Dossier

Nieuwe auto: verzekering overzetten?

14 oktober 2019
Nieuwe auto: verzekering overzetten

Als je een nieuwe auto gekocht hebt, moet je je auto inschrijven en je autoverzekering overzetten. We zetten alles voor je op een rij.

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering

Wat doen om je autoverzekering over te zetten?

Contacteer je verzekeraar. Die zal de gegevens van je nieuwe auto in de bijzondere voorwaarden opnemen en je oude auto schrappen uit je contract.

Verandert de premie van je autoverzekering?

De premie van je autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is gebaseerd op de waarde van je auto en op specifieke kenmerken zoals het vermogen enz. Daarom zal de autopremie voor je nieuwe auto wellicht niet dezelfde zijn als voor je oude auto. Weet dat je ook een nieuwe groene kaart zal krijgen.

Neem je een mini-omnium of full omnium omdat je een nieuwe auto hebt, dan zal je natuurlijk meer betalen.

Mag je van verzekeraar veranderen als je een nieuwe auto hebt?

Ja, bij de aankoop van een nieuwe auto heb je het recht om je bestaande autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA auto) stop te zetten. Sinds mei 2018 heb je namelijk een opzegrecht als je niet akkoord gaat met de aangepaste premie voor je nieuwe wagen. Je kunt dan de polis opzeggen binnen de maand nadat je de nieuwe premie van de verzekeraar hebt vernomen. Het contract stopt een maand later. Tot die datum blijf je de premie betalen die geldig was voor je vorige wagen.

Heb je nog andere dekkingen zoals rechtsbijstand of een omnium? Dan is de situatie enigzins anders. Voor deze dekkingen bestaat geen opzegrecht als je niet akkoord gaat met de aangepaste premie voor je nieuwe wagen. De ene verzekeraar zal je houden aan het contract terwijl een andere verzekeraar je zonder probleem zal laten gaan.

Hulp nodig om een nieuwe autoverzekering te vinden?

  • Doe een prijsaanvraag via de koopwijzer van Test Aankoop Verzekeringen.
  • Ontvang prijsvoorstellen op jouw maat.
  • Vergelijk de prijs en de kwaliteit en teken in als je dat wenst.

Doe een prijsaanvraag voor je autoverzekering