Nieuws

Slaat je PS5-controller op hol? Meld het ons

05 maart 2021

De nieuwste PlayStation 5-console kampt met een drift-probleem. Verschillende gamers hebben ons gemeld dat hun controllers op hol slaan en de figuren op het scherm niet meer bewegen zoals zij het willen. Ondervind jij ook problemen? Meld het ons via "Te Rap Kapot" zodat we Sony tot concrete actie kunnen aanzetten.

Sinds enkele weken duiken er berichten op in de internationale pers over Play Station 5-controllers met het zogenaamde joy-con drift-probleem. De joysticks weigeren dienst of geven bewegingssignalen wanneer de gamer niets doet. De personages in een game gaan dan plots bewegen zonder dat de gebruiker daartoe de bedoeling had. Frustrerend.

Om de omvang van het probleem te kennen, lanceerden we via sociale media een oproep naar de Belgische gaming community om defecte PS5-controllers te rapporteren via Te Rap Kapot, ons meldpunt voor vervroegde veroudering. En ja, verschillende gamers signaleerden hetzelfde probleem: een driftende controller met minder dan zes maanden actief gebruik op de teller. 

Wat nu, Sony?

De PS5 kwam pas in november 2020 in een beperkt aantal exemplaren op de markt. Wanneer de toelevering van nieuwe consoles terug normaliseert, kunnen we een nieuwe golf van gedupeerde gamers verwachten. Om het niet zo ver te laten komen, hebben we – in coördinatie met onze Europese zusterorganisaties – een officiële brief naar het hoofkwartier van Sony in Londen gestuurd waarin we vragen om opheldering en mogelijke maatregelen van de Japanse technologiereus.

Om Sony verder tot actie aan te zetten, roepen we gedupeerde gamers dan ook op om hun defecte DualSense-controllers te melden via Te Rap Kapot.

Meld je defecte PS5-controllers

Nintendo achterna

De elektronische multinationals lijken in hetzelfde bedje ziek. Vorig jaar confronteerden we het Japanse Nintendo al met de falende Joy-Con-controllers van zijn Switch-console. Dankzij onze actie ging Nintendo Benelux over tot een uitbreiding van de garantie van één naar twee jaar voor Belgische gamers met het drift-probleem waarmee het bedrijf zich conformeerde met de geldende consumentenwetgeving.

"Voor ons is het drift-probleem een typisch voorbeeld van vervroegde veroudering: fabrikanten proberen tijdens het productieproces zoveel mogelijk te besparen waardoor een toestel aan kwaliteit moet inboeten. Gevolg: de consument zal sneller vernieuwen en de afvalberg wordt groter. Dit moet stoppen", aldus onze woordvoerder Simon November.

Interesse in het debat rond onze wegwerpcultuur? Luister naar onze podcast over geplande veroudering of lees er meer over in ons dossier over hoe je spullen langer laat leven.

Lees hier het volledige dossier