Deze kaart toont per operator de kwaliteit van de mobiele dekking in België. De gegevens zijn afkomstig van BeCover+, een nieuwe smartphone app die metingen verzamelt over de netwerkkwaliteit van gebruikers. De informatie zal vollediger en exacter zijn naar gelang het aantal metingen en gebruikers toeneemt.

Kies bovenaan je operator, de technologie en het type test (snelheidstest of volledige test) en duid vervolgens de gewenste locatie aan op de kaart.

Legende van de resultaten

 ~
gemiddelde van de testresultaten voor elke operator
 +/-
standaardafwijking per operator
 aantal
aantal uitgevoerde testen

BeCover+

Je kunt de kaart aanvullen door zelf ook de smartphone-app BeCover+ van Testaankoop te downloaden.

Operatoren en overeenkomstige netwerken

De virtuele operatoren (die niet beschikken over een eigen netwerk) bieden hetzelfde netwerkbereik als hun host operator.

Operatoren Netwerken
5/5 Telecom Orange
Base Telenet/Base
Belgian Telecom Telenet/Base
Carrefour Telenet/Base
edpnet Orange
Ello Mobile Telenet/Base
Jim Mobile Proximus
Lycamobile Telenet/Base
Mobile Vikings Proximus
Neibo Orange
Orange Orange
Proximus Proximus
Scarlet Proximus
Telenet Telenet/Base
Base Türk Telenet/Base
United Telecom Telenet/Base
Voo Mobile Telenet/Base

Welke resultaten zijn beschikbaar in onze rekenmodule?

Op de kaart zijn er, per operator, een aantal resultaten beschikbaar:

 • de gemiddelde resultaten van de snelheidstesten en de volledige tests (download, upload, surfen, streaming)
 • de standaardafwijking tussen de gemiddelden

Bij de nationale resultaten:

 • de beste resultaten en de evolutie van de scores voor 2G/3G/4G van de operatoren in België (algemeen gemiddelde en maandelijkse evolutie van de scores die de gebruikers tijdens de laatste 3 maanden behaalden voor de volledige test)
 • de beste resultaten en de evolutie van de downloadsnelheid voor 2G/3G/4G per operator (algemeen gemiddelde en maandelijkse evolutie van de scores die de gebruikers tijdens de laatste 3 maanden behaalden voor de snelheidstest)
 • de kwaliteit van het surfen op het web voor 2G/3G/4G (aantal mislukte pogingen/onderbrekingen en gemiddelde laadtijd voor webpagina’s tijdens de laatste 3 maanden)
 • de kwaliteit van het streamen van video voor 2G/3G/4G (aantal mislukte pogingen/onderbrekingen en gemiddelde laadtijd van YouTube-video’s tijdens de laatste 3 maanden)

Met BeCover+ is het dus mogelijk om de netwerkkwaliteit na te gaan van elke operator in België.

Hoe vaak worden de gegevens in de rekenmodule geüpdatet?

De resultaten worden om de 3 maanden geüpdatet.

Op welke gegevens zijn de resultaten van de rekenmodule gebaseerd?

De resultaten die in de rekenmodule worden getoond zijn de testresultaten die gezamenlijk verzameld werden met de app BeCover+. Testaankoop werkt daarvoor samen met 4GMark, een bedrijf dat gespecialiseerd is in kwalitatieve netwerktesten.

De verzamelde resultaten overstijgen die van een klassieke snelheidstest, omdat de app behalve met de downloadsnelheid via het scenario “volledige test” ook rekening houdt met de gebruikerservaring. Dit scenario laat het toe om een goed beeld te krijgen van de reële gebruikservaring (tijdens het downloaden, uploaden, surfen en streamen).

Kan ik zelf een test uitvoeren om de netwerkkwaliteit te controleren op de plaats waar ik me bevind?

Zeker. Je kunt de tests zo vaak uitvoeren als je wilt, op verschillende locaties. Je downloadt daarvoor de app BeCover+ en kiest of je een snelheidstest of een volledige test wil uitvoeren.

Op die manier neem je deel aan ons onderzoek. De informatie over de netwerkkwaliteit op de plaats waar je je bevindt, wordt immers gebruikt om onze driemaandelijkse stand van zaken over de netwerkkwaliteit in België mee samen te stellen.

Waar vind ik de smartphone-app BeCover+?

Voor Android-toestellen is deze gratis beschikbaar op Google Play en voor iPhone in de AppStore.

Wat zijn de kenmerken van de BeCover+-app?

 • Het is een collaboratieve toepassing waarvan de efficiëntie toeneemt met het aantal mensen dat ze gebruikt.
 • De app is gratis.
 • Zodra de app gestart is, werkt ze zelfstandig.
 • De ontvangen gegevens worden niet doorgegeven aan derden.

Hoe werkt de app?

De app test de netwerkkwaliteit door verschillende metingen te doen: ontvangstsnelheid (download), verzendsnelheid (upload) en reactietijd (ping). De app voert bovendien een YouTube-videotest uit en een surftest op verschillende sites. Ook wordt de gebruikservaring volledig getest. De test is uiteraard compatibel met de verschillende soorten verbindingen die beschikbaar zijn: Edge/2G, 3G of 4G.

Deze gegevens worden doorgestuurd en gebruikt om regelmatig een nationaal overzicht bij te werken van de kwaliteit van het mobiele netwerk in België. Ook wordt de kaart van België regelmatig geüpdatet. Concreet wordt er vervolgens per operator een score berekend en het resultaat wordt op de kaart weergegeven via kleurcodes.

Aangezien de app participatief is, hangt de kwaliteit van de informatie af van de hoeveelheid en de geografische spreiding van de gebruikers.

Welke gegevens worden er precies verzameld?

Via de app deel je enkel gegevens die nuttig zijn voor het uitwerken van de kaart van de Belgische dekking, namelijk:

 • de geografische positie
 • de resultaten van de uitgevoerde test
 • de naam van de gebruikte operator
 • het type gebruikte dataverbinding (Edge/2G, 3G of 4G)
 • het merk en het model van je smartphone.

Er worden geen andere gegevens verzameld. Je gegevens worden nooit doorgegeven aan derden.

Waarom lanceert Testaankoop deze toepassing?

Voordien deden we elk jaar een kwaliteitstest voor het Belgisch gebied. Deze test gaf ons een goed beeld van de toestand van het netwerk, maar dekte niet heel België op een juiste manier. Het ging om een momentopname en hield geen rekening met de evoluties die tijdens het jaar kunnen gebeuren.

Dankzij jouw gegevens hopen we het volledige grondgebied te kunnen dekken en deze informatie permanent te kunnen doorsturen naar wie wenst deel te nemen.

Wat is het verschil tussen Edge/2G, 3G, 3G+ en 4G?

Hier zijn de verschillende netwerktechnologieën voor mobiel internet die beschikbaar zijn in België:

 • Edge/2G is de laagste snelheid, die ook wel met een kleine "E" wordt aangeduid op uw smartphone. De theoretische snelheid kan 0,38 Mbit/s halen. Het is een tweede-generatietechnologie (ook 2,75G genoemd). Edge is voldoende om e-mails te raadplegen en eenvoudige websites mobiel te bekijken.
 • 3G is de derde generatie mobiel internet. De snelheden kunnen oplopen tot 3,6 Mbit/s. Alle smartphones zijn nu compatibel met 3G. Het wordt ook wel UMTS genoemd. 3G is voldoende om comfortabel te surfen en bijvoorbeeld foto’s op sociale netwerken te posten.
 • 3G+ is een verbeterde versie van 3G, met dezelfde technologie. Hiermee kunnen in theorie snelheden tot 21 Mbit/s worden gehaald. De meeste 3G-smartphones zijn ook compatibel met 3G+. Het wordt ook wel HSPA genoemd. Met een dergelijke snelheid is het mogelijk om zonder problemen video’s te bekijken, zelfs in HD-kwaliteit.
 • 4G is de vierde generatie mobiel internet, een nieuwe technologie die niet compatibel is met alle smartphones. Hiermee kunnen in theorie snelheden tot 100 Mbit/s worden gehaald. De dekking breidt zich uit in België, maar het is veel minder verspreid dan 3G. Deze technologie maakt het mogelijk internet te gebruiken voor zwaardere toepassingen, zoals video-oproepen, het downloaden van HD-video's …

Welke impact heeft de app op mijn mobiel internetabonnement?

Om de tests te kunnen uitvoeren, is er natuurlijk data nodig. Een volledige test zal gemiddeld rond de 79 MB aan data verbruiken. Als je je in een zone bevindt die gedekt wordt door 3G, zal je uiteraard minder gegevens versturen dan wanneer je in een 4G+-zone zou zijn. De tests zijn niet gelimiteerd in het verzenden van data. Dus hoe beter je verbinding is, hoe hoger het verbruik zal oplopen. Het maximale verbruik voor een volledige test kan oplopen tot 320 MB aan data.

Moet ik geolocatie activeren om de app te gebruiken?

De app heeft de geografische coördinaten nodig om de verschillende opmetingen te kunnen uitvoeren. De app vraagt dus bij het opstarten om de geolocatie van je smartphone toe te staan. Zonder geolocatie zijn de geregistreerde gegevens niet bruikbaar.

Met welk type smartphone is deze app compatibel?

De app is beschikbaar voor iOS in de AppStore en voor Android in de Google Play Store.