Nieuws

Blusdekens blussen nog steeds niet

19 oktober 2021

Sommige dekens houden het vuur van een brandende frietketel slechts enkele seconden in bedwang en geven een vals gevoel van veiligheid. Een vochtige katoenen doek is een veel betere optie.

Met de wintermaanden in aantocht verhoogt ook het risico op een brand in huis. Wij hebben negen blusdekens getest waarvan je zou verwachten dat die een brandende frietketel de baas zouden kunnen. Maar heel vaak kunnen ze dit niet.

Na seconden terug de vlam in de pan

We hebben negen blusdekens getest van een meter op een meter groot. Maar in sommige gevallen hebben ze amper impact op een uitslaande brand. De dekens van Alecto, Angeleye, Profile en Smartwares kunnen de vlammen minder dan een minuut tegenhouden, dat van Angeleye zelfs amper een tiental seconden. Met de dekens van Elro en Cordia heb je tussen twee en drie minuten de tijd om bijkomende hulpmiddelen te nemen en de brandweer te bellen, maar ook niet meer dan dat. In de video zie je hoe snel het vuur terug oplaait.

Slechts drie dekens, van Brandbeveiligingshop, Lifebox en Manutan, slagen er in om het vuur een kwartier in bedwang te houden. Maar ze blussen het vuur niet: als je het deken terug van de ketel haalt, laait het vuur gewoon weer op.

Verwarrende informatie

Blusdekens werken dus vaak helemaal niet en kunnen een vals gevoel van veiligheid geven als je er zo een in de keuken hebt liggen. Maar volgens de fabrikanten verwachten we ook gewoon te veel. Bij acht van de negen geteste dekens zien we immers een etiket met daarop een vermelding in de zin van “niet geschikt voor olie- en frituurbranden”. Daarmee dekken ze zich dus al in tegen een mogelijk falen. Al is het vreemd dat vijf dekens tegelijkertijd wel vermelden dat ze voldoen aan de eisen van de norm EN1869, waarvoor ze moesten geslaagd zijn op een test met … een oliebrand.

Voor ons is het daarom duidelijk dat de blusdekens die niet werken van de markt moeten worden gehaald.

Droge doek en stekker eruit

Wat moet je dan wel doen als de vlam in de pan schiet? Uit onze tests blijkt dat de meest realistische optie dan is om een katoenen doek, bv. een gewone keukenhanddoek, over het vuur te leggen. Dat geeft je enkele tellen de tijd om verdere stappen te ondernemen. Hoe dikker die doek is, hoe beter. Gebruik zeker geen synthetische doek, die zal onmiddellijk in brand schieten. Ook trek je het best zo snel mogelijk de stekker uit het stopcontact, in het geval dat een elektrische toestel in brand staat.

Natte doek, maar enkele aandachtspunten

Als het vuur even onder controle is, moet je zo snel mogelijk een tweede katoenen doek nemen, nat maken, goed uitwringen, en hem dan over de frietketel leggen. Deze zal het vuur lang genoeg kunnen bedwingen totdat het helemaal kan worden geblust.

Het uitwringen is wel erg belangrijk: gebeurt dit niet en drupt er water in het brandende vet, dan zal een vuurbal ontstaan. Dit gebeurt trouwens ook als je wil blussen met water. Een tweede aandachtspunt is dat die tweede katoenen doek veel minder doeltreffend is als je eerste, droge doek intussen vuur heeft gevat. Die droge doek zal dan aan de zijkanten blijven branden en de natte doek zal het vuur niet kunnen blussen.

Mini-brandblusser werkt niet altijd

Een andere mogelijke oplossing bij een keukenbrand is een klein brandblusapparaat. Maar uit onze test blijkt dat die hun werk ook niet altijd goed doen.

Lees meer over de brandblussers