Koelkast met diepvriezer onderaan

Hoe kies je een koelkast?

Ben je op zoek naar een nieuwe koelkast, met of zonder diepvriezer, dan heb je een steeds uitgebreider en gevarieerder gamma om uit te kiezen. Belangrijk is dat je een model kiest dat voldoet aan jouw behoeften. Hoe? We overlopen de belangrijkste criteria.

Stap-voor-stap gids

Welke type van koelkast zoek je?

Koel- en vriescombinatie (2 deuren)

De meeste gezinnen hebben een tweedeurskoelkast, waarbij koelkast en diepvriezer afzonderlijke compartimenten onder elkaar zijn.

  • Bij een combi-top-toestel bevindt het vriesgedeelte zich boven de koelkast, bij een combi-bottom eronder.
  • Combi-bottom-toestellen zijn het populairst in ons land. We richten onze test vooral op dit type apparaat. Ze hebben meestal een groter vriesvak dan de combi-top, al verlies je een beetje ruimte doordat er lades in zitten, wat bij de combi-top niet het geval is.

Inbouwmodel (1 of 2 deuren)

Wil je dat je koelkast volledig opgaat in je keukeninterieur, dan moet je kiezen voor een inbouwmodel. In tegenstelling tot een vrijstaande koelkast moet die in een nis worden geplaatst. Dit type is ook uitgerust met een specifiek ventilatiesysteem.

Toestellen die volledig ingebouwd zijn, dus niet enkel in een nis geplaatst maar ook afgewerkt met een meubelpaneel, doen je keuken er mooi als één geheel uitzien. Interessant als je de ruimte in je keuken optimaal wilt benutten en ze als één harmonieus geheel wilt laten ogen. Veelal wordt gekozen voor een ééndeursmodel van 122 cm hoog, al kan ook een combi-bottom model van zo’n 178 cm of een kleiner model van 82 cm (onder het aanrecht) worden ingebouwd. Jammer genoeg is het energieverbruik van veel van inbouwkoelkasten 178 cm voor verbetering vatbaar. Je leest er meer over in ons dossier inbouwkoelkasten.

Tafelmodel (1 deur)

Er zijn ook de zogenoemde tafelmodellen, met een hoogte tot 90 cm. Ze hebben één deur en kunnen een vriesvak bevatten. Tafelmodellen worden vaak gebruikt als tweede koelkast of voor op een studentenkot.

Amerikaanse koelkast (2 of 3 deuren)

Als je veel ruimte hebt, kun je kiezen voor een zogenoemde "Amerikaanse koelkast": een model waarbij koelkast en diepvriezer naast elkaar staan, met elk een aparte deur (een "side-by-side" koelkast).

  • Al is er een verschil tussen de echte Amerikaanse side-by-side en de Europese. De eerste is doorgaans 178 cm hoog en in totaal 90 cm breed, met een smal vriesgedeelte aan de linkerkant (waarbij je soms ook nog eens ruimte verliest door de ijsblokjesmaker/waterverdeler).
  • De Europese variant bestaat uit twee aparte, gelijkwaardige delen van elk 60 cm breed. Zij staan naast elkaar als één geheel.
  • Het "French door"-type combineert het combi-bottom-principe met dat van een Amerikaanse side-by-side-koelkast: bovenaan is er een koelcompartiment van zo’n 90 cm breed met twee openzwaaiende deuren, onderaan is er het vriesgedeelte met een of twee lades (of één frontpaneel waarachter dan twee lades zitten).
 
Terug naar boven

Functies waarmee je rekening moet houden

Afmetingen en capaciteit

Grootte van de koelkast

Zoek je een kleine frigo voor een studentenkot of een kitchenette, dan ga je het best voor een tafelmodel. Neem bij de aankoop altijd goed de maten op, zodat je de beschikbare ruimte optimaal benut. Kleine tafelmodellen zijn 50 à 55 cm breed en 80 à 90 cm hoog.

capaciteit-afmetingen-koelkasten-test-aankoop

Welke inhoud moet je koelkast hebben?

De inhoud van een koelkast of diepvriezer wordt weergegeven in liter. Koop je toestel niet te groot, want dit verbruikt onnodig veel energie, maar ook niet te klein, want voedsel mag niet te dicht opeen liggen of tegen de wanden omdat er voor een goede koeling voldoende luchtcirculatie rond de etenswaren moet zijn.

Voor een gezin van 2 of 3 personen zal een combitoestel zeker volstaan. Telt je gezin echter 6 personen of meer, dan heb je wellicht nood aan een grotere koelkast. In dat geval is een koelkast zonder vriesgedeelte wellicht interessanter en ga je beter voor een afzonderlijke diepvrieskist of -kast.

Vooraleer je naar de winkel gaat, moet je steeds goed opmeten hoe groot de beschikbare ruimte voor de koelkast is. Houd er ook rekening mee dat je steeds extra ruimte rond het toestel moet voorzien, waarin lucht kan circuleren. Dit garandeert de goede werking van het toestel. Sla er zeker de aanbevelingen van de fabrikant op na!

Extra tips:

  • Het is altijd raadzaam om de binnenkant van de koelkast te analyseren om de afmetingen te controleren.
  • Vertrouw niet op het koelkastvolume op het etiket, want producenten overschatten dit volume soms met 20%.

Afmetingen en capaciteit van de koelkasten per type:

Type toestel Hoogte Breedte Diepte Capaciteit
Amerikaanse koelkast 180 cm Tussen 90 en 120 cm 70 cm Tussen 500 en 670 liter
Inbouwmodel (1 deur) Tussen 120 en 150 cm Tussen 54 en 60 cm 55 cm Tussen 130 en 450 liter
Combi-model (2 deuren) Tussen 140 en 200 cm Tussen 55 en 65 cm 55 cm Tussen 140 en 450 liter
Tafelmodel Tussen 80 en 90 cm Tussen 50 en 55 cm 55 cm Tussen 70 en 100 liter

Speciale functies en zones

Niet alleen het model of type van koelkast is van belang bij je keuze, ook de uitrustingsgraad. Een koelkast met diverse zones en functies om verschillende soorten etenswaren op de optimale temperatuur te bewaren zal een positief effect hebben op de houdbaarheid van de voeding en op je elektricteitsfactuur.

No Frost-technologie voor het diepvriesgedeelte

Een probleem bij zowel diepvriezers als in het diepvriesgedeelte van een koelkast is het ijslaagje dat zich na verloop van tijd aan de binnenzijde vormt. Dat beïnvloedt de prestaties van het toestel en bijgevolg ook het energieverbruik. Je moet je toestel dus ontdooien zodra er zich een ijslaagje vormt bij zogenaamde statische toestellen. Om dit tegen te gaan, hebben bepaalde modellen de No Frost-technologie ingebouwd gekregen. Deze technologie voorkomt dat er zich een laag ijs vormt in je diepvriezer. De keerzijde van de medaille is dat het energieverbruik hierdoor hoger ligt. De Low Frost-technologie biedt mogelijk een compromis. De ijslaag vormt zich minder snel in een statisch toestel en toch verslindt het minder energie dan de No Frost-technologie omdat de circulerende lucht minder droog is.

"Superfrost" of "Superfreeze

Een andere extra functie heet, al naargelang het model en het merk, "Superfrost" of "Superfreeze". Dit houdt in dat de temperatuur van het vriesvak tijdelijk wordt verlaagd (tot onder -18° C) om (grote hoeveelheden) voeding snel te kunnen invriezen. Afhankelijk van het model moet deze functie tussen 0 en 24 uur op voorhand, volg hierbij de instructies, worden ingeschakeld. Sommige toestellen schakelen de functie nadien automatisch uit, maar sommige ook niet. Bij die laatste moet je dit dus zeker zelf doen, want deze snelvriesfunctie slorpt veel energie op.

Koelkast met "hybride" zone

Meer en meer koelvriescombinaties zijn uitgerust met een "hybride" zone die uit twee compartimenten bestaat onderdaan de koelkast. In het ene compartiment kan je zelf de vochtigheidsgraad instellen om groenten te bewaren. Elke fabrikant heeft wel zijn eigen naam voor deze speciale vershoudzone: Biofresh, LongFresh, Chillersafe, Hydrofresh, Cool Select Zone ... In het andere compartiment waarin de temperatuur schommelt rond de 0° C kun je vlees of vis bewaren.

Het geluid

De decibellen waarmee rekening moet worden gehouden bij de beoordeling van koelkastgeluid, worden ook op het etiket aangegeven. Houd er rekening mee dat een normaal gesprek tussen twee mensen rond de 50 dB is, een fluistering is 40 dB.

Energieverbruik

Een koelkast en/of diepvriezer verbruikt heel wat energie. Een eerste vereiste om dat verbruik te beperken, is dat je een toestel op maat koopt, en geen toestel dat eigenlijk te groot is voor jou of je gezin.

Vervolgens kun je kiezen tussen de verschillende energieklassen. Tot 2020 ging de schaal van A+++ tot G. Omdat de meeste toestellen zich echter in de hoogste klassen bevonden, heeft de EU besloten om de labels te herzien. Het nieuwe energielabel werd ingevoerd op 1 november 2020 en is vanaf 1 maart 2021 verplicht op nieuwe toestellen in de winkels. De schaal gaat van A tot G, met A als de zuinigste energieklasse.

Raadpleeg ons dossier om meer te lezen over deze herziening, om te ontdekken hoe je het energielabel moet interpreteren en om het verbruik volgens het nieuwe label te berekenen.

Doordat de toestellen op basis van andere meetmethoden en strengere normen in energieklassen worden ingedeeld, kun je koelkasten met het nieuwe label niet vergelijken met toestellen met het oude label van A+++ tot G. Als je echter twee gelijkaardige koelkasten met nieuw label onderling vergelijkt, zul je zien dat toestellen van een hogere energieklasse minder stroom verbruiken, wat je zult merken aan je energiefactuur

Opgelet, het energielabel zegt niet alles. Je moet ook rekening houden met andere factoren zoals volume, type, constructiematerialen, verschillende koude-instellingen ... Zo zal een Amerikaanse koelkast met gunstig label a priori meer verbruiken dan een kleinere koelvriescombinatie met een lager label. Dat komt omdat de Amerikaanse koelkast volumineuzer is en meer koelopties heeft (een ijsblokjes- of waterdispenser bijvoorbeeld), wat het energieverbruik doet oplopen.

Terug naar boven

Merken van koelkasten vergelijken

Samsung, Siemens, Bosch, Liebherr, LG, Whirlpool, AEG, Beko ... Allemaal bekende merken, maar zijn hun koelkasten en diepvriezers van goede kwaliteit? Om je helpen bij de keuze van een merk, maar ook een type van toestel, hebben we op grote schaal grondige tests gedaan. Zo ontdek je welke merken het meest betrouwbaar zijn.

Onze laboratoriumtests zijn erop gericht om je te loodsen naar de koelkast van je dromen, dat wil zeggen een toestel met een lange levensduur dat een goede opbergcapaciteit combineert met een laag verbruik, gebruikscomfort en een optimale temperatuurregeling. Zoals eerder al gezegd, testen we voornamelijk koelvriescombinaties met diepvriesgedeelte onderaan (combi-bottoms), aangezien die het meest verkocht worden in ons land.

De toestellen van de verschillende merken vertegenwoordigd op de Belgische markt worden door onze experts uitgebreid getest. Op basis van de resultaten krijgen ze een score op 100, die overeenkomt met een bepaald kwaliteitsniveau: “slechte, redelijke, goede of uitstekende kwaliteit. We nemen in ons eindoordeel ook de scores op van de enquêtes over merktevredenheid en –betrouwbaarheid.

In onze koopwijzer kun je gericht zoeken door te filteren op prijs, kwaliteit, tevredenheidsindex ... Zo vind je gemakkelijk de koelkast die voor jou de beste keuze is.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een koelkast.

Hoeveel kost een koelkast?

Als je ervoor kiest om een nieuwe koelkast te kopen, weet dan dat er toestellen te vinden zijn in alle prijzen. Je vindt een kleiner model voor € 100 (bv. een tafelkoelkast), maar ook erg grote, moderne en goed uitgeruste modellen van wel € 6 500. Die prijs is volledig afhankelijk van het type koelkast dat je kiest, van de maat, het type technologie, het energieverbruik, het merk en van de winkel waar je het toestel uiteindelijk koopt.

Is een tweedehands koelkast een goed idee?

Soms biedt zich de kans aan om een tweedehands koelkast te kopen tegen een zacht prijsje. Doorgaans raden we een tweedehands huishoudapparaat enkel aan voor sporadisch gebruik, ook al verbruikt het wat meer dan een nieuw toestel. Zo kan bijvoorbeeld een tweedehands wasmachine je prima diensten bewijzen als je pakweg maar een keer wast per week.

Wordt je huishoudtoestel daarentegen intensief gebruikt, wat bij een koelkast zeker het geval is aangezien ze 24 op 24 en 7 op 7 is ingeschakeld, dan kies je het best voor een nieuw en goed presterend toestel. Een flink deel van de aankoopprijs zul je door de jaren heel kunnen terugwinnen dankzij het lagere energieverbruik.

Waar een nieuwe koelkast kopen?

Met onze tools kun je flink wat geld uitsparen. Kijk in de eerste plaats naar het label "Beste Koop". Die onderscheiding leidt je naar het toestel met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Je komt te weten in welke fysieke of onlinewinkel je er de laagste prijs voor betaalt.

Heb je nog niet beslist welk merk van koelkast je wilt kopen? Kijk naar de testresultaten van de populaire koelvriescombinaties met diepvriesgedeelte onderaan (combi-bottoms).

 

Welke garantie heb ik op mijn koelkast?

Sinds 2004 geldt een wettelijke garantie van twee jaar op alle huishoudtoestellen die in België zijn gekocht. In de eerste twee jaar na aankoop mag je steeds de kosteloze reparatie of de vervanging van de koelkast eisen. Duikt het probleem op in de eerste zes maanden, dan hoef je enkel het defect aan te tonen. Nadien moet je kunnen aantonen dat het gebrek bestond bij de aankoop, wat zonder expertise bijna onmogelijk is.

De meeste fabrikanten van huishoudtoestellen hebben, bovenop de wettelijke garantie, een eigen fabrieksgarantie, ook commerciële waarborg genoemd. Als je moeilijkheden ondervindt om bij de verkoper je wettelijke garantie te doen gelden als een panne plots opduikt na meer dan zes maanden, kun je je altijd nog tot de fabrikant wenden. De meeste grote merken zoals Bosch, Whirlpool, Siemens, Samsung ... bieden een dergelijke commerciële garantie onder bepaalde voorwaarden.

Bovendien zal de verkoper bij aankoop van de koelkast vaak voorstellen een contract te tekenen voor een verlengde garantietermijn (gewoonlijk tot drie jaar).

Terug naar boven