Dossier

Elektrische huishoudtoestellen voor mensen met fysieke beperkingen

08 juni 2015
Elektrische huishoudtoestellen voor mensen met fysieke beperkingen

Dankzij de steekkaarten die we hebben uitgewerkt, kan ieder nagaan of een specifiek model van wasmachine of magnetron geschikt is voor personen met een lichamelijke handicap.

Rolstoelgebruikers

Rolstoelgebruikers: wasmachine

De beoordelingen kunnen anders uitvallen naargelang u uw wasmachine op een hoogte of op de grond plaatst.

De deur

Kies een wasmachine waarvan de deur opendraait in een richting die past bij de plaatsing (bv. in een hoek of als de trommeldroger en de wasmachine naast elkaar staan). U kunt namelijk de draairichting ervan niet laten aanpassen. Met een openingshoek van 180° en een voldoende dun laadvenster houdt u meer plaats over om de wasmachine in en uit te laden. Een deur die openblijft nadat u ze opende, is handiger dan een deur die automatisch weer dichtgaat. Die laatste moet u immers openhouden, waardoor u misschien slechts één hand vrij hebt.

De filter

Voor het jaarlijks onderhoud van de filter doet u beter een beroep op iemands hulp. Wilt u het ondanks alles toch zelf doen? Weet dan dat de filter zich altijd onderaan het toestel bevindt, maximaal een twintigtal cm boven de grond. In dat laatste geval moet u minder vooroverbuigen. Hij moet gemakkelijk toegankelijk zijn vanuit een zittende positie. Bovendien moet u hem probleemloos kunnen openen en sluiten.

Verklikkerlichtjes en bedieningsknoppen

Bepaalde bedieningspanelen zijn lichtjes naar boven gericht, zodat u ze beter kunt lezen vanuit een staande positie. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar een verticaal bedieningspaneel kan in sommige gevallen beter zijn.

Rolstoelgebruikers: trommeldroger

De beoordelingen kunnen anders uitvallen naargelang u uw trommeldroger op een hoogte of op de grond plaatst.

De deur

Kies een trommeldroger waarvan de deur opendraait in een richting die past bij de plaatsing (bv. in een hoek of als de trommeldroger en de wasmachine naast elkaar staan). Bij bepaalde fabrikanten kunt u de draairichting laten wijzigen op het moment van de aankoop. Ook met een openingshoek van 180° en een voldoende dun laadvenster houdt u meer plaats over om de machine in en uit te laden. Een deur die openblijft nadat u ze opende, is handiger dan een deur die automatisch weer dichtgaat. Die laatste moet u immers openhouden, waardoor u slechts één hand vrij hebt.

Filter

Bij elk gebruik moet u de filter van de trommeldroger reinigen. Die belet immers dat pluisjes in het toestel terechtkomen, waar ze schade kunnen aanrichten. Meestal bevindt de filter zich in de deur en over het algemeen levert hij geen moeilijkheden op. Controleer echter of hij goed bereikbaar is vanuit een zittende positie.

Condensatiemodel

  • Waterreservoir: de gemakkelijkste oplossing bestaat erin dat u de trommeldroger rechtstreeks op de waterafvoerleiding aansluit, met behulp van een buis. Zo moet u niet na elk gebruik het waterreservoir leegmaken. Of dit mogelijk is, zal afhangen van de plaats waar de trommeldroger staat (mogelijke aansluiting op de waterafvoerleiding) en van het toestel zelf (sommige toestellen bieden die optie met afvoerbuis niet aan).
  • Onderhoud van de condensator: de condensator bevindt zich altijd onderaan het toestel. Sommige bevinden zich echter vlak boven de grond, terwijl andere een twintigtal cm hoger zitten, wat voor u handiger is. U moet de condensator wel maar een keer per jaar reinigen. Dit criterium is dus niet primordiaal.
Rolstoelgebruikers: stofzuiger

Hanteerbaarheid en flexibiliteit

De grootte en het gewicht van de stofzuiger beïnvloeden het gebruiksgemak. Als hij licht en klein is, zou u hem op de schoot kunnen nemen. Test hoe gemakkelijk u de stofzuiger vanuit een zittende positie kunt voorttrekken en u de buis 360° zonder horten en stoten kunt draaien. Het toestel moet flexibel en hanteerbaar zijn, net als de zuigmond die moeiteloos op de grond moet blijven rusten terwijl u schoonmaakt. Het gebruik ervan op een harde vloer of op tapijt mag niet te veel kracht vergen. Omgekeerd is een zuigmond die te gemakkelijk glijdt ook niet handig. U kunt hem immers moeilijker bedienen. De accessoires die opgeborgen zijn op de handgreep of de buis kunt u gemakkelijker bereiken. Ze kunnen u echter ook hinderen tijdens de schoonmaak. Controleer ook de lengte van de elektriciteitskabel. Als het snoer te kort is, moet u de stekker vaak in een ander stopcontact steken.

Toegankelijkheid en accessoires

De bedieningsknoppen en accessoires moeten gemakkelijk toegankelijk zijn, zonder dat u daarbij moet vooroverbuigen. Bij sommige stofzuigers bevinden de accessoires, de aan-uitknop of de knop waarmee u de zuigkracht kunt aanpassen zich op de buis. Dat is erg handig omdat u niet moet vooroverbuigen. Meestal kunt u het snoer oprollen met behulp van een knop. Ook die moet gemakkelijk toegankelijk zijn.

Onderhoud

Om bij de filters en de stofzak of -bak te kunnen moet u onvermijdelijk vooroverbuigen. Als die moeilijk toegankelijk zijn, moet de gevergde kracht des te kleiner zijn. Natuurlijk moet u de filters minder vaak reinigen of vervangen dan de stofzak of -bak. Desondanks raden we u aan om er aandacht aan te besteden tijdens uw aankoop.