Nieuws

Is de airfryer echt gezonder dan een friteuse? 

03 februari 2023
fruit uit de airfryer gezonder dan oliefriteuse

Dat frieten van de frituur niet echt gezond zijn, dat wisten we al. Maar wat als deze frietjes of andere snacks in de airfryer gebakken worden? Is een airfryer dan gezonder dan een friteuse? Het antwoord ligt niet zo simpel.

Voordelen van een airfryer voor een gezonde levensstijl

Bij een klassieke friteuse bak je je frieten en andere snacks in frituurolie. Een airfryer werkt op basis van hete lucht en soms een scheutje olie. Om te bepalen of je snacks uit de airfryer gezonder zijn dan uit de friteuse, zijn er twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden: het vetgehalte en acrylamide.

Minder vet bij gefrituurde snacks

Uit onze test met diepvriesfrieten blijkt dat frietjes uit de airfryer ongeveer de helft minder vet bevatten dan in de oliefriteuse.

  • Frietjes uit de oliefriteuse bevat gemiddeld 11 gram vet per 100 gram
  • Frietjes uit de airfryer bevat gemiddeld 5 gram vet per 100 gram

Na het bakken, in zowel de oliefriteuse als airfryer, bestaat het vet uit de frieten voor ongeveer 10% uit verzadigde vetzuren. Aangezien er bij het frituren in olie veel meer vet wordt vastgehouden door de frieten, komt dat neer op ongeveer 1 gram verzadigd vet per 100 gram frieten, in vergelijking met slechts 0,5 gram verzadigd vet voor frieten uit de airfryer. Kortom, de hoeveelheid verzadigde vetten is dus ook minder als je kiest voor frieten uit de airfryer.

Afhankelijk van de gebruikte olie of vet kan de hoeveelheid verzadigde vetzuren ook variëren. Als frieten gebakken wordt in dierlijk vet is het verzadigde vetpercentage het hoogst, in plantaardige olie het laagst.

Let wel: de dikte van de frieten en de versheid van de olie hebben ook invloed op het vetgehalte. 

Lagere hoeveelheid acrylamide

Wat is acrylamide en hoe kun je het beperken?

Acrylamide is een stof die van nature ontstaat wanneer bepaalde voedingsmiddelen worden verhit bij hoge temperatuur (> 120°C) en met weinig water. Onderzoek heeft aangetoond dat acrylamide in onze voeding mogelijk het risico op kanker verhoogt. 

Uit onze test blijkt dat de bereiding van frieten in de airfryer resulteert in een gelijke of lagere hoeveelheid acrylamide dan een bereiding in de friteuse. Wel moet vermeld worden dat er grote verschillen in hoeveelheid acrylamide voorkwamen afhankelijk van de temperatuur en de baktijd. 

Om vorming van acrylamide te beperken, adviseren we daarom om altijd de instructies op het etiket te volgen. Maar aarzel ook zeker niet om de baktijd te verkorten als je snacks al eerder goudbruin kleuren. Daarnaast is het af te raden om frieten bedoeld voor in de airfryer (of oven) te bereiden in de oliefriteuse. 

Airfryer versus friteuse: wat is de gezondste keuze?

De airfryer wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor de friteuse omdat snacks die hierin bereid worden ongeveer de helft minder vet bevatten dan die uit de oliefriteuse. Toch hangt het exacte vetgehalte af van factoren zoals de dikte van de frietjes en de versheid van de olie die gebruikt wordt. En voor de hoeveelheid acrylamide speelt ook de bereidingstijd een rol.

Er is dus geen simpel ja of nee antwoord op de vraag of de airfryer gezonder is dan de friteuse. Toch raden we je te allen tijde aan om je inname van frieten en andere gefrituurde producten zoveel mogelijk te beperken, of ze nu in de oliefriteuse of airfryer worden bereid. Dit soort partysnacks hebben bijna altijd een lage Nutri-Score en passen daarom niet in een gezond dieet. 

Conclusie: Kies voor een gezonder alternatief met een airfryer

Benieuwd naar alle voor- en nadelen van de klassieke friteuse en airfryer? Bekijk onze koopwijzer friteuses om een geschikte friteuse te kiezen. 

Vergelijk airfryers

Vergelijk oliefriteuses