Nieuws

DESI-index: België de slechtste van de klas in 2022

24 maart 2023

België doet het niet goed op het vlak van connectiviteit door de vertraagde uitrol van 5G en van het Fibernetwerk. Al is er hoop op beterschap.

Digitale economie en samenleving index (DESI) van Europa

In 2022 stond België 27ste en laatste in de jaarlijkse Digital Economy & Society Index (DESI-index) van de Europese Commissie. Deze index geeft aan hoe het is gesteld met de connectiviteit en de uitrol van nieuwe technologieën. En op dat vlak scoort ons land dus niet goed.

Brede internetdekking

Nochtans is de kwaliteit en de dekking van vast en mobiel internet in België best goed. Zo heeft 97,2 % van de Belgen volgens telecomregulator BIPT toegang tot een downloadsnelheid via breedbandinternet tot 100 Mbps. Daarnaast ervaart 99,9% van de Belgische huishoudens een kwalitatieve 4G-dekking binnenshuis.

Waaraan is die slechte DESI-score dan precies te wijten?

Ons land scoort relatief slecht in vergelijking met andere EU-lidstaten omdat ze in de andere Europese landen veel sneller aan de slag zijn gegaan met de uitrol van glasvezel (fiber) en 5G. Deze nieuwe technologieën wegen in de DESI-index zwaarder door dan de bestaande technologieën waarop Belgische operatoren misschien iets te lang hebben geteerd.

Helft van gezinnen pas in 2025 op glasvezel

Dat de uitrol van nieuwe technologieën te lang op zich heeft laten wachten, blijkt onder meer uit het feit dat Proximus pas sinds vorig jaar haar uitrol van glasvezel in België heeft versneld. Het doel is nu om tegen 2025 de helft van de Belgische huishoudens te hebben aangesloten op glasvezel.

Vertraging voor 5G

Ook het 5G-dossier viel pas eind vorig jaar in een beslissende plooi met de veiling van de licenties. Daar werden een aantal voorwaarden gekoppeld, namelijk dat tegen 1 september 2023 70 % van de Belgische bevolking toegang heeft tot 5G. Een jaar later moet dit al gegroeid zijn tot 99,5 %.

Meer concurrentie door nieuwe technologieën

De verdere uitrol van de nieuwe technologieën zal niet enkel België’s positie op de DESI ranking verbeteren, het moet er vooral voor zorgen dat er opnieuw meer concurrentie komt op de Belgische telecommarkt. We zien de voorbije jaren namelijk enkel consolidatie optreden, waarbij grote operatoren kleinere operatoren overnemen.

Nieuwe operatoren op open glasvezelnetwerk

De hoop op meer concurrentie wordt vooral gevoed door de komst van het glasvezelnetwerk van Proximus, dat over heel België wordt uitgerold. Dit is een ‘open’ netwerk, wat betekent dat eender welke operator het netwerk kan gebruiken om met een commercieel aanbod voor de consument te komen. Wij hopen dan ook dat van zodra het netwerk voldoende is uitgerold er zich één of meerdere operatoren zich hiervoor zullen voorstellen.

Citymesh/Digi is vierde netwerkoperator

Bij de 5G-veiling werd er spectrum vrijgehouden voor een vierde netwerkoperator toe te laten op de mobiele Belgische telecommarkt. Uiteindelijk kwam hiervoor Citymesh/Digi uit de bus. Zij zullen zich begin 2024 presenteren met een aanbod voor consumenten. Wij kijken reikhalzend uit naar hun komst en hopen dat zij met een scherpe prijszetting de concurrentie met de grote jongens kunnen aangaan.

Meet jouw mobiele netwerkdekking

Wil je weten hoe het zit met de dekking van jouw mobiele netwerk? Met onze BeCover+ app kun je testen hoe snel je kunt uploaden en downloaden, streamen en surfen.

Lees alles over de BeCover+ app

Op basis van de metingen door gebruikers met onze app kun je op onze interactieve kaart zien wat de resultaten zijn voor jouw operator.

Naar de interactieve kaart