Nieuws

Hoe organiseer je je koelkast beter?

02 oktober 2023
hoe je koelkast organiseren

02 oktober 2023
Weet jij hoe je best jouw koelkast ordent? Waar leg je jouw eten zodat het het langst vers blijft? En wat met groenten en vlees? Wij geven je hier wat tips om jouw koelkast beter te organiseren. Zo gaat zowel jouw eten als jouw koelkast langer mee en vind je alles sneller terug.

De koelkast organiseren om energie te besparen

We openen en sluiten onze koelkast meerdere keren per dag. Het is belangrijk de deur telkens zo snel mogelijk weer te sluiten.

Een open koelkast verbruikt niet alleen veel meer energie, de snel wisselende temperatuur verkort ook de levensduur van jouw voedselwaren. Daarom is het belangrijk om al vanaf het begin orde in jouw koelkast te hebben. Hoe sneller je jouw groenten, fruit, vlees, vis en restjes vindt, hoe sneller de deur weer dicht kan.

Slimme organisatie van je voedselwaren

Welke producten moet je in de koelkast bewaren en waar?

Koelkasten bestaan uit verschillende delen en compartimenten die niet allemaal even hard afkoelen, dus is het belangrijk om te weten wat je best waar legt.

  • Bovenste schappen en deur: De minst gekoelde zone, hier hou je best drank, sauzen, confituur, resten van gekookte maaltijden en eieren.
  • Middelste schappen: Hier kan je zuivelproducten (melk, kaas, ...) bewaren. Gepasteuriseerde kaas hoef je echter niet in de koelkast te bewaren. Daarvoor volstaat een koele plek zoals bijvoorbeeld de kelder.
  • Onderste schappen: Het koudste punt in de koelkast, een goede plaats voor verse waren als vlees en vis.
  • Lades: Deze zijn vaak minder hard gekoeld en geïsoleerd dan de rest van de koelkast. Ze zijn daarom perfect voor groenten en fruit.
  • Speciale lades: Steeds meer koelkasten hebben speciale lades met een temperatuur en vochtigheid die verschillend is van de rest, wat ook een goede plaats voor vlees en vis is.

Wat steek je best niet in de koelkast?

Behalve een aantal soorten groenten en fruit zijn er nog een aantal etenswaren die we soms in de koelkast bewaren, ook al horen die er eigenlijk niet thuis.

  • Brood en andere deegwaren: Brood neemt snel geuren en vocht uit de omgeving op, waardoor het sneller bederft. Als je brood lang (tot 3 maanden) wil bewaren vries je het best in.
  • Honing: Honing wordt snel aangetast door de koude. Een betere bewaarplaats is in de kast, in een goed gesloten luchtdichte pot.
  • Gepasteuriseerde kaas: De kaas is al bewerkt om langer mee te gaan, het in de koelkast bewaren droogt het alleen maar uit en verliest het zijn smaak.
  • Chocolade: Door de koude kan chocolade zijn smaak verliezen, je bewaart dit best in een gesloten kast
  • Olie: De koude laat olie condenseren en hard worden, waardoor de smaak en textuur verloren kan gaan.

  • En verder: augurken, bewaarmiddelen, koffie, kruiden, …

Met first-in-first-out (FIFO) geen vergeten voedsel meer in je koelkast

Om te voorkomen dat je eten in je koelkast vergeet, kun je de "first-in-first-out"-methode toepassen: dit houdt in dat je producten die je als eerste gaat eten vooraan op de schappen legt.

Denk er ook aan om je weekmenu en de inhoud van je koelkast samen te beheren. Als bepaalde voedingsmiddelen bijna over de datum zijn, plan dan recepten waarmee je ze kunt opgebruiken. Een goede etikettering van producten (datum, hoeveelheid, bewaarinstructies, enz.) zal je ook een duidelijk beeld geven van de inhoud van je koelkast.

Als je koelkast niet meer werkt en je een nieuwe nodig hebt, raden we je aan om onze koelkastvergelijking en koopgids door te nemen om erachter te komen welke de beste van onze beoordelingen is. Check wel eerste of je toestel niet kan hersteld worden.

De beste koelkasten met diepvries onderaan

71 Goede
kwaliteit
Getest in labo
Koelkasten met diepvriezer onderaan
vanaf  611,00
78 Topkwaliteit
Getest in labo
Koelkasten met diepvriezer onderaan
vanaf  696,00
78 Topkwaliteit
Getest in labo
Koelkasten met diepvriezer onderaan
vanaf  899,00

Aanbevolen voor jou

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte!

Registreer je