Dossier

Zo lees je het wijnetiket

14 juli 2020

Heb jij dat ook wel eens, dat je in de winkel voor het wijnrek staat en door de bomen het bos niet meer ziet? Zoveel flessen met elk een ander wijnetiket, van klassiek tot supertrendy... En wat betekent al die info op het etiket? Een handleiding om je te helpen kiezen.

Inleiding

Eens een wijn in de smaak valt, kopen we vaak telkens opnieuw dezelfde. Daar is natuurlijk niets mis mee. Toch merken we dat vele wijnliefhebbers graag eens een ander wijntje willen proberen, maar eigenlijk niet weten waar ze op moeten letten als ze voor een overvol winkelrek met wijnen staan. 

De wijnen die je daar vindt, hebben allemaal andere etiketten met een wirwar van vermeldingen van wijnregio’s, herkomstbenamingen, labels, druivenrassen en andere specifieke termen. Maar als je even de tijd neemt om zo’n etiket rustig te analyseren, blijkt een aantal elementen steeds terug te keren. Alleen staan ze niet op elk etiket op dezelfde plaats en in dezelfde volgorde. Wij helpen je om het etiket te ontcijferen, en op basis daarvan de herkomst van de wijn te achterhalen, de stijl en kwaliteit ervan in te schatten, en je op die manier een stap verder te helpen in je keuze.

Als onze tips je niet veel wijzer maken, kun je uiteraard ook terugvallen op onze expertise. Kies geen wijn meer vanwege het mooie etiket, maar zoek jouw gading in onze koopwijzer Wijn. Daarin vind je de resultaten van de smaakproef en chemische analyses van maar liefst zo’n 350 geteste wijnen per jaar. Omdat wij ervan overtuigd zijn dat een goede wijn niet per se duur hoeft te zijn, testen wij enkel wijnen van maximaal € 15.