Nieuws

Elektrische wagens: hoe autonoom zijn ze nu echt?

27 november 2017
Autonomie elektrische wagens

De testen die wij in reële omstandigheden hebben uitgevoerd, wijzen erop dat de behaalde autonomie amper 60 % van de "officiële" autonomie bedraagt. Wij vragen de constructeurs dus om duidelijke en correcte informatie te geven aan de consument.

Eens te meer stellen we een kloof vast die gaapt tussen het "officiële" verbruik van een wagen en het effectieve verbruik van een automobilist bij normaal gebruik...

Dit keer testten we drie voertuigen die 100 % elektrisch zijn: de Nissan Leaf, de Renault ZOE en de gloednieuwe Opel Ampera-e.
Bekijk de video!

 

Verbazingwekkende resultaten

In de drie gevallen bleek de geteste autonomie 40 % lager te zijn dan de "officiële" autonomie!

De verklaring? Het"officiële" rijbereik wordt berekend op basis van een theoretische test van de Europese Unie, de fel bekritiseerde NEDC-cyclus.

Uit onze proeven is echter gebleken dat het eenvoudigweg onmogelijk is om die prestaties te reproduceren in reële verkeersomstandigheden. Dat wil zeggen: normaal optrekken, met passagiers en/of bagage aan boord, en inclusief gebruik van de verwarming of airco en het multimediasysteem.

De NEDC-test dateert van de jaren 70 en is verouderd. Zo kan geen getrouw beeld van de werkelijkheid worden gegeven. Gelukkig is deze test intussen vervangen door de WLTP-methode  En ook al komt die dichter in de buurt van de reële rijomstandigheden, het blijft toch nog altijd een laboratoriumtest, en geen test op de weg.

Misleidende reclame

De constructeurs zijn zich ten volle bewust van het feit dat hun cijfers mijlenver verwijderd zijn van de realiteit. Maar ze verschuilen zich achter het argument dat Europa de NEDC-cyclus oplegt.

Natuurlijk. Maar zij maken wel reclame met onrealistische gegevens. Zij verleiden de consument met die "officiële" autonomiecijfers, en voegen er dan in kleine letters aan toe dat de autonomie veel lager is in het dagelijks gebruik.

Dat moet stoppen! Als de constructeurs erkennen dat hun cijfers niet betrouwbaar zijn, dan mogen ze die niet gebruiken in hun reclame.

Wij helpen je bij de keuze van je wagen

Je bent op zoek naar een kleine stadswagen? Een gezinswagen? Een wagen met wat meer luxe? Wij hebben voor jou bijna 300 modellen getest. Raadpleeg onze  Koopwijzer auto's.

Naar de koopwijzer auto's