Steelstofzuigers

Hoe kies je een stofzuiger?

Vind de stofzuiger die het meest voldoet aan jouw behoeften

Uiteraard is een stofzuiger heel handig, maar wil je geen miskoop doen, dan is het belangrijk om te weten hoe je een stofzuiger kiest. Gewicht, verbruik, milieuvriendelijkheid en accessoires zijn van essentieel belang. Bekijk onze test om te zien welke stofzuiger de beste is.

Stap-voor-stap gids

Type stofzuigers

Je moet een stofzuiger kopen - het is nu eenmaal een kostbare hulp in het huishouden -, maar je weet niet waar je moet beginnen: er zijn zoveel modellen op de markt en elk apparaat heeft eigenschappen die al dan niet geschikt zijn voor jouw type huis en jouw gewoonten. Hoe kies je de stofzuiger die het meest voldoet aan jouw vereisten?
Een van de belangrijkste factoren bij de keuze van een stofzuiger is ongetwijfeld het type. Je beslissing is immers gebaseerd op de eigenschappen, maar ook op je behoeften. Welke en hoeveel types stofzuigers zijn er?

De sledestofzuiger (met snoer)

Elke sledestofzuiger is uitgerust met een motor, een reservoir waarin het stof wordt opgevangen en een voedingskabel. De stofzuiger kan door het huis worden verplaatst dankzij wieltjes en is vaak voorzien van accessoires en borstels om makkelijk en efficiënt verschillende oppervlakken schoon te maken.

Sledestofzuigers kunnen met of zonder zak werken. Modellen met een zak houden het stof door de band genomen iets beter vast, maar brengen extra kosten met zich mee voor de aankoop van stofzuigerzakken. Modellen zonder zak hebben dan weer het voordeel dat je de zak niet moet vervangen, maar hun stofreservoir is minder groot en bij het ledigen komen er stofdeeltjes vrij.

Enkele van de voordelen van een sledestofzuiger zijn de zuigkracht en de grondige reiniging, ook van grote oppervlakken.

Steelstofzuiger

De steelstofzuiger is zeker wendbaarder en lichter dan een sledestofzuiger en perfect voor wie een woning met trappen heeft of met veel meubels en moeilijk bereikbare plekken. Dankzij het beperkte gewicht en de wendbaarheid is een steelstofzuiger ideaal voor wie plaatsen op hoogte wil bereiken. Deze apparaten zijn echter meestal minder krachtig dan modellen met draad.

Steelstofzuigers kunnen al dan niet draadloos zijn: de apparaten met draad hebben doorgaans een grotere zuigkracht, maar een te kort snoer kan soms een obstakel vormen. Met de draadloze of zogenaamde 'cordless' steelstofzuigers ga je vlot van kamer naar kamer, maar hun autonomie kan wel een beperking zijn.

Robotstofzuiger

Een robotstofzuiger is een bijzonder aantrekkelijk apparaat, omdat het je woning zelfstandig schoonmaakt terwijl je niet thuis bent of gewoon in je luie zetel ligt. Helaas kosten robotstofzuigers nog steeds veel en volstaan ze niet om je woning perfect schoon te maken. Je kan ze niet zien als een vervanging van een goede stofzuiger, maar eerder als een aanvulling.

Overige types van stofzuigers

  • Cycloonstofzuiger: deze stofzuiger heeft een innovatieve technologie waarbij de aangezogen lucht naar een reservoir wordt gevoerd waar een propeller een centrifugaalkracht opwekt die de lucht scheidt van de stofdeeltjes, waardoor het vuil in het reservoir wordt opgevangen en schone lucht wordt vrijgegeven. Het reservoir van een cycloonstofzuiger is meestal minder groot dan een traditionele stofzuigerzak, maar kan gemakkelijk worden geleegd en gereinigd.
  • Vloeistoffen opzuigen: niet alle stofzuigers kunnen water of andere vloeistoffen van vloeren en oppervlakken opzuigen. Lijkt deze functie je wel interessant, controleer dan altijd de eigenschappen van de stofzuiger om schade te voorkomen.
  • Kruimeldief: een kruimeldief is klein en bijzonder wendbaar waardoor hij heel handig is om kruimels van het tafelkleed, van de zetel of in de auto op te zuigen. Een kruimeldief heeft echter minder vermogen en een kleinere zuigkracht en ook de batterij gaat niet heel lang mee. Tegenwoordig wordt in steelstofzuigers vaak een praktische kruimeldief ingebouwd.
Terug naar boven

Opvangsystemen

Er zijn twee grote systemen voor het opvangen van stof en vuil: het systeem met zak en het systeem met reservoir zonder zak. In sommige gevallen is er bij de modellen met een zak een toename van het verbruik (om meer vermogen te leveren) om de zuigkracht op hetzelfde niveau te kunnen houden als wanneer de zak leeg is.

Met zak

Dit is het meest gebruikelijke opvangsysteem waarbij het vuil wordt opgevangen in een doorgaans papieren zak. Wanneer de zak vol is, wordt dit gesignaleerd en kan je de zak op een hygiënische manier vervangen zonder dat de inhoud in de omgeving terechtkomt.

Zonder zak

Bij stofzuigers met reservoir zonder zak belandt het stof in een bak doorgaans van plastic die je dan kan ledigen wanneer hij vol is. Dit is handiger omdat je geen stofzuigerzakken moet kopen, maar bij het ledigen verspreidt de inhoud zich gemakkelijker in de omgeving, wat minder hygiënisch is. Fabrikanten zijn zich bewust van deze bekommernis bij de consument, en maken opvangbakken of ledigingssystemen die minder stof zouden verspreiden.

Terug naar boven

Eigenschappen en functies

Schoonmaakprestaties, geluid en energieverbruik: onze laboratoriumtesten analyseren alle kwaliteitsparameters om de belangrijkste stofzuigermerken te vergelijken.

Andere elementen waarmee je best rekening houdt voor de aankoop van een stofzuiger zijn het vermogen en de zuigkracht. Het vermogen, dat verband houdt met de elektrische energie die de motor nodig heeft om te draaien, kan verschillen: sinds 2017 zijn er modellen op de markt met een maximum van 900 Watt.

De zuigkracht hangt niet enkel af van het vermogen van de motor, maar ook van de vorm van de borstels en de zuigopeningen en van de overgangen naar de buis en het reservoir. In sommige gevallen hebben we immers gemerkt dat modellen met eenzelfde vermogen een betere zuigkracht hebben dankzij efficiëntere borstels.

Terug naar boven

Filters

Elke stofzuiger heeft filters die voorkomen dat stof en vuil zich na het opzuigen in de omgeving verspreiden. De zak kan worden beschouwd als een eerste filter van de stofzuiger, maar dan volgen nog een motorfilter ter hoogte van de ingang, die de motor beschermt tegen het opgezogen stof, en een filter ter hoogte van de uitgang die voorkomt dat het stof opnieuw in de omgeving terechtkomt.

Een permanent onderhoud van de filters garandeert goede prestaties tijdens de volledige levensduur van het apparaat en een minimale verspreiding van deeltjes en allergenen in de lucht.

Woon je samen met mensen met allergieën, dan kies je best voor een model met uiterst efficiënte filters die zo goed als alle kleinste deeltjes, zoals bacteriën en allergenen, tegenhouden. Dit geldt ook voor de HEPA-filters die 99,97% of meer van de kleinste en meest verraderlijke deeltjes vasthouden.

Terug naar boven

Accessoires

Een ander belangrijk aspect waarmee je rekening moet houden voor je een stofzuiger koopt, zijn de accessoires. Een goede set accessoires biedt zeker voordelen. Enkele van de accessoires die je zou kunnen overwegen zijn de verschillende borsteltypes voor uiteenlopende oppervlakken (bv. meubels, bekleding (van sofa's en matrassen), voor haar van huisdieren), en ook specifieke doeken, zoals de doeken die worden meegeleverd met een stoomapparaat.
Terug naar boven

Veelgestelde vragen

Koop ik best een sledestofzuiger, een steelstofzuiger of een robot?

De sledestofzuiger met draad is krachtiger dan de andere types en garandeert daarom een grondigere schoonmaak. Hij is echter minder wendbaar en zwaarder dan een steelstofzuiger en onhandiger om meubels en boekenrekken schoon te maken. Daarom gebruik je de sledestofzuiger het best voor een grondige schoonmaak van vloeren en tapijten.

Welke stofzuiger maakt het minste lawaai?

Een van de parameters voor de keuze van een stofzuiger is het geluidsniveau: om erachter te komen welke stofzuiger het minst lawaai maakt, raadpleeg je de resultaten van onze testen.

Waar vind je het vermogen?

Het vermogen van de stofzuiger wordt door de producent vermeld op de verpakking. Opgelet: niet enkel het vermogen maakt een stofzuiger efficiënter. De zuigkracht wordt sterk beïnvloed door de borstels en de mate waarin de stofzuiger wordt onderhouden.

Wat zijn de beste stofzuigers tegen mijten?

Wie allergisch is, koopt best een stofzuiger met een HEPA-filter ter hoogte van de uitgang, die ook de kleinste deeltjes vasthoudt.

Welke stofzuiger is het best voor parket?

Voor parket is vooral een geschikte borstel belangrijk. Raadpleeg onze test om na te gaan welke stofzuigers een beter resultaat behaalden op de zuigtest op harde oppervlakken en op spleten en voegen.

Terug naar boven