televisies

Hoe kies je een televisie?

Is het tijd om een nieuwe tv te kopen, maar weet je niet goed wat er tegenwoordig op de markt is? In deze koopgids bieden we je een houvast waarmee je wegwijs raakt uit alle verschillende types, technologieën en formaten. Stel jezelf de juiste vragen over wat je nodig hebt, en wij helpen je aan de juiste antwoorden

Stap-voor-stap gids

Welke soort van tv wil ik?

Het antwoord op die vraag hangt af van twee criteria.

 • De schermgrootte: bij de keuze van een tv is de schermgrootte uiteraard doorslaggevend. Die wordt uitgedrukt in inch en komt overeen met de beelddiagonaal, zonder de rand. De rand wordt ook een bezel genoemd, een uit het Engels afkomstige term. Voor de beste kijkervaring kies je de schermgrootte op basis van de afstand tussen de tv en je kijkpositie. Voor een niet veeleisende kijker bedraagt de kijkafstand maximaal drie keer de lengte van de schermdiagonaal (in cm). Dat betekent dat je de diameter in inch vermenigvuldigt met 2,54 (inch) en dan maal 3 doet.

 

Bijvoorbeeld: 43" TV
43 * 2,54 * 3 = 327 cm of 3,3 m
tekening die afmetingen van een televisietoestel toont

Om te weten welk formaat het best is voor je woonkamer, deel je de kijkafstand tot je tv dus door drie. Zo verkrijg je de gemiddelde schermgrootte (in cm) voor de doorsneekijker.

Dat is echter geen absolute regel. Als je bijvoorbeeld vooral naar praat- en nieuwsprogramma's kijkt, kan een kleiner scherm volstaan. Maar echte cinefielen die films en series absoluut in de beste omstandigheden willen zien, zitten misschien beter op een kijkafstand van 2 of zelfs 1,2 keer de schermdiagonaal. Die laatste komt overeen met de kijkafstand in de bioscoopzalen (de THX standaard). Zo zit je echt midden in de actie.

Een andere mogelijkheid is een projector die minder licht uitstraalt dan een tv en dus minder vermoeiend is voor de ogen. Bovendien heb je dan geen last van een gigantisch zwart scherm dat erg prominent aanwezig kan zijn in de woonkamer. Maar vergeet niet dat alleen een dure laserprojector geschikt is in een zeer heldere ruimte.

 • Het schermtype: plasmaschermen en gewone lcd-schermen met tl-verlichting zijn verleden tijd. Tegenwoordig hebben alle tv’s een lcd-led- of OLED-scherm dat dunner, zuiniger en goedkoper is. Alle modellen van de A-merken gebruiken de led- of oled-technologie met UHD-resolutie (4K). Bij de led-schermen tellen we ook de specifieke technologieën van de verschillende fabrikanten zoals QLED, Nanocell en QNED. Oled-schermen zijn nog altijd duurder, al is hun prijs het laatste jaar wel sterk gedaald. 4K-schermen zijn intussen de standaard geworden met uitschieters van het topgamma in 8K. De 4K-technologie laat ook toe om beelden met een lagere resolutie te tonen die je tv dan kunstmatig verhoogt of "opschaalt". Meer daarover lees je in het deel “Welke technologie is de beste?
 • De schermresoluties: bij de verschillende schermresoluties in de afbeelding hieronder zie je ook het aantal pixels (lengte x breedte). Pixels zijn beeldpunten waaruit het scherm is opgebouwd.

de verschillende soorten beeldresoluties voor televisietoestellen 

Het verschil tussen Ultra-HD of 4K

 • Bij tv’s staat 4K voor een ultrahoge resolutie of UHD (Ultra High-Definition).
 • Een UHD tv heeft een resolutie van 3 840 x 2 160 pixels, hetzij vier keer meer pixels dan een gewone Full-HD tv.
 • Het beeld is scherper en meer gedetailleerd, maar dat is enkel merkbaar op korte afstand (maximaal ongeveer twee keer de beelddiagonaal) en op een groot scherm (van 55 tot 84").
 • Om ten volle van de 4K-weergave te kunnen genieten, zijn ook geavanceerde brontoestellen vereist die de technologie ondersteunen (4K-Blu-rayspeler, streamingdiensten die dit ondersteunen, enz.). Die beginnen wel meer en meer content aan te bieden in UHD.
 • Helaas zijn er door een gebrek aan investeringen nog steeds geen zenders die in 4K uitzenden. Er zijn zelfs nog geen tv-uitzendingen beschikbaar in FHD, enkel in HD (720p of 1080i).
 • Een optimale beeldkwaliteit is dus enkel te verkrijgen met echte 4K-content, zoals bepaalde films en series van Netflix (typ dan 4K in het zoekveld), Amazon, Prime Video, Disney Plus en 4K-Blu-ray’s.

Wat is 8K?

8k is de opvolger van 4k en heeft enkel te maken met de beeldresolutie. Het is de vermenigvuldiging van de horizontale en verticale pixels. Dit betekent in het geval van 8K 7680 * 4320 pixels.

logo van 4K HDR logo van 8K HDR

De datastromen voor 8K zijn dus meer dan 4x zo groot als voor 4K. Bijgevolg moet de rekenkracht van de tv sterk genoeg zijn om die enorme hoeveelheid aan data te verwerken. 8K kan theoretisch veel meer details tonen dan 4K maar het menselijke oog is daar de beperkende factor. Het is al niet zo evident om het verschil tussen een Full-HD signaal en een 4K-signaal te zien op een afstand meer dan 2 keer de diagonaal. Heeft 8K dan zin? Dat hangt van de grootte van het scherm af. Voor cinema's heeft 8K zeker zin omdat zelfs een 4K-signaal vanaf de eerste rijen niet perfect duidelijk is. Maar men spreekt dan wel van een diagonaal van ongeveer 10m. Dus 8K voor heel grote schermen (>75”) kan, indien de content er zou zijn en de datastroom kan teruggebracht worden tot ongeveer 40Mbps, nuttig zijn. Die content is momenteel bij geen enkele streamingdienst beschikbaar en zal dat ook in de nabije toekomst niet zijn.

4K upscaling: verwacht geen mirakels

Dat betekent dat niet-8K-inhoud is geüpgraded naar "fabelachtige" kwaliteit. De videoprocessor van de tv zou gebruikmaken van speciale chips met ingebouwde databasebibliotheken die ook Artificiële Intelligentie (AI) gebruiken voor het herkennen van objecten en dus het verbeteren van de beeldkwaliteit: object voor object in de scène. Dat een verbetering mogelijk is, zagen we toen 2K-inhoud werd geüpgraded naar 4K, maar het zal niet hetzelfde zijn als originele 8K-inhoud.

Kopen of wachten?

8K begint pas interessant te worden vanaf schermgroottes van 75” en groter en dan nog alleen als je dicht genoeg bij je scherm zit. Dat betekent voor een scherm van 75” om en bij de 2m. Deze afstand wordt echter niet voor iedereen als aangenaam ervaren. Nog los van het feit dat er geen inhoud in 8K beschikbaar is, is het eigenlijk volstrekt nutteloos om nu al een 8K-tv aan te schaffen.

Terug naar boven

Wat voor tv-kijker ben ik?

Terug naar boven

Welke technologie past bij mij?

Lcd-led-tv

Een led-tv is een klassieke lcd-tv met led-achtergrondverlichting. Er bestaan twee soorten: Edge led en Direct led:

 • Edge led: de led-lampjes zitten aan de randen van het scherm en een reflecterende plaat zorgt ervoor dat het licht over het hele scherm wordt verdeeld.

edge led technologie

 • Direct led: de led-lampjes zijn gelijkmatig over het hele scherm verdeeld in verschillende zones.

direct led technologie

In theorie zou Direct led een betere beeldkwaliteit moeten opleveren dan Edge led. Maar in werkelijkheid is die van bepaalde Edge led tv’s juist beter. De beeldkwaliteit hangt dus niet alleen af van de gebruikte technologie, maar ook van de manier waarop ze wordt toegepast. De fabrikant is niet altijd transparant wat hij of zij inbouwt. Maar wanneer er sprake is van "local dimming" houdt dat in dat de fabrikant om diepere zwart-waardes te verkrijgen bepaalde leds van het scherm uitschakelt. Het resultaat is een beter contrast. Een verbeterde "local dimming" werd intussen een belangrijk verkoopsargument. Waar we voorheen zagen dat 64 leds al veel was voor achtergrondverlichting kan het aantal leds voor Direct led-toestellen oplopen tot wel 300.

We overlopen hieronder de voor- en nadelen van de andere bestaande technologieën. 

OLED 

Vandaag maakt bijna elke fabrikant OLED-tv's. De panels van andere fabrikanten zijn altijd van LG, behalve bij Samsung dat vanaf dit jaar zijn eigen panelen zal maken.
Een OLED-scherm is als volgt opgebouwd:

onderdelen van een OLED-scherm 

Quantum dot led (QLED)

De Samsung QLED-technologie is gebaseerd op minuscule pixels (van 2 tot 10 nanometer) met een grotere precisie dan die van een led-scherm. Deze minuscule deeltjes worden in een extra filterlaag toegevoegd om kleuren preciezer weer te kunnen weergeven in combinatie met een blauwe achtergrondverlichting van bepaalde lcd-led-tv’s. Omdat de naam niet erg verleidelijk klinkt, gebruikt elke fabrikant zijn eigen benaming voor deze nieuwe technologie: “Triluminos” van Sony, “Quantum Dot Display” van Samsung of “Nanokristallen” van LG.

Het eindresultaat zijn toestellen die veel rijker verzadigde kleuren kunnen produceren dan tv's die dezelfde achtergrondverlichtingstechnologie zonder nanopartikels gebruiken.

Als je vandaag "QLED" typt in de zoekmotor van Google zul je vooral Samsung-gerelateerde resultaten krijgen, maar voor onze doeleinden hier is de term een containerbegrip voor schermen die zijn voorzien van quantum dots die als eigenschap hebben dat ze helderder zijn dan de gemiddelde lcd-led's.

Voorlopig vallen quantum dot tv’s binnen het duurdere segment van de grote tv-fabrikanten. En hoewel de technologie een echte meerwaarde biedt op het vlak van de kleurweergave, is dit niet het enige criterium dat de beeldkwaliteit bepaalt. Sommige van deze modellen die we de laatste maanden hebben getest, bieden hooguit een redelijke beeldkwaliteit, terwijl ze meestal toch minstens € 1 300 kosten.

Een QLED-scherm is als volgt opgebouwd:

 onderdelen van een qled-scherm 

QD-OLED

Hoewel Samsung jarenlang zwoer bij QLED, heeft de Koreaanse producent nu ook eigen OLED-panelen in productie. QD-OLED maakt zelfs furore, want QD-OLED-schermen behoren tot de beste op de markt en op onze kijktests scoren ze bijzonder goed.

NanoCell

NanoCell is de merkeigen naam van LG voor lcd tv's die gebruikmaken van nanopartikels om betere kleuren te verkrijgen. De NanoCell-technologie bestaat uit het gebruik van een lichtabsorberend materiaal dat de golflengten tussen groene en rode kleurenfilters blokkeert. Als gevolg daarvan draagt dit bij tot de desaturatie van rode en groene kleuren. Dat wordt ook "bleeding" van het rode licht in het groene genoemd en omgekeerd.

Hoe werkt dit?

Door dit licht te blokkeren, krijg je dankzij de NanoCell-technologie zuivere rode en groene kleuren op je scherm te zien. De technologie filtert kleuren dus zuiver uit om zo de beste beeldkwaliteit te verzekeren. Je ervaart geen vervagende kleuren bij je kijkervaring. Door de overbodige tinten weg te filteren, is het resulterende beeld beter dan bij een gewone lcd.

QNED

QNED is de laatste nieuwe schermtechnologie van LG en is een combinatie van Quantum Dot en NanoCell. Voor de backlight gebruikt LG mini-leds, de LG QNED MiniLED backlight. De betrachting is om de zones in het scherm beter te controleren en diepere zwartniveaus te creëren. Dat gebeurt met bijna 30 000 leds en 2 500 dimblokken.

Hoe werkt QNED?

De qned-panelen bestaan uit rgb-subpixels in plaats van rgbw, zoals in het verleden. Elke subpixel gebruikt een andere manier van filteren. De gebruikte mini-leds zijn blauwe mini-leds, dus de kleur blauw wordt zonder filter doorgestuurd. Voor de kleur groen wordt het licht van de blauwe mini-led door een quantum dot-laag gestuurd om het groen te maken. Voor de kleur rood wordt het licht van de blauwe mini-led door een nanocel-laag gestuurd om het rood te maken. 

Mini-LED

Mini-LED technologie

De term mini-LED verwijst naar een opkomende technologie voor achtergrondverlichting van het beeldscherm waarbij leds worden gebruikt die veel kleiner zijn dan traditionele leds en daardoor flexibeler in de manier waarop ze een lcd-scherm verlichten. Er zouden 30 000 diodes in een achtergrondverlichting passen die tot 75 % kleiner zouden zijn dan traditionele achtergrondverlichtingsdiodes.

Op dit moment is er nog onduidelijkheid over de precieze schrijfwijze, naargelang de fabrikant. Ze worden mini-LED, Mini-LED of Mini LED genoemd. De eerste mini-LED tv's zijn al op de markt in de vorm van de Neo QLED van Samsung en de LG QNED is ook al op de markt. Door de kleinere diodes kunnen mini-LED tv's dunner zijn en door het grotere aantal diodes heeft het toestel meer controle over de lichtstroom en de lokale dimfuncties. Het gevolg is onder andere veel diepere zwartwaardes.

Micro-LED

Micro-LED, ook bekend als microLED, mLED of µLED (niet te verwarren met mini-LED), is een opkomende technologie voor platte beeldschermen. Samsung beweert dat micro-LED-schermen een "oneindig contrast" kunnen weergeven en meeslepende HDR-prestaties met een helderheid van 2000 nits bieden.

Micro-LED-schermen bestaan uit rasters van microscopische leds die de afzonderlijke pixelelementen vormen. Ze bieden een beter contrast, betere responstijden en een hogere energie-efficiëntie, net als een hogere helderheid. Het interessante aan deze technologie is dat er in wezen geen rand rond het scherm is, terwijl ook meerdere beeldbronnen kunnen worden weergegeven op verschillende delen van het scherm, de zogenaamde multi-view. Samsung verklaarde dat daardoor een 110-inch-scherm het equivalent kan worden van vier 55-inch-schermen. Een ander voordeel van MicroLed is dat er geen organische elementen worden gebruikt waardoor de levensduur langer is.

Terug naar boven

Welke aansluitingen heb je nodig?

HDMI-aansluitingen

HDMI 1.4-2.1

 • HDMI 1.4 ondersteunt Full HD en 4K aan 24 Hz
 • HDMI 2.0 heeft een grotere bandbreedte en ondersteunt 4K aan 60 Hz
 • HDMI 2.0a verscheen in april 2015, voegt HDR en statische metadata toe (dus HDR-ondersteuning)
 • HDMI 2.0b verscheen in maart 2016 en ondersteunt ook HDR10, maar daarnaast ook nog HLG (Hybrid Log Gamma). Dat is een HDR-standaard voor televisiezenders.
 • HDMI 2.1 is de meest recente standaard. Voegt 4Kin 120 Hz en 8K in 60 Hz toe voor uitzendingen. Deze standaard heeft de hoogste bandbreedte en vereist nieuwe kabels. Ondersteunt ook dynamische metadata zoals de HDR10+-standaard voorschrijft. De volledige bandbreedte van HDMI 2.1 is 48 Gbps, maar de meeste fabrikanten ondersteunen 40 Gbps.

In de praktijk: Elk van deze HDMI-aansluitingen garanderen signaaloverdracht zonder kwaliteitsverlies. Het voordeel is dat je maar één kabel nodig hebt voor beeld en geluid. Neem een "categorie 2"-kabel in plaats van een High Speed kabel (340 MHz). Als je een kabel neemt die langer is dan 5 meter zorg dan dat hij goed is afgeschermd. Of een kabel is afgeschermd, kun je zien aan de dikte ervan. 

Voor een normale settopbox volstaat een HDMI 1.4-kabel (ook geschikt voor ethernet), maar omdat elke tv nu 4K ondersteunt, neem je beter minimum een 2.0 kabel. Die kost ongeveer € 20 voor 1,5 meter. Wil je ook gamen, dan heb je zeker een HDMI 2.1 kabel nodig.

Als je niet veel plaats hebt, neem dan een kabel met een gebogen HDMI-plug.

HDMI-ARC (Audio Return Channel)

 • Om tv te kijken met beter geluid via je home cinema systeem of soundbar
 • Je audiostysteem (versterker of soundbar) moet HDMI-ARC ondersteunen
 • De tv stuurt de geluidssignalen naar luidsprekers van betere kwaliteit dan de ingebouwde luidsprekers in de tv
 • HMDI-ARC is altijd gelinkt aan een HDMI-aansluiting en meestal nog enkel aan één specifieke HDMI-poort
 • HDMI-ARC laat volumeregeling toe met de afstandsbediening van je tv

HDMI eARC

 • Met eARC heeft het HDMI-forum ook 'Lip Sync Correction' verplicht, wat betekent dat beeld en geluid perfect gesynchroniseerd moeten blijven in de gehele video- en audioketen.
 • eARC is niet langer afhankelijk van HDMI CEC (control protocol) voor het vinden en koppelen. eARC heeft zijn eigen specifieke datakanaal waardoor aangesloten apparaten informatie kunnen uitwisselen over welke audioformaten worden ondersteund of niet aan elk uiteinde. Het systeel zal automatisch het optimale formaat selecteren en gebruiken.
 • Hogere bandbreedte voor audio om meerkanaals-audio weer te geven

Distributiesystemen (Kabel-tv)

Er bestaan vandaag verschillende distributiesystemen - digitaal, antenne of satellliet - die elk met een andere tuner werken. We leggen kort de verschillen uit.

DVB-T, DVB-S en DVB-C tuner

 • DVB-C (Digital Video Broadcast Cable): digitale tuner voor de ontvangst van digitale tv via Telenet, Orange, Voo zonder aparte decoder. In de praktijk is dat een DVB-C2

logo van digitale tuner type DVB C2

 • DVB-T of TNT (Digital Video Broadcast Terrestial): digitale tuner voor de ontvangst van de publieke zenders via antenne. Een tv-antenne op het dak zorgt voor een betere ontvangst. Helaas niet meer gratis in Vlaanderen omdat Norkring het distributienet heeft gekocht. Je moet een abonnement nemen bij een operator zoals TV Vlaanderen.

logo van digitale tuner type DVB T2

 • DVB-S (Digital Video Broadcast Sattelite): digitale tuner voor de ontvangst van digitale tv via satelliet (door middel van een schotelantenne op het dak). Voor interactieve toepassingen is ook een dataverbinding vereist. Tegenwoordig wordt bijna altijd een DVB-S2 tuner gebruikt.

logo van digitale tuner type DVB S2

Coax-aansluiting

Dit is de gewone teledistributiekabel. Deze aansluiting wordt gebruikt om de verschillende distributiesystemen te ontvangen. Let wel op dat er een verschil in kabel is voor satelliet en gewone kabel-tv.

Af te raden

Terug naar boven

Welke nieuwigheden zijn wel en niet de moeite?

De laatste jaren zijn er niet veel nieuwigheden opgedoken in tv-land, zo zijn alle moderne tv's Smart TV's. Philips heeft nog steeds Ambilight, maar heeft helaas Afterglow laten vallen. Het ging om een technologie waarmee het beeld ook rondom en achter het scherm wordt geprojecteerd waardoor de tv groter lijkt. De IllumiRoom van Microsoft is jammer genoeg nooit van de grond gekomen.  

Welke functionaliteiten lonen de moeite?

Smart TV

SmartTV vereist altijd een internet verbinding. Je kan dat via draadloos of bekabeld doen. Maar bekabeld geniet nog steeds onze voorkeur.

We zien dat de Smart-tv-platformen veel volwassener zijn geworden, maar ze lijden allemaal aan hetzelfde euvel: geen enkele tv-aanbieder kan garanderen dat de apps die vandaag op het Smart-tv-platform werken, dat binnen 5 jaar nog doen. Dit betekent dat als je een tv koopt voor een bepaalde app, die gewoon van vandaag of morgen kan stoppen te functioneren. Om oudere tv's terug “smart” te maken kun je ze eventueel uitbreiden met een externe mediastreamer zoals Nvidia, Shield, Chromecast en dergelijke. Er is een wettelijke bepaling die fabrikanten verplicht om een tv-toestel 8 jaar te ondersteunen maar er wordt niks gezegd over de applicaties die daarop moeten draaien.

De bekende besturingssytemen zijn Tizen (Samsung), WebOS (LG), MyHome Screen (Panasonic) en Google TV (Panasonic, Philips en Sony). Qua applicatiewinkel is Android TV het meest uitgebreid maar niet qua stabiliteit. Er zitten soms venijnige bugs in de software en het kan zijn dat je je tv moet heropstarten of de tijd opnieuw moet instellen waardoor je tv de internetverbinding verliest.

Android TV wordt Google TV

Sinds 2021 heeft Google beslist om de bekende merknaam Android TV te vervangen door Google TV

Spraak-of bewegingsbediening en touchpad

De tv registreert gesproken instructies via een microfoon of bewegingen via een gesture control van de afstandsbediening van de TV. Vooral LG werkt met Gestures. Dat lijkt op een muis pointer die je in de lucht beweegt. Sommige mensen vinden dat niet zo handig

Spraaksturing 

Spraaksturing gebeurt vaak door Google Assistant, Samsung Bixby of LG Voice recognition.

Ambilight

Ambilight is een achtergrondverlichting die enkel en alleen bij Philips tv's wordt verkocht. Zo wordt de muur achter de tv verlicht met de kleuren van de inhoud van het beeld op de tv. De meeste mensen ervaren dat als aangenaam en het kan ook een immersief effect hebben omdat het televisiescherm dan groter lijkt dan het in werkelijkheid is.

Beeldinstellingen

De meest voorkomende zijn de volgende: 


Standaardinstellingen: Als we de instellingen voor de gebruiker aanpassen, zijn het meestal de standaardinstellingen die we optimaliseren. De standaardinstelling is geoptimaliseerd voor het energielabel. De fabrikanten proberen dus het stroomverbruik te verminderen door rekenintensieve acties te verminderen, zoals de achtergrondverlichting van een LCD-scherm bijvoorbeeld. In de loop der tijd zijn er fabrikanten geweest die probeerden vals te spelen bij de metingen van het stroomverbruik door het testpatroon te herkennen en daarom gebruiken we niet meer dezelfde standaard. Als u individuele instellingen van uw TV wijzigt, wordt meestal ook de modus van beeldvoorinstellingen gewijzigd in "Gebruiker" of "aangepast".


Vivid of dynamic modus: De levendige of dynamische modus wordt ook wel winkelmodus genoemd. Deze modus van de TV wordt in het algemeen alleen gebruikt als pronkmodus om indruk te maken op de toeschouwer. Maar gewoonlijk is de vivid mode overscherp afgesteld, over gecontrasteerd maar met lagere helderheid aan minder-dan-optimale niveaus. Dus in het algemeen is deze modus alleen voor de echte liefhebbers. In het algemeen zou dit nooit uw voorkeurs beeldinstelling moeten zijn. Maar als u zich afvraagt waarom de TV er in de winkel zo sterk uitzag en in uw kamer zo bleek, kan het aan de Vivid-modus liggen.

Cinema of filmmodus: In het algemeen schakelt de cinemamodus alle beeldverbeterende technologieën uit waarin de fabrikanten miljoenen euro's investeren om het beeld terug te krijgen "zoals de regisseur het bedoeld heeft". Maar wat betekent het voor de kijker? In het algemeen zien de kleuren er anders uit dan in het echt. Wit ziet er bijvoorbeeld geler uit en het beeld zelf ziet er ook een beetje roodachtig uit. Alle verbeteringen aan bewegende beelden zijn uitgeschakeld (om de 24 beelden per seconde te kunnen behouden zoals een film in de bioscoop). De modus heeft zijn voor- en nadelen, maar zeker is wel dat je er moet aan wennen. Het goede nieuws is dat de cinemamodus standaard kan worden ingesteld op elk televisietoestel, dus het is makkelijk aan te passen.

Gaming modus: Gaming is de laatste jaren populair geworden bij tv-fabrikanten. Waar vroeger enkel in de computerwereld speciale aandacht werd besteed aan gaming is dat nu bij bijna alle grote fabrikanten het geval. Maar wat betekent “geoptimaliseerd voor gaming” eigenlijk? De gamemodus is geïntroduceerd om minder inputvertraging op het scherm te hebben, zodat de gamers het beeld sneller opgebouwd zullen zien en zij snel bewegende spellen waarbij reactietijd belangrijk is gemakkelijk kunnen spelen. Denk aan First Person Shooter spellen of racespellen. Als je een echte gamer bent, zij sommige televisietoestellen beduidend beter dan andere.

 

Terug naar boven

Waar moet ik nog op letten?

Beeldkwaliteit: staar je niet blind op de resolutie, want die is niet altijd een garantie voor een goede beeldkwaliteit. Een HD Ready tv is niettemin af te raden, want die heeft een beperkte resolutie van 1 366 x 768 pixels. Neem op zijn minst een Full HD-tv, vooral voor de goedkope Chinese fabrikanten want de grote tv-fabrikanten hebben enkel nog UHD tv's op de markt. De beeldkwaliteit wordt vooral bepaald door de scherpte, het contrast, de beeldweergave, eventuele artefacten en beeldruis. Het is dus goed mogelijk dat een HD-tv een beter beeld oplevert dan een UHD-tv.

 


Zichtbaarheid
: die hangt sterk af van de lichtbron, de plaats van de tv ten opzichte van de ramen en de kijkhoek. Sommige led-tv’s hebben bijvoorbeeld een glanzend scherm, dat sterk weerspiegelt als het tegenover een raam staat. Bij de meeste lcd-schermen nemen de helderheid, het contrast en de kleurweergave ook af naarmate je meer van opzij kijkt. Al zijn er ook modellen met een vrij brede kijkhoek. Huidige HDR10+ tv’s kunnen een piekhelderheid (op een klein oppervlak van het scherm) behalen van ongeveer 4 000 nits. Dit is zeer hoog maar de gemiddelde helderheid over het hele scherm ligt een pak lager.

 

Vloeiende beelden: een natuurgetrouwe weergave van bewegende beelden is vooral belangrijk bij sportwedstrijden en actiefilms, die meer van de processor vergen dan bijvoorbeeld een praatprogramma of een serie. Ben je een grote voetbalfan, let dan zeker op dit aspect.Hoe vloeiender de beelden (door creatie van tussenbeelden van de beeldprocessor) hoe meer digitale ruis. Dus het is zaak om deze instellingen te optimaliseren naar zijn persoonlijke voorkeuren of volgens onze optimale-instellingen-module. Een tv die slecht scoort op dit vlak, is niet per se onbruikbaar maar je zult bijvoorbeeld de bal van een voetbalwedstrijd niet altijd goed kunnen zien.

 


Kijkhoek: die is vooral belangrijk bij de kleinere tv’s. De beeldkwaliteit moet goed blijven vanuit verschillende kijkhoeken, dus ook als je niet recht voor de tv zit. Wanneer je met meerdere mensen tegelijk tv kijkt, is dat immers onvermijdelijk. Bij sommige tv’s is de kijkhoek te beperkt, wat in grote gezinnen tot frustratie kan leiden. Bij een OLED is de kijkhoek meestal beter dan bij een LED-tv. Maar de fabrikanten doen nu ook moeite om bij LED-tv’s betere kijkhoeken te realiseren door het toevoegen van extra filters.

 


Weerspiegeling
: dit criterium speelt een belangrijke rol, zeker bij gebogen schermen. Als de zon op het scherm valt, wordt het beeld minder goed zichtbaar. In het algemeen hebben tv’s met een glanzend scherm meer last van weerspiegeling.

 

 


Clouding
: vooral lcd-led-tv’s kunnen daar last van hebben. Clouding betekent dat het scherm hier en daar lichtere en donkerdere vlekken bevat (voor een vlak dat dezelfde kleur zou moeten bevatten). Dat valt met name op bij donkere beelden. Meestal komt dit voor in de hoeken van tv’s van hooguit aanvaardbare kwaliteit. Dat is niet altijd een probleem. Maar als er ook in de rest van het scherm lichtere en donkerdere vlekken te zien zijn bij minder donkere beelden, is dat vervelender.

 


Geluidskwaliteit
: als je een tv koopt die in onze tests maar drie sterren behaalde voor de geluidskwaliteit, dan sluit je beter een externe geluidsinstallatie aan, liefst een paar luidsprekers met versterker, ofwel een soundbar als het niet anders kan. Zelfs de beste geluidkswaliteit van een tv kan een instapmodel versterker met luidsprekers niet verslaan. 

 

 

 

Gebruiksgemak: tv’s zijn vrij intuïtief in gebruik, zolang je niet al te veel instellingen wilt veranderen. Het wordt soms wel een probleem om de tv te resetten omdat dat soms op verschillende plaatsen moet gebeuren.

 

 


Verbruik
: de tijd dat plasmaschermen in werking nog meer dan 600 W verbruikten, is gelukkig voorbij. Vandaag verbruikt een 43” HD-tv ongeveer 67W en een 55” UHD-tv ongeveer 97W. Zelfs een 65”-tv verbruikt gemiddeld maar 115W.

 

 

Schermafmetingen: de grootte van een tv wordt gewoonlijk uitgedrukt in inch, maar dat is louter de beelddiagonaal. Als je over een beperkt oppervlak voor de tv beschikt, is het echter belangrijk dat je ook de hoogte en de breedte kent. Deze tabel geeft de gemiddelde afmetingen voor de verschillende beelddiagonalen weer.

Terug naar boven

Veelgestelde vragen

We beantwoorden je veelgestelde vragen over de aankoop van een televisie.

Welke TV kiezen?

De wereld van de televisies staat niet stil, wat de keuze kan bemoeilijken. De ene technologie heeft nog maar amper zijn plaatsje op de markt veroverd, of er komt al een nieuwe aandraven. Wij helpen je de televisie kiezen die het best bij je past op basis van onze onafhankelijke testresultaten.

Wat is het verschil tussen een Europese tv en een Benelux-model?

Bij je zoektocht naar een nieuwe tv zal het zeker zijn opgevallen dat je in webshops steeds vaker Europese modellen ziet opduiken in plaats van of naast Benelux-modellen. Op technisch vlak is er geen verschil tussen beide types, maar Europese tv's zijn wat omslachtiger om te installeren. Bij problemen kan de garantie afdwingen ook minder evident zijn. Anderzijds zijn Europese modellen wel vaak iets goedkoper. Ontdek meer details in ons dossier over het verschil tussen Europese tv's en Benelux-tv's.

Wat betekenen al die TV logo's? Doe de kwis!

Referentiecodes van televisies uitgelegd

Fabrikanten gebruiken referentiecodes om een specifiek televisiemodel te beschrijven, zoals de LG 43UP77006LB.

Als consument is het verschil tussen de referenties binnen een merk of seriemodel vaak moeilijk te begrijpen. Nochtans is elk detail van tel. Hieronder vind je een overzicht, per merk, dat je kan helpen de referenties te ontleden tijdens je zoektocht naar een nieuw toestel.

Klik op elk merk om een voorbeeldcode met bijhorende uitleg te zien.

SONY KD-50X81JAEP (LCD tv)

Code Beschrijving
KD/XR Alle Sony-tv's beginnen met KD of XR. De XR-code is ingevoerd sinds 2021 voor de Bravia tv's van Sony. Die behoren tot de hogere segmenten van het Sony gamma. KD wordt sinds 2021enkel nog gebruikt voor toestellen uit lagere segmenten.
50 Schermdiagonaal (in inch)
X

Deze letter geeft de tv-klasse weer:

X: Ultra HD

 
8

Serie: hoe hoger het cijfer, hoe hoger de serie in het gamma

1 Het model in de serie
J

Jaar van lancering

E: 2017
F: 2018
G: 2019
H: 2020
J: 2021

AEP

Soms is er nog een achtervoegsel dat verwijst de regio:

AEP: Asia Europe Specific

Bij modellen van 2020 vind je referenties met BAEP en SAEP waarbij de B en de S op kleur van het toestel slaan, respectievelijk 'Black' en 'Silver'

SONY XR-55A90J (OLED tv)

Code Beschrijving
KD/XR Alle Sony-tv's beginnen met KD of XR. De XR-code is ingevoerd sinds 2021 voor de Bravia tv's van Sony. Die behoren tot de hogere segmenten van het Sony gamma. KD wordt sinds 2021enkel nog gebruikt voor toestellen uit lagere segmenten.
55 Schermdiagonaal (in inch)
A

Deze letter geeft de tv-klasse weer:
A: OLED

9

Serie: hoe hoger het cijfer, hoe hoger de serie in het gamma

0 Het model in de serie
J

Jaar van lancering

E: 2017
F: 2018
G: 2019
H: 2020
J: 2021

AEP

Soms is er nog een achtervoegsel dat verwijst de regio:

AEP: Asia Europe Specific

Bij modellen van 2020 vind je referenties met BAEP en SAEP waarbij de B en de S op kleur van het toestel slaan, respectievelijk 'Black' en 'Silver'

LG 43UN74006LB (LCD tv)

Code Beschrijving
43 Schermdiagonaal (in inch)
U

Geeft de tv-klasse weer:

U: Ultra HD LED

 
P

Jaar van lancering:

J: 2017

K: 2018

M: 2019

N: 2020

P: 2021

77 Serie (Hoe hoger dit getal, hoe uitgebreider de functies)
00 Modificatie binnen de serie
6 Regio waarin de tv wordt verkocht. Het cijfer 6 verwijst naar de Belgische markt.
L Type tuner (de L is enkel relevant in België en duidt op een DVB-T-tuner)
B Design modificatie code


LG 65NANO916NA

Code Beschrijving
65 Schermdiagonaal (in inch)
NANO

Tv met de NanoCell LCD technologie. Bestaat sinds 2020.

91  Serie. Hoe hoger het getal, hoe hoger het segment waarin de serie zich bevindt.
6  Regio waarin het toestel wordt verkocht. Het cijfer 6 verwijst naar de Belgische markt.
N

Jaar van lancering:

N: 2020

P: 2021

  A Design modificatie code  LG 50NANO816PA (NANOCELL tv)

  Code Beschrijving
  55 Schermdiagonaal (in inch)
   NANO Tv met de NanoCell LCD technologie die bestaat sinds 2020
   8 Serie. Hoe hoger het getal, hoe hoger het segment waarin de serie zich bevindt
  1 Model binnen de serie
   6 Regio waarin het toestel wordt verkocht. Het cijfer 6 verwijst naar de Belgische markt.
  N

  Jaar van lancering:

  N: 2020

  P: 2021

  A Design modificatie code

  LG OLED65C16LA (OLED tv)

  Code Beschrijving
  OLED OLED tv
   65 Schermdiagonaal in inch
  C Serie.
  1

  Jaar van lancering:

  7: 2017

  8: 2018

  9: 2019

  X: 2020

  1: 2021

  6 Regio waarin het toestel wordt verkocht. Het cijfer 6 verwijst naar de Belgische markt.
  L

  Type tuner (de L is enkel relevant in België en duidt op een DVB-T-tuner)

   B Design modificatie code   Philips 65PUS8546/12 (LCD tv)

   Code Beschrijving
   65 Schermdiagonaal (in inch)
   P Philips
   U

   Resolutie: 

   U: Ultra HD

    
   S Type digitale tuner
   8 Serie
   5 Model in de serie (afhankelijk van hoe uitgebreid de functies zijn)
   4 Design
   6

   Jaar van lancering:

   2: 2017

   3: 2018

   4: 2019

   5: 2020

   6: 2021

   12 Regio (Europa)


   Philips 55OLED806/12 (OLED tv)

   Code Beschrijving
   55 Schermdiagonaal (in inch)
   OLED OLED-tv
   8 Serie
   0 Model in de serie
   6

   Jaar van lancering:

   2: 2017

   3: 2018

   4: 2019

   5: 2020

   6: 2021

   12 Regio (Europa)

   SAMSUNG UE43AU7100KXXN (LCD tv)

   Code Beschrijving
   U LCD - LED tv
   E Regio (Europa)
   43 Schermdiagonaal (in inch)
   T

   Jaar van lancering:

   M: 2017

   N: 2018

   R: 2019

   T: 2020

   A: 2021

   U

   Tv-klasse:

   U: Ultra HD

    
   71 Serie. Hoe hoger het getal, hoe uitgebreider de functies.
   00 Design (of model dat enkel te koop is in een bepaalde winkelketen)
   KXXN Dit stuk van de referentie wordt niet altijd vermeld bij de verkopers of op de webshop. Het is relevanter voor fabrikanten en retailers dan voor consumenten.


   SAMSUNG QE55QN95AATXXN (QLED tv)

   Code Beschrijving
   Q QLED tv (het equivalent van OLED bij Samsung)
   E Regio (Europa)
   55 Schermdiagonaal (in inch)
   Q95 Staat voor de serie binnen QLED. Hoe hoger dit getal, hoe uitgebreider de functies. Q60 is de instapklasse en Q95 is de hoogste serie.
   A

   Jaar van lancering: 

   No: 2017

   N: 2018

   R: 2019

   T: 2020

   A:2021

   A

   De Release code: 

   A:1ste generatie

   B:2de generatie

   TXXN  Dit stuk van de referentie wordt niet altijd vermeld bij de verkopers of op de webshop. Het is relevanter voor fabrikanten en retailers dan voor consumenten.


   PANASONIC TX-65JX850E (LCD tv)

   Code Beschrijving
   T Geeft aan dat het een televisie is
   X Regio (Europa)
   65 Schermdiagonaal (in inch)
   J

   Jaar van lancering:

   E: 2017

   F: 2018

   G: 2019

   H: 2020

   J: 2021

   X

   Tv-klasse:  

   X: Ultra HD

    
   8 Serie
   50 Model in de serie
   Verwijst naar de regio. E verwijst naar België.

    

   PANASONIC TX-65JZ2000E (OLED tv)

   Code Beschrijving
   T Geeft aan dat het een televisie is
   X Regio (Europa)
   65 Schermdiagonaal (in inch)
   J

   Jaar van lancering:

   E: 2017

   F: 2018

   G: 2019

   H: 2020

   J: 2021

   Z

   Tv-klasse:

   Z: OLED

   2000 Serie: hoe hoger het cijfer, hoe hoger de serie
   E Verwijst naar de regio. E verwijst naar België.

    

   Terug naar boven