ah, aperitieven op vakantie, voor velen is er niets gezelliger, zelfs al moet je soms onder een parasol wegduiken voor een plotse regenbui. Let wel op, want alcohol doet je strakke zomerfiguur verdwijnen als sneeuw voor de zon, weten we ondertussen. Maar, in tegenstelling tot bij een consumptie frisdrank, wordt de hoeveelheid calorieën in een glaasje alcohol nog vaak onderschat.

Niet vermeld op het etiket

Van een glas bier wordt wel eens gezegd dat het qua aangeleverde calorieën ongeveer gelijk staat aan een bruine boterham met kaas. Hoewel dat niet voor iedere biersoort even accuraat is – speciale bieren leveren immers meer calorieën – is het op zijn minst een handige vuistregel wanneer je op een terrasje zit en ongeveer wilt bijhouden hoe het er met de calorieën voorstaat. Wanneer het om wijn gaat, hebben mensen echter een minder duidelijk beeld van het aantal calorieën dat ze per glas binnenkrijgen.

De speurtocht naar het precieze aantal calorieën van een glaasje wijn is niet gemakkelijk. Op het etiket van een fles wijn staat het alvast niet. Wat je wel allemaal terugvindt op een wijnetiket, kun je lezen in dit dossier.

Naar het dossier wijnetiket

Hoewel de vermelding van de voedingswaarde sinds eind 2014 verplicht is voor de meeste voedingsmiddelen, ontsnappen wijn en andere alcoholische dranken aan deze verplichting. Het Europees Parlement heeft in 2015 weliswaar een resolutie aangenomen over het verplicht vermelden van calorieën op alcoholische dranken, maar voordat die resolutie ook effectief wetgeving wordt, zijn we weer een aantal jaren verder. Wijn en andere alcoholische dranken moeten bijgevolg niet vermelden hoeveel calorieën en suikers ze bevatten per 100 ml. Nochtans spelen ze een niet te onderschatten rol in de aanbreng van calorieën.

Op diverse gezondheidssites vind je informatie over de hoeveelheid calorieën van verschillende alcoholische drankjes. In de tabel hieronder vermelden we per soort drank van enkele voorbeelden het gemiddeld aantal kilocalorieën die je bij een standaardhoeveelheid opneemt. 

Soort drank per standaardglas met voorbeelden

kilocalorieën

Bier (250ml)


Pils

110

Bier met minstens 7% alcohol

160

Wijn (100 ml)

Droge witte wijn

67

Zoete witte wijn

96

Rode wijn

82

Rosé

71

Schuimwijn

75

Longdrink (250ml)


Gin tonic

120

Bacardi cola

140

Sterke drank (35 ml)


Whisky

85

Cognac

80

Aperitief (50 ml)


Martini

120

Porto

80