Nieuws

Nintendo in nauwe schoentjes door gebrekkige Switch-controller

14 december 2020

Al van bij de lancering in maart 2017 hebben gamers klachten over de Joy-con controllers van de Nintendo Switch. In de VS beloofde Nintendo onder druk van een collectieve rechtsvordering al een gratis herstel aan van de vaak defecte controllers. Ook in Europa hebben consumentenorganisaties uit negen verschillende landen nu beslist om samen actie te voeren tegen Nintendo.

Al in februari van dit jaar confronteerden we Nintendo met het feit dat de Joy-con controllers van de Nintendo Switch het wel heel snel lieten afweten. Bovendien bood Nintendo oorspronkelijk voor de controllers maar een jaar garantie terwijl dit wettelijk gezien minimaal twee jaar moet zijn. Tot overmaat van ramp rekent Nintendo nog eens fikse herstelkosten aan.

Wij dwongen intussen af dat de garantieperiode wordt uitgebreid, maar daar houden we het niet bij. Samen met acht andere consumentenorganisaties en met de overkoepelende Europese consumentenorganisatie BEUC verzamelen we nieuwe getuigenissen van ontevreden klanten. Want hoe hoger het aantal meldingen van problemen, hoe hoger de druk op de Japanse spellenproducent om met een structurele oplossing op de proppen te komen.

Al 900 klachten in België

Het probleem met de Joy-con controllers is dat figuren op het scherm bewegen zonder dat de gamer de controller aanraakt. Onder gamers heeft het fenomeen al een naam gekregen: Joy-con Drift. Het is een voorbeeld van een ontwerpfout waarbij momenteel de consument voor de kosten moet opdraaien. Ondanks het probleem met de controllers verkocht Nintendo wereldwijd al meer dan 68 miljoen Nintendo Switch consoles. In België registreerden we intussen wel al 900 klachten van gebruikers. Heb jij ook een defecte Joy-con controller? Meld het dan op www.terapkapot.be, ons platform tegen vervroegde veroudering. Ook problemen met andere elektrische toestellen kun je melden op dat webadres.

Meld een defect op www.terapkapot.be