Hoe kies je een friteuse?
Het kiezen van een friteuse hangt af van verschillende factoren. Waar moet je op letten bij je keuze? In onze aankoopgids vind je uitleg en advies.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een klassieke friteuse?
Voordelen
|
Nadelen
|
Hoe groot moet de friteuse zijn?
Er zijn friteuses in allerlei vormen en maten verkrijgbaar. We kunnen ze in 3 categorieën onderverdelen: kleine friteuses, middelgrote friteuses en grote friteuses. Afhankelijk van voor hoeveel personen je frieten wil bakken, kies je voor de grootte van de friteuse.
Voor hoeveel personen wil je de friteuse gebruiken?
|
Kleine friteuse |
Middelgrote friteuse |
Grote friteuse |
Aantal personen |
1 tot 2 personen |
3 tot 4 personen |
5 personen of meer |
Hoeveelheid frituurolie |
1 liter |
1,5 – 2,5 liter |
2 – 4 liter |
Max. inhoud* |
350 gram |
1000 – 1300 gram |
1500 gram |
*Hoeveel gram voedingsmiddelen je maximaal per keer in de friteuse kunt bakken.
Hoe nuttig zijn een geur- en vetfilter?
Sommige friteuses zijn uitgerust met een geurfilter, een vetfilter of beide. Die filters moeten geurtjes beperken en vetdampen filteren. Bovendien verkleint de vetfilter ook de kans dat je je verbrandt. Sommige filters zijn uitneembaar, andere niet. Een verwijderbare filter moet je regelmatig vervangen of met de hand afwassen.Deze filters hebben echter een beperkte doeltreffendheid. Een vetfilter kan de vetdampen hooguit beperken en de geurfilter vermindert de geur, maar kan die nooit helemaal wegnemen.
Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een friteuse?
Vierkant model
Een vierkante frietketel is meestal gemakkelijker op te bergen dan een ronde en handiger om iets anders dan friet te bakken, bijvoorbeeld curryworsten.
Koude zone
Een koude zone onder in de kuip moet voorkomen dat verbrande restjes, vooral van gepaneerde voeding, aan het mandje kleven. In de zone onder het verwarmingselement koelt de olie namelijk af, zodat voedingsrestjes naar de bodem zakken. De olie wordt zo minder snel slecht, het bakresultaat is beter en het is ook gezonder.
Koele wand
Dankzij een koele wand wordt de buitenkant van de frietketel niet te heet. Vooral standaardfriteuses zijn hiervan voorzien, professionele friteuses uit inox niet altijd. Hoe dan ook is bij elke friteuse grote voorzichtigheid geboden, aangezien de olie meestal tot 190° heet wordt.
Antiaanbaklaag
Die moet voorkomen dat de olie of het vet aan de binnenwand blijft kleven, zodat de kuip gemakkelijker schoon te maken is. Jammer genoeg maakt enkel Kenwood daar gebruik van.
Uitneembare kuip en afneembaar deksel
Een deksel dat je kunt losmaken, kun je in de vaatwasser stoppen. Het is niet alleen handiger om olieresten te verwijderen, maar ook om de filter te vervangen. Een volle kuip uit het toestel halen, is daarentegen lastiger. DeLonghi heeft niettemin een gepatenteerd systeem om de olie af te tappen via een afvoerslangetje onder het handvat.
Kijkvenster
Het kijkvenstertje in het deksel dient om het bakproces te controleren, maar meestal raakt dat toch aangedampt.
Automatische dekselopening
Als je het deksel kunt openen door op een knop te drukken, blijven je handen uit de buurt van de hete damp, als het deksel tenminste volledig opengaat.
Handvat
Door het deksel te sluiten voordat je het mandje in de olie laat zakken, beperk je de geur en vermijd je opspattende olie. Een handgreep waarmee je het mandje met een gesloten deksel kunt ophalen en neerlaten is dan ook handiger en veiliger. Controleer ook of het handvat lang genoeg is, zodat er geen hete olie op je handen kan spatten als je het mandje eruit neemt en zodat het mandje ook niet kan terugvallen.
Timer
Die kan handig zijn om de baktijd niet uit het oog te verliezen, al kun je natuurlijk evengoed een keukenwekker of de timer op je gsm gebruiken.
Aan-uitschakelaar
Het is gemakkelijk wanneer je de friteuse kunt in- en uitschakelen met een knop en dus niet door de stekker in het stopcontact te stoppen of uit te trekken.
Opbergvak voor het snoer
Een friteuse met een opbergvak voor het snoer is beter op te bergen.