Nieuws

Consumenten opnieuw het meest tevreden over kleinere operatoren

31 januari 2023

Hoe tevreden ben je nu echt over je telecomoperator? Als je wilt veranderen van operator, dan kunnen onze vergelijkende studies daarbij helpen. Zoals elk jaar blonken de kleinere operatoren uit in onze tevredenheidsenquête waarbij we bijna 15 000 Belgen vroegen hoe tevreden ze zijn over de kwaliteit van hun internet, tv-abonnement en telefoondiensten. 

Eens te meer zijn de kleine telecomoperatoren de grote winnaars van onze jaarlijkse tevredenheidsenquête over telecomoperatoren in België. Wat zijn de voornaamste conclusies die we kunnen trekken na onze rondvraag? Onze expert telecom, Kristof Van Ostaede, overloopt de belangrijkste punten.

EDPnet populairst voor internet thuis

EDPnet steekt er bovenuit. Hoe komt dat?

Kristof: "De scores van de grote operatoren liggen dicht bij elkaar, namelijk 70 à 71 punten op 100. Enkel Proximus zit daar net onder, wat ook toe te schrijven valt aan het feit dat Proximus over heel België over het meeste internetklanten beschikt. De kans op minder tevreden klanten is dus groter voor hen. Het succes van EDPnet valt uiteraard toe te schrijven aan de scherpe prijzen voor een aanbod van onbeperkt internet aan hoge snelheden, maar daarnaast geeft EDPnet zijn klanten ook als enige een vrije modemkeuze.

De regulator is momenteel aan het onderzoeken of niet elke operator die vrije keuze moet aanbieden. Dus binnenkort zou het mogelijk kunnen zijn dat je over die keuzevrijheid bij alle internet-aanbieders kan genieten. Eind 2022 geraakte bekend dat EDPnet bescherming tegen schuldeisers heeft aangevraagd. Voorlopig werd er bevestigd dat dit geen gevolgen heeft voor haar internet en mobiele klanten.We blijven de situatie van nabij opvolgen, maar raden om die reden voorlopgig geen overstap naar EDPnet aan."

Kleinere operatoren boven voor mobiele telefonie

De kleinere operatoren vallen het meest in de smaak. Komt dat door hun tarieven?

Kristof: "Uit onze ranking blijkt dat de top 5 ingevuld wordt door kleinere virtuele operatoren die hun netwerk huren van andere operatoren. Operatoren zoals EDPnet en Mobile Vikings kunnen rekenen op een zeer trouwe klantenbasis. Hun abonnementen en die van Jim Mobile, Carrefour Mobile en Youfone zijn inderdaad goedkoper dan die van Base, Orange en Proximus.

Je algemene tevredenheid wordt inderdaad voor een groot deel bepaald door hoeveel je moet betalen. Een mobiel abonnement is na een goede internetverbinding het belangrijkste telecomproduct voor Belgische consumenten. Sinds de pandemie kunnen we in ons dagelijks leven bijna niet meer zonder deze diensten. Onderweg moet je over voldoende mobiele data beschikken om administratieve taken of bankzaken te regelen en thuis zorgt een goede internetverbinding voor een comfortabele telewerkervaring."

Televisiekijken doen we vaker via streaming

Streamingapps winnen aan populariteit. Zullen digitale tv-abonnementen op termijn daardoor verdwijnen?

Kristof: "Het klopt dat steeds meer mensen zich abonneren op 1 of meerdere streamingapplicaties. Tegelijkertijd zeggen steeds meer consumenten hun abonnement voor digitale televisie op. Als reactie hierop bieden alle grote operatoren ondertussen ook een tv-abonnement via een streamingsapplicatie aan. In onze ranking zien we bijvoorbeeld Telenet Flow TV, een streamingapplicatie waarmee je een twintigtal zenders kan bekijken.

Tegenover klassieke digitale televisie kijken met decoder bij Telenet zit wel een verschil van 12 punten in tevredenheid. Deze vorm van tv-abonnement is nog betrekkelijk nieuw, dus moet wellicht nog wat groeipijnen overwinnen. Het grote verschil met streamingapplicaties zoals Netflix, Disney+, Amazon Prime Video en Streamz is echter dat je met een applicatie zelf bepaalt waar je naar kijkt en niet afhankelijk bent van de programmatie van de ene of andere zender. Zo kan je als kijker kiezen voor de applicatie die het soort films, series en andere programma's aanbiedt waar jij het liefst naar kijkt. Dit verklaart in grote mate waarom gebruikers over het algemeen meer tevreden zijn over aanbieders van streamingapplicaties."

Populariteit van bundels daalt

Is het nog altijd interessanter om een bundel te nemen dan aparte abonnementen?

Kristof: "Het blijvt alvast de populairste optie. Zo gaf bijna 90 % van de deelnemers aan onze telecomenquête aan over een bundel van minstens twee telecomproducten te beschikken bij dezelfde operator. Bijna 82 % heeft zelfs een bundel van drie of meer diensten bij dezelfde provider. De belangrijkste zijn de convergerende bundels waarbij vaste diensten met één of meerdere mobiele diensten worden gecombineerd.

Een bundel maakt het alvast administratief veel eenvoudiger voor consumenten omdat je dan ook maar één factuur krijgt. Bundels, en in het bijzonder de all-ins, worden ook door de operatoren zelf het meest in de kijker gezet. Bovendien gelden op bundels vaak de interessantste promoties. Maar als je niet (meer) alle diensten in jouw bundel gebruikt, dan betaal je eigenlijk elke maand te veel. Daarom bouwen vele consumenten hun bundel af en combineren ze nog enkel diensten die ze echt nodig hebben.

Bundels met vaste telefonie en digitale televisie verliezen aan belang. Dankzij mobiele abonnementen met onbeperkte belminuten wordt de noodzaak van een vaste lijn steeds kleiner en de streamingapplicaties blijven digitale televisie onder druk zetten. Via onze tariefvergelijker telecombundels en -tarieven kan je nagaan welk pakket of abonnement voor