Dossier

De koelkast en de vriezer schoonmaken : hoe doe je dat?

24 februari 2022

Om de koelkast schoon te houden, het elektriciteitsverbruik te verminderen en de bewaring van voeding te verbeteren, maak je best de koelkast regelmatig van binnen en van buiten schoon. Als het een model is met vriesfuncties of een vriesgedeelte, dan moet je dat natuurlijk ook schoon houden.

Hoe maak je je koelkast grondig schoon?

Je koelkast schoonmaken is het makkelijkst als ze zo leeg mogelijk is. De wanden zijn makkelijk te reinigen met een zelfgemaakte oplossing op basis van azijn. Zuiveringszout of citroen gemengd met water werkt ook. Of je kan een specifiek schoonmaakproduct gebruiken. Een vetverwijderaar is ideaal voor de buitenkant van de koelkast en vergeet de achterkant niet. Om onaangename geurtjes te vermijden, helpt het om een stengel selderij of een kopje zuiveringszout in de koelkast te plaatsen.

Eerst de koelkast leegmaken

Om je koelkast grondig te reinigen, moet je eerst de koelkast leegmaken. Als je het vriesgedeelte leegmaakt, plaats dan je diepvriesproducten in de koelkast zodat ze in de tussentijd niet ontdooien. Haal dan de stekker uit het stopcontact.

Condensorspoel

Dit is de buis die langs de achterkant van het toestel loopt en waar zich het meeste stof en vuil ophoopt. Dit kan een negatieve invloed hebben op de werking van het toestel. Soms is het nodig om het luchtrooster te verwijderen: die bevindt zich aan de onder-, boven- of achterkant van de koelkast en je hebt er meestal een schroevendraaier voor nodig. Om het stof te verwijderen kan je een stofzuiger gebruiken of een zachte borstel om het vuil voorzichtig te verwijderen. 

Deurafdichting

De deurafdichtingen schoonmaken voorkomt beschadigingen en zorgt ervoor dat de deur goed sluit. Hierdoor blijft de temperatuur gelijk en bewaart het voedsel beter. Gebruik een schuursponsje met schoonmaakmiddel en voor de minder toegankelijke plaatsen kan je een tandenborstel gebruiken.

Deuren en buitenkant

Reinig de deuren, de zijkanten en de bovenkant met de zelfgemaakte oplossing of een schoonmaakproduct.

Binnenkant van de koelkast

Verwijder alle legplanken en accessoires. Zo kan je goed schrobben en alle hoeken bereiken. De kleinere legplanken en accessoires passen in de afwasmachine. De grotere kunnen in de gootsteen gewassen worden. Schrob de binnenkant van de koelkast grondig schoon met een zacht schuursponsje. Verwijder daarna alle sporen van het reinigingsmiddel en vuil met een schone doek om onaangename geurtjes te voorkomen.

Binnenkant van de diepvriezer

Leg een handdoek of absorberende doek onder de vriezer. Deze zal al het ijs opvangen dat uit de vriezer ontdooit. Er kunnen stukjes ijs achterblijven op de wanden van de vriezer, maar schraap ze er nooit af met een mes of een scherp voorwerp! Je kan je vriezer beschadigen. Hetzelfde reinigingsmiddel voor de binnenkant van de koelkast werkt ook hier prima. Maak de hele binnenkant van de vriezer en de laden schoon. Als je klaar bent, is het belangrijk alles grondig schoon te vegen, want achtergebleven schoonmaakmiddel kan geuren overzetten op het voedsel.

Eens je klaar bent met schoonmaken en je de koelkast weer op zijn plaats zet, vergeet dan niet om ongeveer 5 centimeter tussen de koelkast en de muur te laten, zodat er een goede luchtcirculatie is.

Hoe maak je de diepvries schoon?

Het schoonmaken van het vriesgedeelte hangt af van het type apparaat dat je hebt en de manier waarop het koelt. Vergeet zeker de achterkant niet. Je zult merken dat sommige modellen vaker onderhouden moeten worden, terwijl aan anderen vrijwel geen werk aan is. Dit is iets waar je rekening mee moet houden als je een koelkast met diepvriezer wilt aankopen. Check onze vergelijker voor combikoelkasten. 

Meest gebruikte dieprvies systemen

We zetten de meest gebruikte systemen even op een rijtje. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en vereist verschillende schoonmaakoperaties. Bekijk hier hoe je de koelkast makkelijk kan schoonmaken, afhankelijk van het type apparaat.

No Frost-systeem

Dit is het meest gebruikte systeem in een Amerikaanse koelkast, met een vriesvak bovenaan de koelkast. Haal het apparaat van tijd tot tijd uit het stopcontact, leeg het en verwijder de ijskristallen. Geen vorst betekent letterlijk "ijsvrij". Het is een systeem dat vaak voorkomt in combikoelkasten, omdat het de vorming van ijs voorkomt.

  • Het voordeel is dat je niet om de zoveel tijd de stekker uit het stopcontact moet halen om ijs handmatig te verwijderen.
  • Het nadeel is wel dat het plaats inneemt in de vriezer.

Low frost of smart frost

Dit is een variant van het No Frost-systeem, maar meer recent toegepast op Amerikaanse koelkasten. Het voorkomt de vorming van ijs in de vriezer niet volledig, maar het beperkt het wel. Hierdoor moet je minder vaak de vriezer schoonmaken. 

Kies de beste koelkast

Op onze vergelijker vind je alle types ijskasten, al dan niet met vriescombinaties terug.

Naar de vergelijker