Tips

Is jouw koelkast stuk?

30 mei 2021
reparatie van een kapotte koelkast

Jammer genoeg krijg je nergens 10 jaar garantie op een koelkast. Je toestel is wel een paar jaar beschermd door een wettelijke garantie, en ook daarna verlenen de fabrikanten doorgaans nog extra garantie. Garantie, depannage, vervanging, herstelling ... Lees er hier alles over.

Welke garantie heb ik op mijn koelkast?

Sinds 2004 geldt een wettelijke garantie van twee jaar op alle huishoudtoestellen die in België zijn gekocht. In de eerste twee jaar na aankoop mag je steeds de kosteloze reparatie of de vervanging van de koelkast eisen. Duikt het probleem op in de eerste zes maanden, dan hoef je enkel het defect aan te tonen. Nadien moet je kunnen aantonen dat het gebrek bestond bij de aankoop, wat zonder expertise bijna onmogelijk is.

De meeste fabrikanten van huishoudtoestellen hebben, bovenop de wettelijke garantie, een eigen fabrieksgarantie, ook commerciële waarborg genoemd. Als je moeilijkheden ondervindt om bij de verkoper je wettelijke garantie te doen gelden als een panne plots opduikt na meer dan zes maanden, kun je je altijd nog tot de fabrikant wenden. De meeste grote merken zoals Bosch, Whirlpool, Siemens, Samsung ... bieden een dergelijke commerciële garantie onder bepaalde voorwaarden.

Bovendien zal de verkoper bij aankoop van de koelkast vaak voorstellen een contract te tekenen voor een verlengde garantietermijn (gewoonliljk tot drie jaar).

Je koelkast laten herstellen

Als het defect aan je koelkast zich voordoet tijdens de periode dat de wettelijke garantie of de fabrieksgarantie van toepassing is (zie hierboven), moeten herstellingen gratis worden uitgevoerd. Dat geldt ook als je recht hebt op een verlengde garantietermijn. Kijk na of je alle nodige documenten hebt en aan alle voorwaarden voldoet om je koelkast onder garantie te laten herstellen alvorens contact op te nemen met een hersteller.

Zelf je koelkast herstellen of de herstelling laten uitvoeren door een niet-erkende hersteller wordt in de regel niet aangeraden. Fabrikanten staan er afkerig tegenover omdat de problemen er doorgaans door verergeren. Om die reden is er vaak een uitsluitingsclausule in de garantie opgenomen voor zelf uitgevoerde herstellingen.

Valt je koelkast in panne buiten de garantieperiode, dan raden wij aan om een bestek te vragen alvorens je koelkast te laten herstellen. De reparatiekosten kunnen immers zeer hoog oplopen en enkel een gespecialiseerd vakman van de fabrikant kan je het precieze bedrag meedelen. Beslis je na de analyse van de expert het toestel niet te laten herstellen, dan zal de fabrikant je in de meeste gevallen kosten voor de verplaatsing en het bestek aanrekenen. Bij sommige merken zoals Bosch zul je een bon ontvangen om te besteden bij aankoop van een nieuw toestel.