Dossier

Auto verkocht: verzekeringspremie terugbetaald?

17 september 2020
Krijg je je verzekeringspremie terug als je je auto verkocht hebt?

Normaal loopt je autoverzekering telkens voor 1 jaar. Gelukkig kun je wel opzeggen als je je auto verkoopt en niet door een andere vervangt. Wettelijk moet je verzekeraar je dan de premie voor de resterende periode terugstorten.

Hoe je autoverzekering stopzetten als je je auto verkoopt?

Je doorloopt het best de volgende 3 stappen:

  1. Je levert je officiële nummerplaat in bij een postkantoor of postpunt. Dat is in principe de nummerplaat achteraan waarop het logo van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) staat.
  2. Je krijgt een attest van schrapping van je nummerplaat opgestuurd door de DIV. 
  3. Je verwittigt je autoverzekeraar dat je auto verkocht is en niet meer in jouw bezit is. Bezorg je verzekeraar je laatste verzekeringsbewijs en ook het attest van schrapping. 

Wat met de autopremie voor de resterende periode?

Je verzekeraar moet de premie voor de resterende periode terugstorten. Weet wel dat het moment van de terugbetaling kan verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. De reglementering bepaalt alleen dat het niet-verbruikte premiegedeelte moet worden terugbetaald binnen 30 dagen na de definitieve einddatum van de polis. 

Goed om te weten: als je de verkoop van de auto pas tijdens de laatste 3 maanden vóór de jaarlijkse vervaldag meldt, mag de storting worden uitgesteld tot het einde van het volgende verzekeringsjaar. In het slechtste geval kan het daardoor dat je 15 maanden en 30 dagen op je geld moet wachten. Sommige verzekeraars betalen meteen terug om het administratief snel af te ronden, terwijl het bij andere langer duurt.