Dossier

Ecodriving tips: bespaar tot 30% brandstof

23 november 2021

Je rijgedrag heeft een grote invloed op het brandstofverbruik en dus ook op de milieu-impact van je wagen. Wij lijsten enkel eenvoudige tips op waarmee je tot 30% brandstof kunt besparen.

 1. Schakel op tijd: Blijf niet te lang in eerste versnelling. Vanaf de tweede versnelling schakel je met een benzinemotor best vanaf 2500 toeren en vanaf 2000 toeren bij een dieselmotor.
 2. Anticipeer! Zo vermijd je dat je de hele tijd moet versnellen en afremmen. Probeer ook rekening te houden met komende verkeerslichten. Zeker als je elektrisch of hybride rijdt, vergroot je op deze manier de autonomie van je batterij.
 3. Constante snelheid/cruise control: Probeer zoveel mogelijk dezelfde constante snelheid aan te houden. Zeker op de autosnelweg. Gebruik cruise control als je auto dit heeft.
 4. Leg de motor stil als je even stopt: bij een overweg of een kiss & ride-zone leg je de motor beter even stil. Auto’s met een start/stop-systeem doen dit automatisch.
 5. Overdrijf niet met airco/verwarming: deze toestellen zorgen ervoor dat je een pak meer zult gebruiken. Of in het geval van een elektrische wagen: het rijbereik aanzienlijk beperken. Zet die airco dus gerust uit of een graadje lager! Hou de ramen ook zoveel mogelijk gesloten bij snelheden hoger dan 30 km/u om een hogere luchtweerstand te vermijden.
 6. Check je bandenspanning: een te lage spanning doet het verbruik stijgen... en het risico op een klapband. De juiste waarden vind je in het onderhoudsboekje.
 7. Uitbollen: Als je vertraagt, laat dan je auto zoveel mogelijk uitbollen. Dat doe je door het gaspedaal los te laten terwijl je in versnelling blijft. Zet de auto dus niet in neutraal als je wilt afremmen.
 8. Vermijd nutteloze lading: een bijkomend gewicht van 100 kg doet je verbruik al met 7% stijgen. Laat die fietsendrager of dakkoffer dus maar thuis als je die niet nodig hebt.
 9. Onderhoud: breng je wagen op tijd naar de garage voor een algemeen onderhoud. 
 10. Parkeer je auto in de goede rijrichting: Manoeuvreren met een koude motor jaagt het verbruikt de hoogte in.
 11. Vermijd korte afstanden: een klassieke motor op benzine of (vooral) diesel heeft tijd nodig om op te warmen. De eerste 15km ligt het verbruik een pak hoger. Neem voor korte afstanden bijvoorbeeld eens de fiets.
 12. Vermijd files: gebruik alternatieve routes of stel je verplaatsing uit.
 13. Niet te snel op de snelweg: beperk je gemiddelde snelheid tot 110 km/u. Dit advies is vooral van toepassing voor elektrische wagens, omdat het verbruik bij hogere snelheden sterker stijgt.
 14. Voorsorteren: Sorteer tijdig voor wanneer je een afrit wilt nemen en pas je snelheid aan.
 15. Progressief versnellen = een fabeltje: vaak hoor je dat je gaat besparen door heel langzaam te versnellen. Dit is niet het geval.