Dossier

Elektrische huishoudtoestellen voor mensen met fysieke beperkingen

08 juni 2015
Elektrische huishoudtoestellen voor mensen met fysieke beperkingen

Dankzij de steekkaarten die we hebben uitgewerkt, kan ieder nagaan of een specifiek model van wasmachine of magnetron geschikt is voor personen met een lichamelijke handicap.

Inleiding

In een notendop

Een wasmachine, een trommeldroger, een stofzuiger … dat alles hoort bij de basisuitrusting van een woning. Bejaarden of andersvaliden hebben het niet altijd makkelijk deze toestellen te gebruiken, temeer daar die vaak niet aan hun behoeften zijn aangepast. Het gewicht, de manier van openen, het onderhoud enz. kunnen het gebruik vergemakkelijken of bemoeilijken voor gehandicapten.

Check met onze fiches

Wij evalueerden gedurende enkele jaren het gebruiksgemak van enkele van deze toestellen op basis van criteria die experts hadden uitgewerkt. Die evaluatie is veelal complex omdat het aantal criteria zo hoog is. Een persoon kan immers last hebben van verschillende gebreken en de ernst daarvan is ook variabel. Met onze ervaring op dit vlak hebben wij fiches opgesteld per soort van fysiek probleem en per toestel. Je kunt de fiches downloaden. Je bepaalt eerst zelf welke criteria voor jou van belang zijn en kunt achteraf in de winkel nagaan of een bepaald toestel een afdoend antwoord kan bieden op jouw verlangens.

In de praktijk

Onze tests handelden steeds over wasmachines, trommeldrogers, stofzuigers, magnetronovens en strijkijzers. Wij evalueerden in welke mate ze geschikt zijn voor slechtzienden, rolstoelgebruikers, mensen met evenwichtsstoornissen en mensen met beperkte manuele vaardigheden. Klik op het toestel dat je wenst te kopen. Je vindt daarna eerst een beschrijving van de selectiecriteria waar je op moet letten. Download daarna de fiche en print ze eventueel uit om in de winkel te gebruiken of om aan de persoon mee te geven die voor jou de aankoop zal doen.