Dossier

Ecodriving tips: bespaar tot 30% brandstof

13 januari 2016

13 januari 2016

Uw rijgedrag heeft een grote invloed op het brandstofverbruik en dus ook op de milieu-impact van uw wagen. Wij lijsten enkel eenvoudige tips op waarmee u tot 30% brandstof kunt besparen.

 1. Schakel op tijd: Blijf niet te lang in eerste versnelling. Vanaf de tweede versnelling schakelt u met een benzinemotor best vanaf 2500 toeren en vanaf 2000 toeren bij een dieselmotor.
 2. Anticipeer! Zo vermijdt u dat u de hele tijd moet versnellen en afremmen. Probeer ook rekening te houden met komende verkeerslichten.
 3. Constante snelheid/cruise control: Probeer zoveel mogelijk dezelfde constante snelheid aan te houden. Zeker op de autosnelweg. Gebruik cruise control als uw auto dit heeft.
 4. Leg de motor stil als u even stopt: bij een overweg of een kiss & ride-zone legt u de motor beter even stil. Auto’s met een start/stop-systeem doen dit automatisch.
 5. Overdrijf niet met airco/verwarming: deze toestellen zorgen ervoor dat u een pak meer zult gebruiken. Zet die airco dus gerust uit of een graadje lager! Hou de ramen ook zoveel mogelijk dicht bij snelheden hoger dan 30 km/u om een hogere luchtweerstand te vermijden.
 6. Check uw bandenspanning: een te lage spanning doet het verbruik stijgen... en het risico op een klapband. De juiste waarden vindt u in het onderhoudsboekje.
 7. Uitbollen: Als u vertraagt, laat dan uw auto zoveel mogelijk uitbollen. Dat doet u door het gaspedaal los te laten terwijl u in versnelling blijft. Zet de auto dus niet in neutraal als u wilt afremmen.
 8. Vermijd nutteloze lading: een bijkomend gewicht van 100 kg doet uw verbruik al met 7% stijgen. Laat die fietsendrager of dakkoffer dus maar thuis als u die niet nodig hebt.
 9. Onderhoud: breng uw wagen op tijd naar de garage voor een algemeen onderhoud. 
 10. Parkeer uw auto in de goede rijrichting: Manoeuvreren met een koude motor jaagt het verbruikt de hoogte in.
 11. Vermijd korte afstanden: de motor heeft tijd nodig om op te warmen. De eerste 15km ligt het verbruik een pak hoger. Neem voor korte afstanden bijvoorbeeld eens de fiets.
 12. Vermijd files: gebruik alternatieve routes of stel uw verplaatsing uit.
 13. Niet te snel op de snelweg: beperk uw gemiddelde snelheid tot 110 km/u.
 14. Voorsorteren: Sorteer tijdig voor wanneer u een afrit wilt nemen en pas uw snelheid aan.
 15. Progressief versnellen = een fabeltje: vaak hoort u dat u gaat besparen door heel langzaam te versnellen. Dit is niet het geval.

Afdrukken Versturen via e-mail