Airfryer versus friteuse: wat is gezonder?
Dat frieten van de frituur niet echt gezond zijn, dat wisten we al. Maar wat als deze frietjes of andere snacks in de airfryer gebakken worden? Is een airfryer gezonder dan een friteuse met olie? Onze expert legt uit.
Wat is het verschil tussen een airfryer en een friteuse?
Bij een klassieke friteuse bak je je frieten en andere snacks in frituurolie. Een airfryer daarentegen werkt op basis van hete lucht en soms een scheutje olie.
Smaak en textuur
Neem frietjes als voorbeeld: die uit de airfryer kunnen soms wat droger en minder vol van smaak zijn. Een frituurpan zorgt doorgaans voor een krokantere en rijkere textuur.
Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk
Het voordeel van de airfryer is dat je niet met kokende olie hoeft om te gaan, wat de kans op brandwonden verkleint. Een airfryer is ook makkelijker schoon te maken, dus je voorkomt vieze luchtjes, oliespatten en vlekken.
“Bij friteuses moet je de olie of het vet om de 5 à 6 keer vervangen. Dat maakt schoonmaken minder aangenaam”, legt onze expert Michaël Lesent uit. Bovendien werk je met zeer hoge temperaturen, wat risico's met zich meebrengt.
De beste airfryers
Is een airfryer gezonder dan een friteuse?
Om te bepalen of je snacks uit de airfryer gezonder zijn dan uit de friteuse, zijn er twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden: het vetgehalte en acrylamide.
Zijn frietjes of snacks uit de airfryer minder vet?
Uit onze test met diepvriesfrieten blijkt dat frietjes uit de airfryer ongeveer de helft minder vet bevatten dan frietjes uit de frituurpan.
- Frietjes uit de oliefriteuse bevat gemiddeld 11 gram vet per 100 gram
- Frietjes uit de airfryer bevat gemiddeld 5 gram vet per 100 gram
Na het bakken, in zowel de oliefriteuse als airfryer, bestaat het vet uit de frieten voor ongeveer 10 % uit verzadigde vetzuren. Die zijn vanuit voedingsoogpunt af te raden, omdat ze de slechte cholesterol (LDL) kunnen verhogen.
"Frieten nemen veel meer vet op wanneer ze in olie worden gebakken", legt onze expert uit. "Daardoor bevatten frieten uit de friteuse ongeveer 1 gram verzadigd vet per 100 gram, terwijl dat bij airfryer-frieten slechts 0,5 gram is." Kortom, de hoeveelheid verzadigde vetten is dus ook minder als je kiest voor frieten uit de airfryer.
Afhankelijk van de gebruikte olie of vet kan de hoeveelheid verzadigde vetzuren ook variëren. Als frieten gebakken wordt in dierlijk vet is het verzadigde vetpercentage het hoogst, in plantaardige olie het laagst.
Let wel: de dikte van de frieten en de versheid van de olie hebben ook invloed op het vetgehalte.
Bevatten frieten uit de airfryer minder acrylamide?
Acrylamide is een stof die van nature ontstaat wanneer bepaalde voedingsmiddelen worden verhit bij hoge temperatuur (> 120°C) en met weinig water. Onderzoek heeft aangetoond dat acrylamide in onze voeding mogelijk het risico op kanker verhoogt.
"Uit onze test blijkt dat de bereiding van frieten in de airfryer resulteert in een gelijke of lagere hoeveelheid acrylamide dan een bereiding in de frituurpan", vertrouwt onze expert Michaël Lesent ons toe. "Wel moet vermeld worden dat er grote verschillen in hoeveelheid acrylamide voorkwamen afhankelijk van de temperatuur en de baktijd."
Hoe beperk je de vorming van acrylamide bij het frituren?
Om vorming van acrylamide te beperken, raden we aan om altijd de bereidingsinstructies op de verpakking te volgen. Gebruik frieten die bedoeld zijn voor de airfryer (of de oven) niet in een klassieke friteuse met olie. Maar aarzel ook zeker niet om de baktijd te verkorten als je snacks al eerder goudbruin kleuren.
Terug naar bovenWat is de beste airfryer
Wil je graag zelfgemaakte frietjes bereiden met een airfryer, maar weet je niet welk model te kiezen? Onze experts vergeleken tal van toestellen en delen hun topkeuzes om keer op keer perfecte frietjes te bakken.
De beste airfryer voor jouw frietjes
Terug naar bovenDe beste frieten voor airfryer
Wat zijn de beste frietjes voor de airfryer?
Je airfryer kiezen is één ding, maar je moet ook goede frietjes kopen voor in die airfryer. Onze voedingsexperte Gwendolyn Maertens heeft 13 airfryerfrietjes uit de supermarkt geanalyseerd: niet alle frieten zijn even lekker of gezond (bijvoorbeeld omwille van de aanwezigheid van acrylamide). Ontdek snel welke frietjes voor de airfryer de beste zijn!
Dit zijn de beste frietjes voor de airfryer
Terug naar bovenConclusie: Eet liever niet te veel gefrituurd voedsel
De airfryer wordt vaak gezien als een gezonder alternatief voor de klassieke frituurpan, omdat frieten uit de airfryer gemiddeld zo'n twee keer minder vet bevatten dan die uit een frituurpan met olie.
Onze expert benadrukt echter dat het exacte vetgehalte afhangt van heel wat factoren, niet enkel van het gebruikte toestel. Ook de hoeveelheid acrylamide wordt niet alleen bepaald door het type toestel, maar ook door de baktijd. Het is dus niet zo eenvoudig om te zeggen of de airfryer gezonder is dan de frituurpan.
Sowieso is het wel verstandig om je consumptie van frietjes en andere gefrituurde snacks te beperken – of ze nu uit de friteuse komen of uit de airfryer. Deze voedingsmiddelen scoren vrijwel altijd laag op vlak van voedingswaarde en passen niet in een evenwichtig eetpatroon.
Terug naar boven